Info toevoegen aan de track

Met een gpx track van een GR of LF pad op je gps, kun je perfect het correcte traject volgen.

Het beschikbare gpx bestand bevat geen bijkomende informatie zoals pitstops, overnachtingsadressen, bezienswaardigheden, haltes van bus of trein ...

Beschik je op voorhand over die informatie, en wil je die toevoegen aan het trackbestand?
Dat kan, maar de manier waarop hangt af van het programma waarmee je werkt. Ook de benamingen die naar de informatie verwijzen lopen nogal uiteen.

  • Een programma zoals BaseCamp bevat de nodige instructies om dat te doen. BaseCamp heeft het over "waypoints". Google Earth heeft het dan weer over "plaatsmarkeringen". Een veelgebruikte term op nogal wat websites waarop tracks getoond en bewerkt kunnen worden is "Point of Interest (POI)".
    Het komt er altijd op neer dat je eerst de plaats lokaliseert, en daar dan een waypoint, een plaatsmarkering of een POI aan het trackbestand toevoegt. Sla vervolgens het bestand op en plaats het op je gps toestel. Hoe je gps die bijkomende info toont hangt af van het programma waarmee je die ingebracht hebt en van de manier waarop het gpx bestand die info geïnterpreteerd en opgeslagen heeft. De resultaten kunnen nogal verschillen. De hoeveelheid informatie die zo'n waypoint of POI kan bevatten is redelijk beperkt.
  • Steeds vaker maken smartphones met gps apps gebruik van POI bestanden die bij het kaartmateriaal horen, of die apart kunnen toegevoegd worden. De meeste toepassingen voorzien dat je op het toestel zelf info aan die POI bestanden kunt toevoegen en bewaren. Let op: in dit geval wijzig je niet het trackbestand, maar wel het POI bestand op het toestel.

Digitale topokaarten bevatten over het algemeen weinig of geen bijkomende informatie onder de vorm van waypoints of POI's. Wie dus met een topokaart op weg is (digitaal of ingescand) doet er goed aan die info zelf op voorhand aan het gpx bestand toe te voegen.

Wie gebruik maakt van kaarten zoals Google Maps of OpenStreetMap zal merken dat veel van die 'interessepunten' onderweg al op zijn kaart staan. Heel wat smartphone apps maken van dit type kaarten gebruik en bieden de wandelaar of fietser onderweg dus heel wat nuttige informatie zonder dat ze die op voorhand aan hun track moeten toevoegen.
Wie bovendien voor zijn of haar smartphone over een mobiel internet abonnement beschikt kan ook onderweg heel wat informatie opzoeken.

Je merkt het, de mogelijkheden zijn erg uitgebreid ... maar ze hangen wel samen met het type gps en het type kaarten dat je gebruikt.
De rubriek 'GPS vragen en antwoorden' is de ideale plaats om je te informeren over de vele mogelijkheden van je gps, of het nu een outdoor of een smartphone model is. We behandelen er regelmatig nieuwe onderwerpen. Kom af en toe eens langs, wie weet staat er weer iets bij dat je nog niet wist!

 

< Vorige Volgende >
a
Terug naar hoofdartikel GR en LF tracks gebruiken