Bustocht: Frevent - Hesdin

 • Organisator GR West-Vlaanderen
 • Regio Frans Vlaanderen
 • Wanneer? zondag 23 april 2017

Vorig jaar eindigden we onze aprilse zondagtocht in Estreé-Wamin aan de bovenloop van de Canche. We starten dit jaar vanuit Frévent, een 10-tal km verder ... om een café, zowel bij de start als op het einde te kunnen vinden!

Frévent telt zowat 3700 inwoners, in de wijk Cercamp bevind zich een Château ontstaan uit een in de 12é eeuw opgerichte Cistercienzerabdij.​ Het wordt een schitterende tocht door de vallei van de Canche met een ​9-tal  dorpen, glooiende landschappen,  moerassige stroken, oude kerkjes en kap​elletjes en hier en daar een overgebleven 'oude' boerderij. ​In de weelderige weilanden zie je vooral Holstein-Frisonne koeien, een kruising van Holstein en Fries ras.​

 

We starten in "Aux Délices de Frévent" voor de koffie of wat anders, in de rue de Doullens. De lange tocht en de individuele stappers vertrekken van hieruit. De korte tochters gaan eerst verder met de bus tot aan het kerkplein van Boubers-sur-Canche.

Een prachtig gelegen kerkje, geflankeerd door een kasteel (privaat) en met een heel bijzondere pepinière. Geniet alvast van de rijke voortuin ... of piep toch maar even binnen! De 'lange' stappers hebben er intussen zowat 5 km opzitten, via een rug aan de rechteroever (les Falaises + les Rossignols) die al mooi uitzicht b​rengt en het dorpje Ligny-sur-Canche.

In Boubers gaat het meteen door de lage, brede vallei van de kronkelende Canche en klimmen we weer langzaam tegen de rechter oeverrug op naar Monchel-sur-Canche en Conchy-sur-Canche, een tweeling dorp ?! Monchel is een paradijs voor de forelvissers, telt minder dan 100 inwoners. Het pad volgt nu dichter de loop van de Canche, we kruisen de weg bij het kerkhof van Aubrometz, lopen dicht bij de Canche en belanden in een wirwar van kleine straatjes die gevormd worden door de dorpen Hametz en Fillièvres.  Prachtig stukje met een heel bijzondere kerktoren, 't is hier dat we onze pick-nick gaan gebruiken.

 

Na de middag krijgen we lange stukken door de velden en komen we op de hoogste delen van het terrein. Aan de ​grote, oude 'Ferme de l'Abbaye​'  gaat het via le Hermel en le Mont de Wail ​naar omhoog en komen we aan de rand van het dorpje Wail.

Via St Quentin komen we in het mooie dorpje Vieil Hesdin. Oorspronkelijk bevond zich hier de stad Hesdin, één van de belangrijkste steden van Artesië. Het kasteel behoorde toe aan onder meer Mathilde van Artesië en Filips de Goede. De hertogen van Bourgondië verbleven hier vaak omdat er een groot wildpark was, waarnaar de naam van de buurgemeente Le Parcq verwijst en waar het bos van Hesdin nog een overblijfsel van is. De stad met zijn kasteel werd door Keizer Karel V in 1553 met de grond gelijkgemaakt. Een jaar later, in 1554 werd Hesdin (Heusden) 6 km verderop opnieuw opgebouwd aan de oevers van de Kwinte (Frans: Canche), en kreeg de oude plaats de naam Vieil-Hesdin.

 

​Ons pad loopt het nu terug naar omhoog over Les Montagnes (104m) waar we ruime vergezichten krijgen en Hesdin in de diepte van de vallei van de Canche te zien is.

​ We dwarsen de drukke verbindingsweg tussen Hesdin en St Pol-sur-Ternoise tot in het dorpje Grigny.​ Hier verlaten we het GR tracé en lopen de verbinding naar Hesdin via de Ternoise.

​Hesdin telt 2200 inwoners en werd gebouwd door Keizer Karel in 1554. Het gemeentehuis is een oorspronkelijk paleis van Maria van Hongarije, zuster van Karel V . Het Belfort staat op de Unesco wereldrang erfgoedlijst. Het Foret d'Hesdin is een prachtig bos van 1000 hectaren, met meerdere wandelwegen. Hesdin  vormt een toegangsverblijf (meerdere slaap-  en eetgelegenheden) voor de 7 - valleien, een heel interessante landelijke vakantie regio met Romaanse kerkjes en vele wandelmogelijkheden. We beeïndigen onze tocht op de Place d'Armes, waar er een 3-tal gelegenheden zijn om een frisse pint te pakken en misschien even het Office du Tourisme binnen te lopen als dat geopend is. Zeker niet vergeten even een kijkje te nemen via een kort verkeersvrij straatje op de hoek van de markt : Rue Daniel Léreuil … een heel pittoresk hoekje en noteer het adres van “La Belle Epoque” om iets te gaan eten voor als je nog eens in Hesdin passeert !

Afbeeldingen

 • GR-pad GR 121(F)
 • Van Frevent
 • Naar Hesdin
 • Aantal km Korte tocht: 22,3 km
  Lange tocht: 27,1 km
  of individueel
 • Verzamelplaats Vertrek om 7.00 u in Roeselare en om 7.30 u in Kortrijk
 • Tochtleiding Michel Vandeweghe en Piet Hardeman
 • Prijs Prijs: € 16.00 voor leden en € 19.00 voor niet-leden
Terug naar overzicht