Nieuwjaarstocht Dagstapper Stabroek - Berendrecht - Stabroek

 • Organisator GR Antwerpen
 • Regio Antwerpen
 • Wanneer? zondag 14 januari 2018
  9:00 - 17:00

Kom met tegen 09u00 de auto naar de parking van Kasteel Ravenhof, Oud Broek 2  2940 Stabroek België

of

Met bus 720 van de Lijn vertrek Rooseveltplaats perron 22 om 08u29

aankomst Stabroek (Putte) eindhalte ‘Putte Moretuslei’ om 09u07

Het is nog 700 m van de halte via de Kasteeldreef en Kastanjedreef (GR12) tot aan de startplaats. 

Vertrek te voet 09u30  

Wij volgen de GR12 de Nederlandse grens en doen de Dagstapper in omgekeerde richting door de Koude Heide, de Wildernissen en de Stoppelbergen tot bij grenspaal 261 waar de grens oversteken en via een verkorting bij de Ruige Heide uitkomen. Nadat we dit mooi natuurgebied doorkruist hebben lopen we onder de A12 en zitten we in Berendrecht. Na enkele kerkwegels en trage wegen vinden het tuintje van de Hagelberg. Bij de kapel van O-L-Vr-Troosteres der Bedrukten schenken we met respect voor deze heilige bidplaats onze aperitief met hapjes. Nadat zijn ons haar troost heeft geschonken kunnen we weer verder stappen.

Er zijn verschillende cafés in Oosterdonk (Berendrecht) en nog verschillende buurtwegen om via een leuke weg daar naartoe te stappen. Daar kunnen we de nog overgebleven gaatjes vullen met picknick en lekkere dranken.

Na zo veel getroost te zijn kunnen we moeiteloos de nog 10 resterende kilometers aan tot in Stabroek.

Het is even schrikken bij het aanzien van het enorme industrieel complex van het Antwerpse Haven gebied aan de andere kant van de Schelde - Rijnkanaal met de koel torens van Doel op de achtergrond. Het heeft veel van de vroegere Polderdorpjes opgeslorpt maar gelukkig ziet het er naar uit dat waar wij staan gespaard zal blijven. 

Wij keren het schrille contrast van de metalen monster de rug toe en stappen het paradijs die er tegenover staat binnen.

Klappoortjes en vee roosters zorgen ervoor dat de grazers binnen blijven en daartussen slingert het pad tussen de struiken en heide dat in de winter ook mooi is.

Zo komen wij het Reigersbos waar nu enkele oudere of zwakkere hier overwinteren. De Meeste zijn vertrokken eind augustus. Het is er erg mooi en rustig met vijvers en een brede beek loopt erdoorheen.

We verlaten het gebied langs het kasteel Van Delft en de Sint Jan Baptistkerk. Dan verlaten we het dorp en lopen we door de Polders en verschijnt weer even rechts in de verte het Haven gebied. Onze pad loopt nu langs een gracht en nadat we de autoweg A12 weer onderdoor zijn zien we het Fort Van Stabroek dat nu in privé bezit dienst doet voor georganiseerde sport en teambuilding evenementen. Het kan niet vrij bezocht worden maar je kan talrijk arrangement boeken.

De gracht die we eerst zagen is dus vanaf hier beter bekend als de Antitankgracht. Gebouwd juist voor de tweede wereld oorlog tussen de forten van de buitenste gordel uit het begin 1900 moest die de tanks tegenhouden van Duitsers. Maar uiteindelijk heeft die evenals de forten uit eerste wereld oorlog tot niets gediend want de aanval kwam uit de lucht.

Dankzij die verdedigingsgordel en gracht met langs de oevers een jaagpad loop je nu ernaast door een bijna 50 lange groene gordel, slechts af en toe onderbroken door privaat bezit of een weg die je moet oversteken.

Wij houden het vandaag bij ongeveer 5 kilometer en daarna komen we weer op de GR12. We volgen die naar links het Moretusbos in tot bij het kasteel Ravenhof waar de auto wacht en de bushalte terug naar Antwerpen vlakbij is. Bus 720 vertrekt telkens om 18 minuten na het uur tot middernacht.

Brasserie 't Koetshuys is daar uitstekend gelegen en een van mogelijkheden om samen nog iets te eten of drinken. Afhankelijk van de belangstelling reserveren wij plaats.

Gelieve tijdig in te schrijven door storting van 5€ P/P op rekening van GR Antwerpen

IBAN =  BE94 0015 6270 0514  BIC = GEBA BE BB

met mededeling “Aperitief met” of  “Aperitief zonder” “Alcohol”

ten voor vrijdag 12 januari   Iedereen is welkom ook niet leden


 • GR-pad GR12 en Dagstapper Nr1 Reeks Twee
 • Van Stabroek
 • Naar Berendrecht en terug Stabroek
 • Aantal km 20 km
 • Verzamelplaats Kom met tegen 09u00 de auto naar de parking van Kasteel Ravenhof, Oud Broek 2 2940 Stabroek BelgiŽ
  of
  Met bus 720 van de Lijn vertrek Rooseveltplaats perron 22 om 08u29
  aankomst Stabroek (Putte) eindhalte ĎPutte Moretusleií om 09u07
  Het is nog 700 m van de halte via de Kasteeldreef en Kastanjedreef (GR12) tot aan de startplaats.
  Vertrek te voet 09u30
 • Tochtleiding Bert, Peter & Ronald
 • Prijs Deelname 5 Ä
  Te storten op rekening van GR Antwerpen
  IBAN = BE94 0015 6270 0514 BIC = GEBA BE BB
  met mededeling ďAperitief metĒ of ďAperitief zonderĒ ďAlcoholĒ
  voor vrijdag 12 januari Iedereen welkom ook niet leden
 • Meer info Mail naar Ronald Rothwell antwerpen@groteroutepaden.be
  met vraag 'Graag extra tocht informatie'
  Indien beschikbaar ontvang je enkel dagen voor de tocht, de GPS tracks, kaarten enz. en twee maal per jaar onze uitgebreide brochure 'De GRote Bus in kleur PDF'
Terug naar overzicht