Deze website gebruikt cookies.

9 nieuwe icoonroutes

5 juli 2021

Op 25 juni werden de icoonroutes ‘Heuvelroute’ en de ‘Vlaanderenroute’ - de laatste twee van in totaal 9 nieuwe icoonroutes in Vlaanderen – officieel geopend. Hiermee wordt meteen ook het startschot gegeven voor een vijfjarig project van de provincies en Toerisme Vlaanderen om samen met de toeristische sector, vakantiemakers en de fietsers een top fietsvakantiebestemming te maken van Vlaanderen voor binnen- en buitenlandse fietstoeristen.

De thematische icoonfietsroutes liggen integraal op het fietsknooppuntennetwerk, dat garant staat voor de mooiste en veiligste routes, maar ook voor efficiënt en kwalitatief beheer. Er gaat aandacht naar bereikbaarheid met het openbaar vervoer en vlotte aansluitingen met routes in Wallonië, Nederland en Frankrijk. De nieuwe Vlaamse icoonfietsroutes vervangen de voormalige LF-routes, bijna 30 jaar geleden gerealiseerd en tot op heden onderhouden door  vrijwilligers van Grote Routepaden.

Na de eerdere uitrol van de Kust-, Maas-, Front-, Kempen-, Schelde-, Groene Gordel- en Kunststedenroute, werden de laatste twee van de in totaal 9 icoonfietsroutes geopend: de Heuvelroute en de Vlaanderenroute. Via de Heuvelroute kunnen fietsers alle heuvels in het zuiden van Vlaanderen met elkaar combineren en dit doorheen een variatie van decors geboden door Voeren, Haspengouw, het Hageland, het Pajottenland, de Vlaamse Ardennen en het Heuvelland. De Vlaanderenroute geldt als een ‘best-of’-route waarlangs fietsers het beste van de 8 andere icoonfietsroutes kunnen ontdekken. Deze route is maar liefst 952 km lang en doorkruist alle Vlaamse provincies.

Samen met de lancering van de laatste icoonfietsroutes werd een eerste overzichtskaart uitgebracht. Deze meertalige overzichtskaart toont fietsers het route-aanbod in één oogopslag en inspireert voor een volgend fietsavontuur in Vlaanderen.  De lanceringsfolder wordt deze zomer gratis verdeeld bij het  augustusnummer van ons magazine Op Weg en via de toeristische infokantoren in Vlaanderen.

www.vlaanderenmetdefiets.be