Regio-indeling GR 128 Vlaanderenroute

Deel 1  Heuvelland, van Kemmel tot Moorslede – 40 km -  2  dagen

''       De route start aan de wandelboom in Kemmel. Twee rijen heuvels vormen hier de scheiding tussen de IJzervlakte en de Leievlakte.  Je zit hier midden in het Vlaamse Heuvelland, waar je in twee dagen kunt door heen trekken.  Het landschap is hier grotendeels gevormd door de landbouw. Tijdens W.O.I werd deze streek doorploegd door het krijgsgewoel. Overal in het landschap vind je de oorlogslittekens.

Deel 2  Mandel en Leie, van Moorslede tot Gent – 92 km - 4 dagen

''
   In vier stapdagen wandel je  van Moorslede tot Gent. Je doorkruist de provinciedomeinen Het Sterrebos in Rumbeke en Het Veld in Ardooie, waarna de wieken van de Poelbergmolen in Tielt je wenken.  Vanaf  Grammene vormt de Leie de rode draad tot Gent  en kronkelt de Vlaanderenroute zich in evenveel bochten langs zovele mooie rustplekken. Langs de Oude Leie-arm  kom je in Deinze en loopt de route  verder naar het kasteeldomein van Ooidonk, waarna je de mooiste Leiedorpjes doorwandelt.  De manier  waarop je Gent langs de Leie binnenwandelt en waarbij je in een handomdraai van de Drongense landelijkheid tussen de fiere Gentse torens belandt, zal zelf de meest vurige natuurliefhebber bekoren.

 

Deel 3  Schelde en Dender, van Gent tot Moorsel – 69 km - 3 dagen

''    Deel 3 start in het centrum van Gent, waarna de rust van het Groot Begijnhof in  Sint-Amandsberg net buiten Gent weer op je wacht.  Langs woonwijken, stukjes bos en waterplassen gaat de tocht naar het waterslot van Laarne.  Hier eindigt na 18 km dagetappe 1, waarna twee  grote dagtochten volgen tot in Berlare en vandaar tot  Moorsel.  Onderweg passeren De Kalkense Meersen, het recreatiedomein Nieuwdonk en het natuurgebied Berlare Broek de revue. Aan het veer in Appels steek je de Schelde over, waarna je het Denderland binnentrekt tot in Moorsel. Onderweg ontmoet je nog enkele authentieke Vlaamse dorpen als Mespelare en Herdersem.

 

Deel 4  Brabantse Kouters en het Dijleland, van Moorsel tot Leuven – 98 km - 5 dagen

''    Deel 4 start in Oost-Vlaanderen maar 3 km verder bereik je de abdij van Affligem en ben je in Vlaams-Brabant. In de kilometers die volgen stap je door een golvend landschap, dat ondanks de nabijheid van Brussel veel mooie plekjes bewaard heeft. Enkele opvallende hoven  trekken de aandacht en ook hier liggen verschillende  kastelen op je route:   het ’s Gravenskasteel in Nieuwenrode, het Rubenskasteel in Eppegem en het  kasteel  Terlinden in Schiplaken.  Je stapt door een landschap van weiden, akkers en populierenbosjes. Heel wat bronnen ontspringen in deze uitloper van de Brabantse leemstreek. Beekjes en rivieren kronkelen doorheen de valleien. De Zenne en de Dijle kruisen herhaaldelijk de route. Aan de rand van Leuven bij het Provinciedomein Kessel-Lo kun je kiezen tussen de stadsvariant Leuven en het hoofdtraject.

 

 Deel 5  Haspengouw, van Leuven tot Tongeren – 102 km - 5 dagen

''

''

   De wandelboom aan de abdij van Park is het vertrekpunt van deel 5, opnieuw een stevig traject van ruim 100 km, opgedeeld in vijf etappes. Door de velden bereik je in Bierbeek de watertoren. In de stille Haspengouwse dorpen bepalen monumentale boerderijen het dorpszicht. Holle wegen snijden door enorme akkers in een open landschap. Hoegaarden  is een naam die nu in de hele wereld klinkt, maar talloze dorpjes als Hoksem, Rommersom, Goetsenhoven  en Ezemaal zullen je eveneens bekoren. Je komt even in Wallonië door de prachtige abdijgebouwen van Opheylissem. Hier ontmoet GR 128 voor het eerste de Kleine Gete. Wat verder  kruist de  Grote Gete je pad.  Via het kleine Helen-Bos kom je langs een geklasseerde kasseiweg in Zoutleeuw. De grandeur van het ooit machtige Zoutleeuw straalt er nog steeds af.  Met een variant kun je langs  Sint-Truiden je weg even inkorten. Via het mooie natuurdomein Het Vinne wandel je Brabant uit. Limburg verwelkomt je met meer groen: domein Nieuwenhoven. Eens het bos uit zit je tussen de fruitbomen. Een stuk zuidelijker en ontelbare fruitbomen verder komt GR 128 Vlaanderenroute op de oude Romeinse weg.  In Groot-Loon verlaat GR128 deze weg en zigzag je naar Tongeren. Via de beboste Beukenberg kom je aan de voet van de stad.

Deel 6  Door de Mergelstreek naar Maas en Voer – 67 km - 3 dagen

''

''

   Tongeren is het vertrekpunt van het  laatste deel. Daar kan je kiezen voor de stadsvariant die je voorbij de merkwaardigste plaatsen van de oudste stad van België leidt.  Het hoofdtraject gaat rond de stad. Vanaf  de Beukenberg in Tongeren is het nog 67 prachtige kilometers  of drie stapdagen tot je eindpunt. Dit laatste deel laat je ge­nieten van schitterende landschappen en de pastorale gronden in de nabijheid van de Maas.  Je krijgt een aangename afwisseling van bos, weiden, akkers en boomgaarden onder de voeten geschoven. Het Kasteel van Alden Biesen is één van de historische en culturele hoogtepunten van de Vlaan­derenroute. Het pad gaat verder door een weer vlakker landschap naar Vroenhoven en de Nederlandse grens. Je steekt  het Albertkanaal over en wat verder kom je een eerste grenspaal tegen en ben je in de Mergelstreek.  Je stapt voorbij de Apostelhoeve en klimt de Sint-Pietersberg op. GR 128 Vlaanderenroute daalt af naar Maastricht, de oudste stad van Nederland.  In Eijsden klimt het pad uit de Maasvallei en komt de Vlaanderenroute weer in Vlaanderen en in de mooie Voerstreek. Het pad volgt de Voervallei, soms op het hoogplateau boven de vallei, dan weer langs de Voer zelf om in Teuven te eindigen.