Foto's, gps en geotagging

"Laat niets achter in de natuur, behalve je voetstappen, en neem niets mee, behalve je herinneringen en je foto's." Vroeger werden die foto's opgeborgen in nog zelden bekeken foto-albums. Vandaag kunnen we onze tochten zodanig reconstrueren dat ook wie er niet bij was ze als het ware zelf kan beleven.

meer dan een plaatje

De tijd dat foto's nog op negatieven stonden en op papier afgedrukt werden is zo goed als voorbij. Foto's zijn nu digitaal, en daarmee gereduceerd tot computerbestanden. Meestal is het formaat van die bestanden JPEG. Naast de beeldpunten van de foto zelf, worden in zo'n bestand ook heel wat andere gegevens opgeslagen: het cameramodel, het gebruikte objectief, de sluitertijd, het diafragma, het tijdstip, de gps-coördinaten, enz... Ze worden apart bewaard in een speciaal gedeelte van het JPEG bestand: de EXIF-header.

Het is belangrijk te beseffen dat iedereen die een JPEG foto bekijkt ook de EXIF gegevens kan bekijken. Immers, de meeste programma's waarmee foto's bekeken en/of bewerkt worden kunnen die gegevens tonen. Zelfs zonder zo'n programma is het eenvoudig: klik met de rechtermuisknop op een fotobestand, vervolgens in het context-menu op 'Eigenschappen' en onder de Details-tab worden de EXIF gegevens getoond. Met het tijdstip en de gps-coördinaten is het voor iedereen duidelijk wanneer en waar een bepaalde foto genomen werd. Als we dan ook nog weten wie de foto nam, dan begrijpt iedereen dat we hiermee een erg privacy-gevoelige snaar raken.

EXIF gegevens kunnen gelukkig ook uit een fotobestand verwijderd worden. Je kan daarvoor op het internet (gratis) programma's vinden. Ga wel na welke gegevens je er al of niet verwijderd worden, want niet alle programma's doen hetzelfde.

Gps-coördinaten bij een foto

Een van de mogelijke EXIF-gegevens zijn dus gps-coördinaten. Daarmee weten we precies waar een foto gemaakt werd. Dit veronderstelt wel dat het toestel beschikt over een gps-functie. Op smartphones is die standaard aanwezig. Op digitale camera's was dat lange tijd niet het geval, maar meer en meer zijn ook zij nu uitgerust met gps. En recent kunnen nu ook foto's gemaakt worden met outdoor gps-toestellen.

Meestal kan in de fototoepassingen aangegeven worden of de gps-coördinaten wel of niet moeten geregistreerd worden. De gps-functie wordt dan al of niet ingeschakeld. Op sommige toestellen, zoals smartphones, kan zelfs gekozen worden welk plaatsbepalingssysteem gebruikt moet worden: satelliet-gps of a-gps (wifi en/of gsm zendmasten) of beiden. Satelliet gps werkt enkel buiten, a-gps werkt ook binnen, geeft vlugger een plaatsbepaling, maar is minder nauwkeurig. Soms wordt bij het inschakelen van de gps functie toelating gevraagd om de gps informatie voor andere doeleinden te mogen gebruiken. Soms wordt gewaarschuwd dat andere toepassingen ook wel iets met die informatie zouden kunnen uitrichten. Besef alleszins dat plaatsinfo en privacy dicht bij elkaar liggen.

Geo-taggen

Anderzijds maken gps gegevens erg interessante fototoepassingen mogelijk. In programma's waarmee we foto's organiseren en bekijken kan een kaart getoond worden. Zonder gps-gegevens moeten we de plaats van de foto manueel op de kaart zetten. Met gps-gegevens kan dat helemaal automatisch en uiterst nauwkeurig.

Op dezelfde manier wordt het ook kinderspel om foto's op te slaan bij een gps track. Track en foto's hoeven zelfs niet gelijktijdig opgenomen te zijn. Een programma kan in één bewerking alle foto's op basis van hun gps coördinaten op de juiste plaats aan de track vasthechten. Dit soort bewerkingen wordt ook wel geo-tagging genoemd.

Op het internet vind je (gratis) verschillende programma's waarmee je dit op jouw pc kan doen. Daarnaast bestaan er ook websites die een reeks tracks en foto's kunnen samenbrengen. Vanuit de luie zetel krijgen we een fotoreportage gepresenteerd terwijl we virtueel van plaats naar plaats over de track vliegen.

Verder worden ook allerlei volg-toepassingen mogelijk. Zo kunnen bijvoorbeeld uitstappen en activiteiten nagenoeg in realtime door het thuisfront gevolgd worden op basis van regelmatig doorgestuurde foto's. Let op want hiermee zijn ook misbruiken mogelijk. Met gps-gegevens kan iemand gevolgd worden zonder daar zelfs van op de hoogte te zijn...

Tijdsgegevens

Wie nog niet over de luxe beschikt dat zijn foto's automatisch voorzien worden van gps-coördinaten, hoeft zich niet hopeloos verouderd te voelen. Om te beginnen kunnen foto's ook zonder gps-gegevens manueel op een kaart en bij een track geplaatst worden. Voorwaarde is uiteraard dat je precies weet waar de foto genomen is en dat je de plaats op de kaart / track weet te lokaliseren.

Toch kan het ook automatisch, meer bepaald via een gegeven dat bij zowat iedere foto beschikbaar is: het tijdstip van de opname. Naast de foto's moeten we dan ook beschikken over een gelijktijdig opgenomen gps track. In het trackbestand is immers bij ieder plaatspunt het tijdstip geregistreerd. Er bestaan geo-tagging toepassingen die de tijdsgegevens van de foto's samenbrengen met de tijds- en gps-gegevens in de track. Als de tijdsgegevens van de toestellen waarmee we de foto's nemen en waarmee we de track opnemen goed gesynchroniseerd zijn, dan kunnen de foto's dus ook zonder gps-coördinaten perfect op de juiste plaats aan de track gehecht worden.

Luc Verdegem

 

Praktisch

Graag geven we je nog enkele voorbeelden van websites en programma's mee ter illustratie van bovenstaand artikel.

Opgelet! Dit overzicht is geenszins volledig noch wijzen de voorbeelden op een bepaalde voorkeur van Grote Routepaden of de auteur van het artikel.
Heb je zelf nog aanvullende informatie stuur ons dan een mailtje!

EXIF gegevens verwijderen uit .jpg bestanden

> Met Windows Verkenner:
Selecteer een .jpg foto en open het contextmenu met een rechtermuisklik. Klik op 'Eigenschappen' en navigeer naar het tabblad 'Details'. Klik onderaan op 'Eigenschappen en persoonlijke gegevens verwijderen'. Hier kan je meteen alle EXIF gegevens verwijderen, óf je kan precies bepalen welke gegevens al of niet verwijderd moeten worden.

> Online: View and remove EXIF online

> PC toepassing: BatchPurifier LITE
Dit programma laat toe om EXIF gegevens meteen uit een reeks fotobestanden te verwijderen.

Geotagging met foto's voorzien van gps coördinaten

Allerlei programma's waarmee foto's georganiseerd, bewerkt en gedeeld worden – zoals Picasa, Flickr... – kunnen je van plaatsinformatie voorziene beelden automatisch op een kaart situeren. Als er geen gps coördinaten beschikbaar zijn, kan het ook manueel.

Wie zijn foto's online plaatst – bvb. in Picasa Webalbums, al of niet beperkt of volledig publiek zichtbaar – kan bovendien automatisch een bestand generen dat de foto's in programma's als Google Earth op satellietbeelden toont. In Google Earth hoef je maar op een foto te klikken om hem in het oorspronkelijk formaat te openen. Op eenzelfde eenvoudige manier kan je ook een trackbestand toevoegen.

Geotagging met foto's zonder gps coördinaten

> Een erg uitgebreid en vrij beschikbaar programma dat je lokaal op je pc kan installeren is GeoSetter. Ook beschikbaar in het Nederlands.

Garmin Basecamp bevat instructies om geotag informatie op foto's aan te brengen met behulp van gegevens uit een gps track.