Donderdagstapdag: GRP Tour de la Lys, GR 145 Via Francigena en GR 127 Rely-Febvin Palfart

  • Organisator GR West-Vlaanderen
  • Wanneer? donderdag 06 juli 2017

Na Haverskerque-St Venant (2012), Boëseghem-Isbergues (2013), Steenwerck- Sailly sur la Lys (2014),  Roquetoire-Aire sur la Lys (2015) Liettres-Mametz (2016) strekken we voor de zesde maal op rij onze benen langs "la Lys romane". Voor de eerste keer ontsnapt de nog prille rivier aan ons oog. Niet erg, ook de volgende jaren krijgen we nog de kans haar kraakhelder kabbelend te zien.

We starten de wandeling op de parking nabij het mooie en goed onderhouden parkje voor de Mairie van het kleine landbouwersdorpje Rely. Kort na de start belanden we op een brede aarde- en graswegel in de boerenbuiten. Restbosjes omzomen op de heuvelkammen het licht golvend akkerland.  Even verder lopen we onder een hoge voetgangersbrug door richting La Tirmande, een gehucht van het meer oostelijk gelegen Ligny-lès-Aire. Het gehucht lijkt weinig aantrekkelijk, dan maar een toegang zoeken doorheen de met struikgewas bedekte berm richting brugleuning. Wat vroeger een verhoogde spoorwegberm was  is nu omgetoverd tot een breed aardepad in een prachtige groene tunnel. Witrood kleurt her en der een boomtronk. Hier loopt de GR 145 “La  Via Francigena”, de pelgrimsroute die Canterbury met Rome verbindt. Wij lopen tussen Fosse nr 2 (links, 110 m hoog) en 2bis (rechts, 114 m hoog) - restanten van een mijnverleden - door en verlaten de GR 145 die verder noordwestwaarts afbuigt richting Liettres, de startplaats van de septembertocht van vorig jaar. Ondertussen wandelen we ongemerkt ook op het lokale wandelpad “Monts et Campagne”. We volgen dit pad doorheen de kleine cité Le Transvaal richting Chemin de Brunehaut, een niet onbekende naam voor wie regelmatig op pad is in Noord-Frankrijk.

Kaarsrecht zuidwaarts volgen we over bijna 4 km - de horizon markeert het eindpunt - het nu eens breed dan weer smalle langzaam klimmende gras- en aardepad doorheen akkerland. Nu en dan biedt een struik een plukje schaduw. Hoe zou het zijn met onze GRP Tour de la Lys, de rode draad doorheen de Do-GR septembertochten? Wanneer de Chemin de Brunehaut afdaalt (133 m naar 115 m) in de prachtige vallei van het riviertje “Puits sans Fond” stoten we op de pijltjesboom “GRP Tour de la Lys”(geel-rood) en “GR 127 Sentier des Collines d’Artois” (wit-rood), die hier arm in arm lopen richting het nabijgelegen Febvin-Plafart. Recht tegenover de Sainte-Berthekerk ligt Le Paradise waar uitbaatster Marie ons met open armen zal ontvangen. Het kleine café is alleen nog ‘s avonds open maar voor GR-stappers maakt ze een uitzondering. We hebben ong 9 km op de teller staan.

Na spijs en drank dwarsen we de vrijwel droge “ravin de la Méroise” en genieten volop, op een brede boswegel, van de koelte in het prachtige maar helemaal niet vlakke (!) eik- en beukheuvelkambos. We wandelen richting Nédonchel en haar oostelijk gelegen zusterdorp Nédon. Hier verlaten we nog maar eens de GR (GRP) en kiezen verder op voor het lokale wandelpad La Coqueline. Onverhard stappen we langsheen een bosrand richting kerktoren van het inkoopstadje Amettes. Bij helder weer maken aan de noordoostelijke horizon Les Monts de Flandre hun opwachting. De Casselberg met de nabijgelegen bult van de Wouwenberg, voeren de heuvelrij aan. We banjeren min of meer op hoogte en dwalen krinkelkrankelkronkel op (stofferige) brede aardewegels tussen de immense graanvelden in noordoostelijke richting. In deze zonnenbak laten we ons oriënteren door de Sentier La Méroise. We duiken onder de A26 - l’Autoroute des Anglais - door en belanden in het fraaie bosrijke valleitje “Les  Longues Trinques” gelegen in het verlengde van de “Ravin de la Méroise”. We laveren, door god en klein pierke verlaten, tussen het langgerekte Bois d’Auchie en houtkanten en lopen doorheen een oude vliegveldsite die in aanloop van WOII een militair karakter kreeg. Wie goed uitkijkt kan over de velden heen in zuidelijke en westelijke richting drie kerktorens onderscheiden: Auchy-au-Bois, Ligny-lès-Aire en Rely. Uiteraard is deze laatste de uitverkorene.

Afbeeldingen

  • GR-pad GRP Tour de la Lys, GR 145 Via Francigena en GR 127
  • Van Rely
  • Naar Febvin Palfart
  • Aantal km 26,5 km waarvan ong. 4 km langs de GRP Tour de la Lys. In de voormiddag wandelen we ong. 9 km tot aan Febvin-Palfart.
  • Verzamelplaats We starten om 10 uur op de parking bij de Mairie van Rely (GPS : 9 Rue de la Place, 62120 Rely, Frankrijk)
  • Tochtleiding Jaak Perneel - De aanmelding doe je uitsluitend op www.donderdagstappen.mygb.nl.
  • Prijs Leden 1 euro - niet-leden 2 euro
  • Meer info Fotoís: een fotovideomontage vind je op https://vimeo.com/180223424/1358066df9
Terug naar overzicht