Bustocht Hornu - Maurage

 • Organisator GR Antwerpen
 • Regio Henegouwen
 • Wanneer? zondag 21 januari 2018
  7:30 - 19:30

De Afstand tussen Hornu en Maurage is ruim 35 km waaruit wij een selectie maken tijdens de voorbereidingstocht pas twee weken op voorhand. Zo zijn we zeker van de actueel situatie op het terrein en of er (wegen) werken of andere dingen zijn waarmee rekening moet worden gehouden. 

Wat we zeker onderweg zullen zien en beklimmen is de Terril van Heribus met een magnifieke uitzicht over de stad Mons (Bergen).

Ook twee dorpjes mogen we niet links laten, Spiennes waar het riviertje de Trouille doorstroomt. Daar passeren wij een van de belangrijkste Neolithische Vuursteen mijnen 'Camp à Cayoux' (steentje in't veld). Een nieuwe bezoekers centrum werd in 2015 geopend en staat bovenop een van de vele vuursteen mijnen. Open van April tot midden Oktober kan men mits aanvraag onder begeleiding daarin afdalen. Informatie bij Toerisme Mons. 6000 jaren over een periode van 1800 jaar zijn hier duizenden mijnen gegraven op een oppervlakte van circa 100 hectare. 

Saint- Symphorien met zijn driehoekig plein met lindenbomen en militaire begraafplaats kunnen we ook niet doorwandelen zonder even stil te staan 

De Slag om Mons uit het begin van de Eerste Wereld Oorlog vond hier plaats tussen 23 & 24 augustus 1914.

Meer dan 500 mannen, de meeste gesneuveld tijdens de Slag om Mons op 23 en 24/08/1914 liggen er begraven: 284 Duitsers en 229 Britse onderdanen. Hier liggen ook de soldaten begraven die stierven bij de bevrijding van de stad Mons in 1918. Wat zo bijzonder is aan deze begraafplaats, is dat hier zowel de eerste als de laatste Britse soldaat ligt die sneuvelde tijdens de Eerste Wereldoorlog: John Parr (augustus 1914 op 16-jarige leeftijd) en George Edwin Ellison (anderhalf uur voor de Wapenstilstand).

Eerbetoon op 4 augustus 2014

De militaire begraafplaats van Saint-Symphorien werd op het voorplan geplaatst van de herdenkingen voor 14-18 op 04/08/2014. Er vond toen een eerbetoon plaats in bijzijn van Prins William en Kate van Engeland, de Hertog en Hertogin van Cambridge, Prins Harry, Prins Filip en Mathilde en leden van de Belgische en Britse overheid David Cameron.

 

Cuesmes is een grote dorp en in het centrum staat er op het rondpunt een grote mijnwerkers lamp of Davy lamp. Alvorens de mijnwerkers te laten afdalen in de mijnen gingen een of twee ploegleiders hen voor om te controleren of er de gevaarlijke mijngas aanwezig was dat in bepaald verhoudingen en mengsel kon ontploffen met z’n lamp kon men dat meten. Geen werkje zonder risico want de Davy lamp was niet 100%  perfect en je moest weten hoe het te gebruiken. Als ze dat verkeerd deden kon het fout mettingen weergeven, soms kwamen alleen de ploegleiders om en af en toe gebeurde er een ramp en was er een ontploffing nadat ook alle werkers waren afgedaald. Maar het heeft ook zeer veel levens gered. Niet dat ze een heel mooi leven hadden.

Merkwaardig is dat het marktplein in Cuesmes over een periode van 100 jaar ten gevolge van de intense ontginningen, maar liefst 7,5 meter gezakt is.

Vincent Van Goch heeft hier korte tijd gewoond in de Rue Du Pavillon nr.3 in 1880 hij leefde onder de mijnwerkers en predikte voor hen. Het zou hier geweest zijn dat hij begon te schilderen. 

Een wandeling met talrijke bezienswaardigheden in een prachtige decor en met een geschiedenis dat tot 6000 jaar teruggaat. Als het een beetje sneeuwt of wit ziet van de vorst heeft het alles om met wat geluk een winter topper te worden zoals vorig jaar.                                                                    Met onze traditionele GRatis Nieuwjaarsborrel, is tijdig inschrijven de boodschap.

 

 


 • GR-pad GR412 & GR129
 • Van Hornu
 • Naar Maurage
 • Aantal km 20km of 25km
 • Verzamelplaats Opstapplaatsen
  Berchem Station (BC): Binnensingel 2600 Berchem, Bushalte van De lijn aan de bus-strook vlakbij de hoofdingang van het station waar de loketten zijn en de fietsenstalling. Vertrek 07u35
  Crowne Plaza (CP): Generaal Le Grellelaan 10 2020 Antwerpen, bushalte van de Lijn aan de kant van het hotel. 07u45
 • Tochtleiding Bert, Peter & Ronald
 • Prijs 16Ä P/P
 • Meer info E-mail naar Ronald Rothwell antwerpen@groteroutepaden.be met de vraag ĎGraag extra infoí indien beschikbare ontvang je een paar dagen voor de tocht de GPS tracks, kaarten en bijkomende details. Twee keer per jaar ontvang je onze uitgebreide brochure de Grote Bus in pdf en kleur.

  Deze tocht is voorbehouden aan Leden hun partner en gezin
  Niet leden kunnen mee onder bepaalde voorwaarden. Vermeld bij je vraag om meer info of lid bent of niet.
Terug naar overzicht