Een 'cachke' meepikken

Wat doe je als je hobby’s GR-wandelen en geocaching zijn? Simpel, je combineert ze in één tocht en geniet van het beste van twee werelden.

Pieter Van den Kerkhof vertelt...

Geocaching is een moderne vorm van schattenjacht. Het principe is eenvoudig: iemand verstopt ergens een doos(je) met daarin een logboek en publiceert de gps-coördinaten op het internet. Vervolgens kan iedereen met een gps op zoek naar die schat of 'cache'. Eenmaal gevonden kan je dat noteren in het logboek of op het internet. De officiële webstek waarop alle caches gepubliceerd worden is www.geocaching.com, een meertalige website waarop je ook in het Nederlands terecht kan. Wel eerst even (gratis) registreren.

Leuke plekjes

Zelf ontdekte ik geocaching lang voor ik gebeten werd door het GR-virus. Omdat in de buurt van GR-paden altijd wel enkele caches verstopt zitten, was het een kleine stap om beide te combineren. Caches zitten vaak op leuke plaatsjes die je nooit zou ontdekken als je er niet bewust naar zoekt. Bij het plannen van een GR-tocht bekijk ik altijd eerst de kaart op de website en lokaliseer ik de caches die me interessant lijken. Ik noteer de coördinaten in mijn gps, zo kan ik ze onderweg makkelijk meepikken. Op die manier ontdekte ik tijdens een tocht op GR 5 tussen Maastricht en Kanne een prachtig uitzichtpunt over de Tranchée de Caster. Zonder die cache was ik daar nooit gekomen.

Geocaching kan ook best spannend zijn. Onlangs doorzocht ik vlakbij GR 12 met een zaklamp de donkere gangen van een verlaten gebouw. De bedenkers van caches kunnen erg creatief uit de hoek komen. Een levensgrote schuifpuzzel midden in een bos? Je vindt hem op nog geen 50 meter van GR 128, ergens in de buurt van Leuven.

Traditional, multi en mystery

Er wordt een onderscheid gemaakt tussen verschillende types geocaches.

Een traditional is, zoals de naam het zegt, de basisvorm: de opgegeven coördinaten zijn meteen die van de schat. Traditionals vind ik de meest geschikte om te combineren met een fiets- of wandeltocht.

Bij een multi moeten eerst enkele tussenliggende punten doorlopen worden. Vaak leidt dit tot een mooie wandeling op zich. Multis doe ik daarom als extraatje voor of na een tocht om de omgeving nog wat beter te leren kennen.

Bij een mystery tenslotte verkrijg je de eindcoördinaten pas nadat je een raadsel hebt opgelost. Daar kan nogal wat voorbereidend werk en gepuzzel in kruipen, ideaal wanneer het weer te slecht is om buiten te komen.

Selecteren

Op dit moment zitten er in België ongeveer 15.000 actieve geocaches verstopt. Daar zitten juweeltjes tussen, maar niet elke cache is even avontuurlijk, origineel of verrassend. Daarom vind ik het belangrijk om net die geocaches te selecteren die een meerwaarde kunnen geven aan mijn tocht. Dat vraagt wel wat voorbereiding. Eerst maak ik op de kaart een selectie van de caches die op een redelijke afstand liggen van het geplande traject. Dan ga ik na hoe dikwijls een cache toegevoegd werd aan iemands favorietenlijst. Tenslotte lees ik nog eens aandachtig de beschrijving en enkele logs (reacties van geocachers). Op die manier weet ik op voorhand tamelijk goed wat ik kan verwachten.

Al doende leren

Om te geocachen is geen gesofisticeerde apparatuur nodig: een outdoor-gps of smartphone waarop je coördinaten kan invoeren volstaat. Een kaart om je weg naar het ingevoerde punt te vinden is zeer handig, maar niet strikt noodzakelijk. Als beginner kan je best in je buurt een paar caches selecteren. Laat je niet ontmoedigen wanneer de eerste pogingen op niets uitdraaien, het vraagt een beetje ervaring om een cache vlot te herkennen en te vinden.

Op stap gaan met een doorwinterde geocacher is de snelste manier om ervaring op te doen. Op het Belgische forum (www.geocaching.be) vind je zeker iemand in je buurt die je op sleeptouw wil nemen.

Discretie is een gewaardeerde eigenschap onder geocachers. We proberen niet teveel op te vallen bij toevallige voorbijgangers, want ons zoekgedrag kan bij sommigen nogal verdacht en zelfs beangstigend overkomen. Geocachers noemen niet-ingewijden wel eens 'muggles' of 'dreuzels', naar de bekende Harry Potter-boeken… Anderzijds moet je die discretie nu ook weer niet overdrijven. 'Dreuzels in uniform' neem je beter in vertrouwen, zoals die keer dat ik 's nachts onderschept werd door een politiepatrouille op zoek naar paardendieven. Of toen ik tegengehouden werd door een bewaker die dacht dat ik drugs aan het verstoppen was. Gelukkig zijn dit uitzonderlijke situaties want caches moeten zich in de regel op publieke, normaal toegankelijke plaatsen bevinden. Samengevat: geocaching is een onschuldige, maar wel zeer boeiende activiteit met een hoge recreatieve waarde. Sportiviteit en ontdekken, het plezier van zoeken en vinden, daar doen we het voor.

Afbeeldingen