vri 03 Feb

Te voet van de Noordzee naar de Middellandse Zee

Te voet van de Noordzee naar de Middellandse Zee

GR 5 is hét icoon in het internationale net van wit-rood bewegwijzerde GR-paden. Het GR-pad maakt de verbinding van de Noordzee tot de Middellandse Zee en is meer dan 2.000 km lang.

Goed nieuws voor de wandelliefhebber: de route en de gids van het Vlaamse deel zijn opgefrist.

Laat je betoveren door de magie van de GR 5, de trek naar de zon! Stap het pad in één ruk of kies er voor om ieder jaar een aantal etappes te lopen om zo, na een aantal jaren, je laatste stap in de Middellandse Zee te zetten.

De route

Het pad vertrekt in Nederland met hoek van Holland als officiële startplaats. Na 170 km sta je aan de Belgische grens bij Bergen op Zoom.

In Vlaanderen is GR 5 lopen niet moeilijk. Meestal wandel je langs vlakke paden en veldwegen. Maar je krijgt heel wat afwisseling. Bos en heide in de Antwerpse Kempen. De grote abdijen van Westmalle, Tongerlo, Averbode, Herkenrode. Waterpartijen in de Demerbroeken en de Wijers. Bossen in de Limburgse Hoge Kempen. En eindigen doe je in de Maasvallei even voorbij Maastricht. Bij het historische fort van Eben-Emael sta je aan de voet van de Ardennen. Bekijk hier de route op de google maps kaart.

Voorbij Eben-Emael volgen de Hoge Venen en de Ardennen. Na de Luxemburgse Moezel­vallei duikt de GR 5 Frankrijk binnen. Achtereenvolgens slingert het wit-rode lint zich door Lotharingen, de Vogezen, de Jura, de Savoie, de Hautes-Alpes, de Alpes de Haute-Provence en de Alpes-Maritimes tot in Nice. 

Een nieuwe topogids

De nieuwe topogids van GR 5 ‘Noordzee – Middellandse Zee, deel Vlaanderen’ beschrijft in beide richtingen het traject vanaf Bergen-op-Zoom tot het nieuwe eindpunt in Eben-Emael. De afstand van 246 km is verdeeld in 4 deeltrajecten die op hun beurt in 2 tot 4 dagetappes van ongeveer 22 km zijn gesplitst. Stap je de hele route dan ben je zo’n 11 dagen onderweg. Pictogramman op de 55 detailkaarten duiden overnachtingsplekken aan en met behulp van de lijst met de haltes van bussen en treinen kan je zelf de lengte van je tocht bepalen. De gpx-track van de route kan je gratis downloaden via de website.

De gids is online te koop in de GR-webshop (ledenprijs € 16,20, niet-leden € 18). Of je komt langs op onze stand op de Fiets en Wandelbeurs in Utrecht of Gent

Trajectwijzigingen

De belangrijke trajectwijzigingen die in de nieuwe Vlaamse topogids zijn opgenomen op een rijtje:

  • op de Kalmthoutse Heide, waar nieuwe paden doorheen het heidegebied nu toegankelijk zijn;
  • tussen Olen en Tongerlo, hier worden woonwijken vermeden en opengestelde militaire domeinen gebruikt;
  • tussen Lanaken en Kanne, waar GR 5 niet langer kilometers langs het kanaal loopt, maar nu doorheen de stad Maastricht gaat en doorheen de Sint-Pietersgroeve, met een nieuwe aansluiting op het Pieterpad.
  • Andere wijzigingen: de varianten Demerbroeken, Hasselt en Genk werden omgedraaid: de vroegere variant wordt hoofdtraject en omgekeerd. Daarbij is de doortocht van Hasselt grondig aangepast.
  • Kleinere wijzigingen zijn er vooral in de bossen rond Zutendaal.

Logies en pitstops

Ben je lid van Grote Routepaden? Raadpleeg dan onze lijst van logies en pitstops langsheen de route. 

>> Klik hier voor een  lijst van logies langsheen de GR 5
>> Klik hier voor een lijst van pitstops langsheen de GR 5

Groot worden op de GR 5

Hoe pak je een lange afstandspad aan met (kleine) kinderen? De familie Verbeke begon enkele jaren geleden aan een avontuur waar ze niet goed van wisten waar het zou eindigen. Met 3, ondertussen 4, kleine kinderen begonnen ze de GR 5 af te wandelen vanuit Maassluis, met de bedoeling ooit in Nice aan te komen. Ze delen hun ervaringen en geven enkele praktische tips mee op de Fiets en Wandelbeurs. Om 15u kan je hen aan het woord horen. Bij de GR-vrijwilligers kan je terecht met al je vragen over het vernieuwde pad.

GR 5 compleet

Als je GR 5 helemaal wil aflopen heb je een tiental wandelgidsen nodig. 

Zeker hier in ‘de Lage Landen bij de Zee’ is de belangstelling voor dit pad zeer groot. De magie van GR 5 is onweerstaanbaar en het lopen van de GR 5 is een unieke wandelervaring. Talrijk zijn de groepjes die jaarlijks op weg gaan, steeds verder zuid­waarts. De trek naar de zon. De verhalen die zij meebrengen zitten vol passie. 

Foto's Te voet van de Noordzee naar de Middellandse Zee

Terug naar overzicht