Formaat en inhoud

De tracks zijn opgesteld in het standaard 'gpx' formaat, en bevatten enkel het traject van de Vlaamse GR of LF route.

Formaat van de tracks

Net zoals ieder ander digitaal bestand worden ook gps tracks in een bepaald formaat opgeslagen. Er bestaan heel wat verschillende formaten, maar de meest gekende zijn gpx (het standaard formaat), gdb (het Garmin formaat) en kml of kmz (de Google formaten).

Het gpx formaat is de standaard voor de gps sector en is niet aan een bepaald merk of leverancier gebonden. Nagenoeg alle andere formaten zijn op de gpx standaard gebaseerd, maar voegen er specifieke functies aan toe waarmee ze zich van de anderen onderscheiden.
Tegelijkertijd zorgen de meeste leveranciers ervoor dat ze ook het gpx formaat kunnen lezen, want dit maakt de gegevens beter uitwisselbaar. Zo kunnen bv. de meeste Garmin toestellen naast hun eigen gdb formaat ook het gpx formaat lezen. De meeste smartphone gps apps werken eveneens met het gpx formaat.

Die wijdverspreide toepassing en mogelijkheid tot uitwisseling zijn de reden waarom we onze GR en LF tracks beschikbaar stellen in het gpx formaat.
Wie een toestel of een app heeft die het gpx formaat niet kan lezen, vindt tal van programma's waarmee gpx naar andere formaten kan omgezet worden. Enkele vrij beschikbare pc programma's zijn GPSBabel, GPS file converter en ITN Converter.

Inhoud van de tracks

We kunnen onmogelijk voorspellen welk stuk van een GR of een LF traject iemand wil afleggen. Daarom hebben we voor de GR wandelpaden één gpx bestand voorzien per topogids, en voor de LF fietsroutes één gpx bestand per fietsroute.
Het betreft enkel de Vlaamse GR en LF trajecten van Grote Routepaden. Trajecten buiten Vlaanderen vallen onder de verantwoordelijkheid van andere organisaties waardoor wij niet bevoegd zijn om die informatie te tonen of beschikbaar te stellen. We kunnen ook geen garantie geven over de inhoud. Als toch tracks van andere organisaties zouden getoond of beschikbaar gesteld worden, dan gebeurt dat in akkoord met die organisaties, en met de nodige afspraken over betrouwbaarheid en verantwoordelijkheden. 

Het gpx bestand bevat enkel de verzameling punten die nodig zijn om de track correct te kunnen volgen. Extra informatie zoals bezienswaardigheden, pitstops en logies, kilometerpunten, bus- en treinhaltes, ... wordt bewust niet toegevoegd wegens te fel onderhevig aan wijzigingen. Dergelijke informatie is wel te vinden op deze website en in de wandel- en fietsgidsen. Wie wil kan zelf gegevens toevoegen aan de track (zie verder).

GPS toestellen zelf en ook smartphones (zowel met als zonder GPS) kunnen onderweg heel wat extra informatie bieden. Dat heeft dan vooral te maken met het kaartmateriaal waarmee ze kunnen werken, en voor de smartphones met hun internetconnectie (zie verder).

 

< Vorige
Volgende >

Terug naar hoofdartikel GR en LF tracks gebruiken