Smartphone op het terrein: nuttige apps

In het artikel 'Outdoor vs smartphone' wordt een neutrale afweging gemaakt tussen een echte outdoor-gps en het gebruik van een smartphone als gps. Aan dit artikel is ook een oproep verbonden naar de favoriete apps van lezers. Volgend een kort overzicht van de verzamelde gegevens.

Om het geheel overzichtelijk te houden maken we een onderscheid tussen 2 gevallen:

 1. Mensen die hun smartphone effectief als gps, navigatiemiddel gebruiken op het terrein.
 2. Mensen die hun smartphone aanvullend als informatiebron gebruiken. 

Nog een gegeven om rekening mee te houden, zijn de verschillen tussen een Iphone en een Android toestel.

Smartphone als gps

Vooraf

Een zwak punt van smartphones is de gebruiksduur van de batterij bij online gebruik. Wie zijn internet verbinding laten openstaan en tegelijk online apps met locatiebepaling gebruikt, riskeert al na een paar uur met lege batterij rond te lopen. Daarvoor hoef je eigenlijk zelfs niet op stap te zijn, dat is ook bij dagelijks gebruik van het toestel zo. Alleen heb je dan wel meestal een stopcontact of pc ter beschikking.

Een Iphone heeft het nadeel geen gebruik te maken van verwisselbare baterrijen. Er bestaan wel hoesjes en 'kits' die bijkomende capaciteit bieden, maar deze zijn niet goedkoop.
Android toestellen heb doorgaans wel een uitneembare batterij. De aankoop van een reservebatterij, extra capaciteit valt in dit geval doorgaans niet zo duur uit. 

Gelukkig werken smartphones nu ook met offline gps-apps die de batterij niet al te zwaar belasten. We kozen twee voorbeelden voor u uit.

Gps-app voor Android:

 • OsmAnd: staat voor OSM Automated Navigation Directions. Deze navigatie software is gebaseerd op 'open source' kaarten, in dit geval OpenStreetMap
  De app is gratis. Je kan er op voorhand de gewenste kaarten installeren en er een track mee volgen. De app kan ook je track opnemen en zelfs routeren naar een bepaald punt. OsmAnd kan volledig zonder internetverbinding werken en als je noderweg ook het scherm zoveel mogelijk uitschakelt, dan zou je na een tocht van ruim 6u nog altijd geen lege batterij mogen hebben. De satellietverbinding en positiebepaling kunnen gewoon op de achtergrond werken.
  Er bestaat ook een donatieversie van deze app, OsmAnd+. Zo steun je de organisatie in ruil voor een paar extra functionaliteiten. 

met dank aan Luc Verdegem.

Gps-app voor Iphone:

 • MotionX-GPS: deze app kost 0.99$ of 0.79€. Kaarten zijn reeds beschikbaar in de applicatie en kunnen op voorhand gedownload worden. Dit maakt het mogelijk de app op het terrein offline te gebruiken. Je kan tracks downloaden, eigengemaakte tracks toevoegen en een track opnemen tijdens je tocht. Een extra troef is dat je de app kan gebruiken om te geocachen (schattenjachtspel d.m.v. gps-coördinatie).

met dank aan Annelies (http://ambigirl.skynetblogs.be/)

Smartphone als informatiebron

Mensen die zowel over een outdoor gps als een smartphone beschikken gebruiken doorgaans de eerste voor navigatie en de tweede om onderweg te bellen, surfen of foto's te maken. Volgende (online) apps zijn een interessante en praktische aanvulling voor een tocht in het veld. Ook voor zij die hun smartphone gebruiken voor offline navigatie. Schakel even je internetverbinding in en zoek de nodige informatie op. Van zodra je de app niet meer nodig hebt, schakel je de verbinding best terug uit zodat je batterij niet extra belast wordt.

 • Train Info: deze app van NMBS Mobility is gratis en beschikbaar voor zowel Iphone, Android als andere smartphone toestellen. De app geeft reisadvies op basis van je actuele positie (via gps-localisatie), beschikt over een multimodale deur-tot-deur routeplanner en verschaft realtime informatie.
  Met deze app kan je de snelste reisweg tussen 2 stations of van deur tot deur opzoeken. Dit kan handig zijn om vanaf je eindpunt, waar je de auto zet, naar je beginpunt te geraken Je kan ook snel de dichtsbijzijnde haltes opzoeken via de locatievoorziening. Een handige app voor wanneer je onderweg het openbaar vervoer nodig hebt.

met dank aan Lucia Luyten

 •  De Lijn: deze app van De Lijn is gratis en beschikbaar voor zowel Iphone, Android als Nokia toestellen. Met deze toepassing kun je een multimodale reis plannen van, in en naar Vlaanderen met alle Belgische openbaar-vervoermaatschappijen. Als vertrek- of aankomstpunt kun je een adres, een contactpersoon, een positie op de kaart, een halte of station invoeren. De app geeft de vertrektijden aan een halte. Indien beschikbaar, wordt gebruik gemaakt van realtime informatie. Op basis van gps-positiebepaling kan je de dichtstbijzijnde haltes oproepen. Naast het plannen van de route zelf, kan je vanuit de app ook makkelijk een sms-ticket van De Lijn kopen.
  Deze app is gelijkaardig aan 'Train Info', maar dan voor het busvervoer. Handig voor wanneer je bijvoorbeeld merkt dat je niet voor zonsondergang op je eindpunt geraakt waar je auto stond. Dankzij deze app kan je mogelijks het laatste stuk met de bus overbruggen.

 met dank aan Lucia Luyten

 • World Explorer 360 (Nederlands): deze app is beschikbaar voor zowel Iphone als Android en kost respectievelijk 0,79€ of 1,99€. Geschiedenis, cijfers, anekdotes… Het wereldwijde erfgoed van de mensheid wordt je aangeboden via meer dan 350.000 gecodeerde Wikipedia-artikelen, aangevuld met lokale gegevens zoals het weer, de plaatselijke tijd, de hoogte en de tijd van de zonsop- en ondergang.
  Dit is een leuke applicatie met informatie over interessante plekken die je onderweg tegenkomt. De toepassing werkt ook met 'augmented reality': je maakt een foto en je ziet in je kijkrichting, waar in de omgeving er zich bezienswaardigheden bevinden.

 met dank aan Lucia Luyten

 • Weather Pro: deze app van MeteoGroup is beschikbaar voor zowel Iphone, Android als andere smartphone toestellen en kost 2,99€. De toepassing geeft je de weersverwachtingen van de komende zeven dagen.
  De Weather Pro app kan je gebruiken om het weer op de plaats van je wandeling zeven dagen vooruit en uur per uur te bekijken. 

  met dank aan Lucia Luyten

 • Buienradar.nl: deze app is gratis en beschikbaar voor zowel Iphone als Android toestellen. De applicatie laat je zien waar de buien hangen boven Nederland en België. Daarnaast bieden satellietbeelden je meer inzicht in de bewolking en zonneschijn. Je krijgt bovendien informatie over de situatie boven Europa.
  Deze app is uitermate handig om te weten waar de buien van de komende twee uren hangen en welke kledij je bijgevolg moet voorzien. 

  met dank aan Lucia Luyten

 • Geocaching: deze app van is beschikbaar voor zowel Iphone, Android als andere smartphone toestellen en kost 6,99€ tot 7,99€. Geocaching is een wereldwijde spel waarbij deelnemers buitenshuis, op mooie plekjes fysieke pakjes, geocaches genaamd, verstoppen en zoeken. De avonturen worden online gedeeld.
  Een toffe app om samen met de kinderen op 'schattentocht' te gaan of om een kortere wandeling extra boeiend, spannend te maken. Meer informatie over geocaching vind je op www.geocaching.com. Specifiek voor België kan je terecht op www.geocaching.be.

met dank aan Lucia Luyten

 • Wonderful Days: deze app is enkel beschikbaar voor Iphone en kost 2,39€. Dit is de ideale applicatie om een dagboek bij te houden of om aantekeningen te maken. Je kan kiezen uit verschillende thema's, lettertypes en pictogrammen om het helemaal naar je eigen stijl aan te passen.
  Deze app kan je gebruiken om een dagboekachtig verslag te maken van een wandeling of fietstocht. Je kan er foto's aan koppelen en verder ook informatie over de locatie, datum en weersomstandigheden aan toevoegen.

met dank aan Lucia Luyten

Ken je zelf nog interessante apps die zeker niet in deze lijst mogen ontbreken? Stuur dan een mailtje naar gps@groteroutepaden.be.

Afbeeldingen