Outdoor versus Smartphone gps?

Waar de outdoor gps een gespecialiseerd toestel is dat zich enkel met plaatsbepaling inlaat, is de smartphone een allrounder waarbij de gps-functie maar één van de vele mogelijkheden is. Beide toestellen hebben hun voor- en nadelen. Als potentiële koper is het belangrijk om je goed te informeren en een correcte afweging te maken.

Voor alle duidelijkheid: of je nu beschikt over een outdoor gps of een smartphone met gps functie, beiden zijn in staat om je te vertellen waar je bent, je langs een track of een route te leiden, een track te registreren en je allerlei nuttige informatie te bezorgen over snelheid, afstand en tijd. Ze kunnen beide met kaartmateriaal werken en maken voor de plaatsbepaling gebruik van dezelfde satellietsystemen.

Eenmaal je daarvan overtuigd bent, kan je op zoek naar de verschilpunten die de balans in de één of andere richting doen overhellen. De uiteindelijke keuze zal afhangen van factoren zoals het soort activiteiten dat je beoefent en het budget waarover je beschikt.

Woordje vooraf

Vooraleer we op de verschillen ingaan, eerst nog een woordje over de smartphone. We merken dat er heel wat verwarring bestaat over smartphones en hun gps-functie. Daarom is het goed hier vooraf even bij stil te staan.

De smartphone vervangt in snel tempo het klassieke 'mobieltje'. De internetfunctie zorgt dat je met zo'n toestel nu ook kan surfen en mailen waardoor het een mobiel verlengstuk van je thuis- of werk pc wordt.

Bovendien beschikken alle smartphones tegenwoordig over een gps-functie waarmee ze precies kunnen bepalen waar je bent. De combinatie met het bijhouden van contactlijsten, het maken van foto's, het versturen en ontvangen van allerlei informatie en de integratie met sociale netwerken, maakt tal van toepassingen mogelijk. Hoever je daarin wil gaan, is uiteraard een persoonlijke keuze. Het staat je vrij mogelijkheden in- of uit te schakelen naargelang het je uitkomt.

Belangrijk is dat op een smartphone functioneel dezelfde toepassingen kunnen geïnstalleerd worden als op een outdoor gps. In het smartphone wereldje spreken we dan over 'apps', een ander woord voor 'toepassingen'.

Een veelgestelde vraag over gps-apps betreft het al of niet nodig zijn van een internetverbinding om met de gps-functie te kunnen werken. De vraag is terecht want het gebruik van internet op een smartphone kost geld. Afhankelijk van je abonnement kan het bedrag snel oplopen, zeker in het buitenland.

Op dit punt stellen we je alvast gerust: er bestaan heel wat gps-apps die zonder internetverbinding (en zelfs zonder telefoonverbinding) werken. Ze kunnen volledig functioneren op basis van satellieten en verschillen op dat vlak niet van outdoor gps-systemen. Het komt er wel op aan de nodige verbindingen in en uit te schakelen om te vermijden dat je, zonder het te weten, toch betalende verbindingen gebruikt.

De verschillen

Robuustheid

De outdoor gps gaat er prat op dat hij in een stevig schok- en vochtbestendig kastje gevat zit. Smartphones zijn eerder op design gericht en besteden hier minder aandacht aan. Dat kan belangrijk zijn in ruig outdoor terrein, maar de doorsnee wandelaar daar in onze contreien zelden last van ondervinden. 

Waar dit verschil wel meer kan spelen is bij fietsers. Het is handig om de gps altijd zichtbaar op het stuur te kunnen monteren. De meeste outdoor gps-toestellen kunnen op een fietsstuur gemonteerd worden. Hun schok- en vochtbestendigheid is ongetwijfeld een voordeel in deze situaties. Al zijn er ook voor smartphones in toenemende mate kits beschikbaar die dit mogelijk maken, sommige zelfs compleet met schokabsorberende  en vochtbeschermende voorzieningen. De recreatieve fietser zal ook zeker in dit aanbod zijn gading kunnen vinden.

Snelheid

Wie beide types al eens naast elkaar probeerde zal duidelijk gemerkt hebben dat een eerste positiebepaling met de satellietnetwerken veel vlugger gaat op een outdoor gps (hooguit een paar minuten) dan op een smartphone (makkelijk 5 à 10 minuten). Maar eenmaal de eerste plaatsbepaling er is zal er tussen beide types evenwel weinig of geen verschil meer te merken zijn. Tenminste zolang je de gps-app op de smartphone niet volledig terug uitschakelt. Sommige apps houden de positiebepaling zelfs in de achtergrond vast, zodat je minimaal beroep doet op de batterijcapaciteit.

Nauwkeurigheid

Op dit vlak zijn er geen noemenswaardige verschillen te noteren. Afwijkingen zullen eerder te maken hebben met atmosferische en geologische omstandigheden dan met het toesteltype. Voor de doorsnee wandelaar of fietser zal het trouwens niet op een metertje aankomen.

Bereik

Outdoor gps toestellen beschikken over een sterker antenne bereik. Dat kan een verschil maken in dichtbeboste gebieden waar een smartphone wel eens eerder zijn ontvangst zou kunnen verliezen. Maar alweer, over het algemeen doen dit soort extreme omstandigheden zich bij ons zelden voor. In een tunnel of binnen in een gebouw zal de gps ontvangst sowieso wegvallen, ongeacht het type. De smartphone biedt dan wel het voordeel dat hij nog over zijn telefonie- en datanetwerken beschikt om een plaatsbepaling mogelijk te maken als dat nodig zou zijn.

Autonomie

Hoelang gaan de batterijen mee?

Gebruiken we beide types op dezelfde manier, d.w.z. enkel met de gps functie, dan volstaat de batterijcapaciteit zeker voor een tocht van 4 à 8 uren. In beide gevallen kunnen trouwens altijd reservebatterijen meegenomen worden. Gebruik je de smartphone ondertussen ook om te bellen, te surfen, te mailen of online kaarten te raadplegen, dan zal de autonomie wel snel kleiner worden. Een reservebatterij is dan zeker geen overbodige luxe.

Kaarten

Omwille van hun gespecialiseerde aard werken bijna alle outdoor toestellen met hun eigen merkgebonden kaartmateriaal en software (zie ook 'Welke kaart moet ik bij mijn outdoor gps kopen?').

Voor smartphones is de keuze veel ruimer, wat ze jammer genoeg ook minder voor de hand liggend maakt. Door de grotere concurrentie evolueren smartphones en hun apps ook veel sneller. 

Om te beginnen moeten we al een onderscheid maken tussen de besturingssystemen. De meest gekende tegenwoordig zijn MacOS (iPhone), Windows Mobile en Android. Alle drie hebben ze massa's apps, zelfs op het vlak van gps. Hecht je er belang aan om offline te kunnen werken met je gps app en kaartmateriaal, dan is dat alvast een criterium dat het erg ruime aanbod toch al wat kan beperken.

Ook op het vlak van kaartmateriaal zijn er heel wat mogelijkheden. Kaarten kunnen in vele types en vormen gedownload worden, rechtstreeks op de smartphone via apps of via pc toepassingen waarin kaarten zelfs bewerkt kunnen worden om ze in lijn te brengen met de apps die je gebruikt. Niets lijkt onmogelijk in de exploderende app-wereld.

Functionaliteit

Een belangrijk verschil is dat een outdoor gps een gespecialiseerd toestel is dat je enkel voor dat ene doel kunt gebruiken. De smartphone is een allrounder: gps op smartphone is maar één van de mogelijke functies dat je al of niet in combinatie met de andere mogelijkheden van het apparaat kan gebruiken.

Wie geen extreme bergwandelaar of ontdekkingsreiziger is, zal voor aankoop dus afwegingen over nut, dubbel gebruik, specialisatie en prijs moeten maken. Die keuze is uiteraard persoonlijk. De integratie van verschillende functies kan een belangrijke rol spelen. Een gedreven fotograaf zal wellicht de voorkeur geven aan een aparte camera met gps, al of niet in combinatie met een outdoor of een smartphone gps die zijn track registreert. Een ander zal het handiger vinden om zijn foto's met hetzelfde toestel te maken waarop meteen ook zijn track geregistreerd wordt.

Prijs

We kunnen dit korte overzicht niet afsluiten zonder ook nog even stil te staan bij de prijzen van dit alles.

Erg veralgemenend kunnen we stellen dat er weinig verschil zal zijn tussen de prijs van een outdoor gps en een smartphone met gps. Beide zijn te vinden aan prijzen variërend tussen een paar honderd en 500 à 600 €. Besef echter wel dat de smartphone voor die prijs ook tal van andere mogelijkheden biedt, wat hem dus in werkelijkheid wel een stuk goedkoper maakt. Telefonie- en internetabonnementen laten we daarbij buiten beschouwing want ze zijn strikt gezien niet nodig voor de gps functie.

Let wel op met toepassingen en kaartmateriaal. Op een outdoor gps is de toepassing in de prijs van het toestel inbegrepen. Het kaartmateriaal zul je echter in de meeste gevallen apart moeten bijkopen. De prijs van een topokaart voor ons land ligt al vlug rond 100 €. Op smartphones variëren de prijzen van apps van gratis tot max. 10 à 20 €. Apps bestaan dikwijls zowel in een gratis als een betalende versie. Het verschil zit hem meestal in het al of niet reclamevrij zijn en de beperktere functionaliteit. Maar hoe dan ook blijven de prijzen altijd aan de bescheiden kant. Kaartmateriaal kan in veel gevallen volledig gratis verkregen worden, zeker als je het in de open source hoek gaat zoeken, zoals bij OpenStreetMap.

 

Mail je favoriete gps app en kaartmateriaal voor smartphone door naar gps@groteroutepaden.be.

>> Klik hier voor een overzicht van de ingestuurde tips.