Wat kan met GPS tracks gedaan worden?

Het meest voor de hand liggende gebruik van een track is dat je die op het terrein kunt volgen met behulp van een gps toestel. De track is dan een digitale aanvulling bij een papieren kaart of een wegbeschrijving waarmee je een vooraf uitgestippeld traject volgt.

Maar een track is niet alleen nuttig op een gps toestel. Ook op je pc kun je er heel wat mee doen, zelfs al beschik je niet over een gps.

 • Je kunt een track gewoon op je pc inladen om op voorhand een idee te krijgen van het traject.
  Gratis programma's zoals RouteConverter, BaseCamp en Google Earth tonen allerlei nuttige informatie over de track (locatie, terrein, reliëf, afstanden, hoogteprofiel, ...). Op die manier hoef je er alvast niet onvoorbereid op uit te trekken.
 • Met behulp van kaarten zoals OSM en Google Maps kun je pitstops, overnachtingsplaatsen en trein / bus haltes opsporen in de buurt van de track.
 • Je kunt tracks bewerken door er bovenstaande informatie aan toe te voegen. Als je vervolgens de track naar een gps toestel overbrengt zal die informatie ook daarop te zien zijn.
 • Tracks kunnen bewerkt worden om er nieuwe tochten mee op te stellen. Zo zou je een gedeelte van een LF- of GR-track kunnen gebruiken om er een zelf-uitgestippelde lustocht van te maken.
 • Op pc kan een track rustig bestudeerd worden om hem manueel over te brengen op een papieren topokaart. Ook dat is een oplossing voor wie noch over een wandel- of fietsgids beschikt, noch over een gps.
 • Met programma's zoals RouteConverter en BaseCamp kun je tracks omzetten in routebestanden en omgekeerd.
 • Nog een andere toepassing ligt in geo-tagging van foto's. Onderweg genomen foto's kunnen met behulp van een track en een geo-tagging programma perfect op de juiste locatie aan een kaartweergave vastgehecht worden zodat men later altijd weet waar de foto genomen werd. Daarvoor moet het fototoestel wel plaatscoördinaten bij de beelden kunnen opslaan. Die functie is steeds vaker beschikbaar op de betere toestellen.
  Geo-tagging van foto's die enkel tijdsgegevens bevatten is niet mogelijk met de tracks van deze website. Dat kan slechts met tracks die geregistreerd werden tijdens de tocht waarop de foto's genomen werden. De track bevat dan de nodige tijdsinformatie waarmee de foto's kunnen gesynchroniseerd worden.

 

< Vorige Volgende >
a
Terug naar hoofdartikel GR en LF tracks gebruiken