Bustocht (De Kampina' Boxtel - Moergestel

 • Organisator GR Antwerpen
 • Regio Nederland
 • Wanneer? zondag 18 februari 2018
  7:30 - 20:00

Dankzij de inspanningen van Pieter van Tienhoven (medestichter en van 1907 tot 1953 penningmeester van de Vereniging Natuurmonumenten) is dit natuurgebied voor de golf van ruilverkaveling en kanalisaties gespaard gebleven.

De Kampina en de Oisterwijkse bossen en vennen liggen in een overgangsgebied van droge, arme zandruggen en  vochtige, voedselrijke beekdalen. De oostelijke Kampina  bestaat uit bossen en reliëfrijke heidevelden met daarin tientallen vennen en drassige laagten. De oude, grove dennenbossen die rond de eeuwwisseling op de hei zijn aangeplant, worden door. Natuurmonumenten langzamerhand omgevormd tot veel natuurlijkere loofbossen. Zowel de Kampina als de Oisterwijkse bossen en vennen zijn opgenomen in Natura 2000, een Europees netwerk van natuurgebieden die extra bescherming genieten vanwege de bijzondere planten en diersoorten die er voorkomen.

Wij rijden met de bus tot ergens net buiten Boxtel waar die halte kan maken om ons te laten uitstappen en de wandelschoenen aan te binden.

Na slechts 1 km of zo zitten we al op de route, het geel/rood gemarkeerde streek LAW Brabants Vennenpad en lopen eerst door het gehuchtje Roond waar een heel mooi kapel staat.

Een Kerkpad loopt via klappoortjes het natuurgebied binnen en ben je vertrokken voor ongeveer 8 km onafgebroken puur natuur. Pas tegen de middag duikt de beschaving weer op in de bossen met vele vijvers vlabij Ooisterwijk. 

Naarmate wij dit stadje bereiken zijn er verschillende horeca zaken waaronder het grote bezoekerscentrum met onthaal het beste in aanmerking komt voor de middagstop.

Met de lange tocht (ongeveer 24 km) maak je een prachtige stadswandeling en blijf je de hele weg getrouw de geel-rood markeringen volgen tot in het centrum met zijn mooi lindenboom en plein dat een beetje aan onze Westerlo laat denken en ook als parel wordt beschouwd en er weer uit.

Met de kortere (+/- 20 km) steek je door en kom je vanaf de bezoekerscentrum in slechts 0,6 km terug op het Streekpad van de Brabantse Vennen. 

In het tweede deel van deze wandeling verlaten we de Kampina maar sluiten naadloos aan op die van Landgoed de Oude Hondsberg en de vallei van de Reusel. De Reusel is een rivier dat vlakbij de grens met België ontspringt, net binnen het grondgebied van Nederland bij het gelijknamig dorpje halverwege tussen Arendonk (B) en Bladel (NL). In Ooisterwijk stroomt die in de Achterste Stroom die iets verder in de Voorste Stroom overgaat, daarna in de Dommel uitmont en tensoltte in de Maas.

Langs de oevers van de Reusel bereiken we tenslotte het eindpunt in Moergestel waar ze een sappige Noord Brabantse dialect spreken.. 'Gèssels' en gellukig is het vandaag niet carnaval.

In de schaduw van de Sint Jan Onthoofdingkerk bevinden zich twee leuke horeca zaken en daar zullen we wellicht plaats vinden om nog iets lekkers te gaan drinken alvorens we terugrijden naar Antwerpen. 

 

 


 • GR-pad Streek LAW Brabants Vennenpad
 • Van Boxtel
 • Naar Moergestel
 • Aantal km 20 km of 25 km
 • Verzamelplaats Berchem Station (BC): Binnensingel 2600 Berchem, Bushalte van De lijn aan de bus-strook vlakbij de hoofdingang van het station waar de loketten zijn en de fietsenstalling. Vertrek 07u35
  Crowne Plaza (CP): Generaal Le Grellelaan 10 2020 Antwerpen, bushalte van de Lijn aan de kant van het hotel. 07u45
  Reserve opstap voor wie daar woont of met de tram uit Mortsel of Boechout komt. Enkel op aanvraag en telefonisch 0473 97 97 04
  Berchem Kerk (BK): Binnensingel 2600 Berchem, Bushalte van De Lijn ĎWillibrorduskerkí bij Danscafe ĎMemoriesí. Parkeren in de Uitbreidingsstraat achter de bushalte. Vertrek om 07u40
 • Tochtleiding Bert, Peter en Ronald
 • Prijs 16Ä
 • Meer info E-mail naar Ronald Rothwell antwerpen@groteroutepaden.be met de vraag ĎGraag extra infoí indien beschikbare ontvang je een paar dagen voor de tocht de GPS tracks, kaarten en bijkomende details. Twee keer per jaar ontvang je onze uitgebreide brochure de Grote Bus in pdf en kleur. Indien er op het laatste moment plaatsen vrij zijn voor een tocht wordt iedereen op de lijst per mail verwittigt.
  Nog vragen ? + 32 (0) 473 97 97 04 of + 32 (0) 3 480 80 65 of e- mail
Terug naar overzicht