Vechmaal (Heers) en Ulbeek (Wellen)

 • Organisator GR Limburg
 • Regio Limburg
 • Wanneer? zondag 23 april 2017

Tijdens de voormiddagwandeling krijg je een afspiegeling van Droog Haspengouw te zien: een buitengewoon boerenland met vierkantshoeven, uitgestrekte akkers, boomgaarden, holle wegen en spaarzame bosjes die als koepels boven de horizon uitsteken.

Het 18de eeuwse kasteel van Hex is één van de pronkstukken van het Haspengouwse kastelenlandschap. Wat ooit begon als jachthuis groeide uit tot een imposant kasteel met een prachtig landschapspark. De rozentuinen genieten internationaal aanzien. Ze zijn 2x per jaar open voor het publiek, in juni en in september.

 

 

Ulbeek, met amper 1000 inwoners, is een deelgemeente van Wellen. De naam 'Ulbeek' is een samentrekking van hul of hil (heuvel in het Oud-Nederlands) en beek. Dit dorp en omstreken ligt in Vochtig Haspengouw, waar verscheidene rivieren en beken de streek doorkruisen.

Op het gezellige centrale dorpsplein bevinden zich de oude Sint-Rochuskerk en de Bottelarij. De oude kerk is een mooi gerestaureerd monument, dat in 2012 de Vlaamse Monumentenprijs won. Het werd in 1938 ontwijd en is nu een overdekte begraafplaats - enig in Europa!

In de Bottelarij en de gebouwen ernaast bevond zich vroeger de Sint-Rochusbrouwerij Hayen met herenhuis. Thans vind je er een brasserie, tentoonstellingsruimtes en een winkeltje met Haspengouwse produkten.


De namiddagwandeling loopt langs boomgaarden, akkers en de barokke kapel van Oetersloven, een gehucht van Berlingen dat op zijn beurt een deelgemeente van Wellen is.

De terugweg voert ons langs de Herk en dwars door het natuurreservaat Broekbeemd. Voor een deel stappen we ook op de GR 564.

 • GR-pad GR 564
 • Van 2 luswandelingen: één in Vechmaal (Heers) en één in Ulbeek (Wellen)
 • Aantal km 10 km + 10 km
 • Verzamelplaats 09.30 u bij Herberg De Horne, Brugstraat 30, 3870 Vechmaal
  09.45 u vertrek voormiddagwandeling.

  13.15 u op het dorpsplein tegenover De Bottelarij, Ulbeekstraat 21 , Ulbeek. Ruime parking voor de nieuwe Sint-Rochuskerk.

  13.30 u : vertrek namiddagwandeling.
 • Tochtleiding René Putzeys (voormiddag) en Mariella Rigotti (namiddag)

  reneputzeys@hotmail.com
  +32 494 99 54 12

  mariella.rigotti@gmail.com
  +32 486 97 63 36 (Mariella)
 • Waar? Vochtig-Haspengouw is het minder omvangrijke, zanderige noordelijke deel van Haspengouw.
  Het is in feite het overgangsgebied tussen de Kempen en Droog-Haspengouw.
  In Vochtig-Haspengouw tref je een sterk gekloofd landschap aan met groene valleien en natte beemden, ideaal voor veeteelt.
Terug naar overzicht