Deze website gebruikt cookies.

Overnachten in bivakzones: dankuwel, super en geweldig

1 december 2022
Nieuw item

Met onze wandelcode 'Wijs op Wandel', roepen we de groeiende groep wandelaars op een positieve manier op tot respect voor natuur en medemens. En dat geldt natuurlijk ook als je overnacht in de natuur. Daarvoor legden we ons oor te luister bij Tom Hoebrechts van het Agentschap Natuur en Bos en bij Hiking Advisor.

Tom: De bivakzones zijn een concept dat bij wet is vastgelegd. Het is de enige manier om legaal en gratis te overnachten in de natuur, ergens op een mooi plekje. Agentschap Natuur en Bos (ANB) beheert er een dozijn, verspreid over alle provincies behalve West-Vlaanderen. In de wet staat oorspronkelijk dat je 48 uur mag blijven, maar omdat er zoveel vraag is en omdat we geen concurrentie willen zijn voor campings, hebben we dat teruggebracht tot één overnachting van 6 uur ‘s avonds tot 10 uur ‘s morgens. De route naar een bivakzone wordt bewust niet goed aangegeven omdat we het verkeerde publiek niet op weg willen zetten.

Sinds kort is het wel nodig om je plekje te reserveren.  Tom: De wet bepaalt dat maximaal drie tenten en 10 personen op een bivakzone toegelaten zijn. Omdat we merkten dat te druk werd, hebben we dat reservatiesysteem ingevoerd. Veel mensen zijn daar blij mee omdat ze zich zekerder voelen van hun plaatsje.  Nog opvallend: via het systeem kunnen mensen ook feedback geven en we schatten dat zeker 10 % van de kampeerders dat ook doet. Wat heel plezant is. Als ambtenaar moet ik zeggen dat ik dat nog nooit had meegemaakt, zoveel mensen die “dankuwel”, “geweldig” of “super” zeggen. Ik werk 25 jaar voor de overheid en het is de eerste keer dat ik zoveel complimenten krijg.

Als lid lees je het volledige artikel in Op Weg.

De bivakzones van ANB vind je hier. Maar er zijn nog andere bivakzone's die bijvoorbeeld beheerd worden door een gemeente of provincie. Neem daarvoor een kijkje op deze website.