Bustocht (Lage Kempen) Hechtel - Bokrijk

 • Organisator GR Antwerpen
 • Regio Limburg
 • Wanneer? zondag 10 december 2017
  7:30 - 19:30

Sommige mensen zeggen nog 'in de Limburg' alsof het om een achter gebleven streek is maar niets is minder waar. Zeker niet in het Regionale Landschap de Lage Kempen. Met zijn uitgestrekte weidelanden, bossen en heide, de alombekende vijvers (Weijers) kan je er bijna eindeloos op pad en die zijn er grotendeels onverhard. Onderweg zal je niet aan honger of dorst leiden en als je wou overnachten vindt je alle rust en stilte die je wilt.

Wij starten op een plekje waar de bus makkelijk kan halte houde in Hechtel vlakbij de bron van de Grote Nete. Die zien wij vandaag niet maar wel die van de Zwarte Beek en de bovenloop van de Dommel. Een kort aanlooproute brengt ons op de GR564 en lopen we na een paar kilometers door het Natuurgebied van de Resterheide. De Vijvers en beekjes hebben allemaal te maken met de bronnen van de Zwarte Beek en de Dommel die anders dan de Grote Nete niet naar de Schelde stroomt. Die bevinden zich aan de andere zijde van de waterscheiding stromen dus en naar de Maas. We zitten dus met z'n 60 a 70 meter boven de zeespiegel op een plateau waarvan de bodem water wegsijpelt en alle richtingen naar het lager gelegen land.

Na een mooi boswandeling lopen we op meestal onverharde veldwegen in uitgestrekte openlandschap door de akkers en langs haagkanten.  We zien een monument aan een gesneuvelde parachutist, een Limburger uit de streek die naar Canada was uitgeweken en met een van de speciale eenheden was teruggevlogen om deel te nemen aan de strijd tegen de Duitse bezetting tijdens de Tweede Wereld Oorlog. Hij kwam om het leven tijdens een actie in de nacht van 8 september 1944.

Rond de middag bereiken wij dorpje Sonnis waar de bus staat te wachten en rijden we waarschijnlijk naar een café in Helchteren.

Na de middag is er keuze tussen een langer of kortere wandeling.  De bus rijd dan naar twee verschilllende startplaatsen net buiten Helchteren en terug op de GR564.

Wij passeren allemaal het Kelchterhoef en bereiken kort daarna een van de grootste heidegebieden van Limburg. Ongeveer 4 a 5km lopen we eerst door Terhaagdoornheide dat ook met een winterse kleed een uitzonderlijke charme uitstraalt. Het GR pad voert door het domein Hengelhoef waar vandaag de bezoekerscentrum vanaf 13u30 geopend is voor een winterwandeling.

Na een korte pauze steken we de autoweg over, en komen tenslotte in het vervolg van onze eerste heidewandeling in die van de Teut. Deze heeft niets met de Teuten te maken. Zeis drassiger en in de valleien van Laambeek en de Roosterbeek zijn schapen te gast als grazers. Klappoortjes staan klaar om ons ook toe te laten en op het einde zien we ook de eerst van de vijvers die men hier weijers noemt.

Maar meer dan een zullen we vandaag niet zien want de teller staat nu op bijna 25km voor de lange en 20 km voor de korte. Er is wel op de rand van dit prachtige natuurgbebied de wijd en zijd bekende fiets en wandelcafetaria van camping Holsteenbron die buiten seizoen altijd open is op weekeinds. Ze hebben daar een grote assortiment bieren en andere dranken en snacks en zullen we om zeker te zijn bij hen tijdig reserveren.

 

Onze bustochten zijn voorbehouden aan GR Leden.

Niet leden kunnen mee vanaf de woensdag voor de tocht indien er nog plaatsen vrij zijn en betalen 20€ P/P op de bus met gepast geld. Indien je lid wordt tijdens de tocht of meteen erna krijg je 4 euro teruggestort. Gelieve steeds eerst te bellen naar + 32 (0) 473 97 97 04 of  + 32 (0) 3 480 80 65 of te mailen naar antwerpen@groteroutepaden.be  om u aan te melden en een gsm nr te geven waarop we u zeker kunnen bereiken.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Afbeeldingen

 • GR-pad GR564
 • Van Hechtel
 • Naar Bokrijk
 • Aantal km 20km of 25km
 • Verzamelplaats 07u35 vertrek Stenenbrug (Borgerhout) (ST-BR) Bus halte van de Lijn aan de Singel langs de kant van de Stad richting Berchem. Vertrek (Te vervanging van de Halte Antwerpen Centrum)
  07u37 vertrek Berchem Station (BC): Binnensingel 2600 Berchem, Bushalte van De lijn aan de bus-strook vlakbij de hoofdingang van het station waar de loketten zijn en de fietsenstalling. Vertrek
  07u40 vertrek Berchem Kerk (BK): Binnensingel 2600 Berchem, Bushalte van De Lijn ‘Willibrorduskerk’ bij Danscafe ‘Memories’. Vertrek om
  Deze 3 eerste opstapplaatsen zijn enkel voor wie met openbaar vervoer met de fiets of te voet komt. Geen auto’s enkel kort in en uitstappen
  Met de auto (ook met openbaar vervoer fiets of te voet)
  07u45 vertrek Crowne Plaza Hotel (CP) Gerard Le Grellelaan 11 2020 Antwerpen
 • Tochtleiding Bert, Peter & Ronald
 • Prijs 16€
 • Meer info Extra Info:
  E-mail naar antwerpen@groteroutepaden.be met de vraag ‘Graag extra info’ en ontvang 2 keer per jaar onze uitgebreide brochure De GRote Bus in PDF.
Terug naar overzicht