Deze website gebruikt cookies.

Attest GR 128 wordt 20 jaar!

27 april 2023

Oké, het heeft niet dezelfde uitstraling als de Compostela, maar ons attest voor de GR 128 mag er ook zijn, en het viert dit jaar zijn 20ste verjaardag! De GR 128 Vlaanderenroute doorkruist Vlaanderen van west naar oost, van het Heuvelland tot net over de grens in Aachen. Jan Van Meirvenne was één van de eerste wandelaars die 20 jaar geleden het attest op zak stak en Lieve Huyghe kon het onlangs aan haar palmares toevoegen.

Meer info over het attest vind je hier.

Nieuw item
Nieuw item

Jan kreeg het attest in 2003...

Jan Van Meirvenne is vrijwilliger bij Grote Routepaden en sinds kort provinciaal coördinator van GR-West-Vlaanderen.

Hoe kwam je er toe om de GR 128 te gaan wandelen?

Eigenlijk was deze GR mijn introductie tot GR-wandelen. Ik was lid van een wandelclub, maar er was, in mei ’89, geen enkele interessante wandeling in de buurt. Op één of andere manier was ik aan de topogids van de GR 128 geraakt en besloot ik het stuk van Laarne naar Dendermonde te wandelen. In 2002 ben ik dan samen met mijn vrouw het volledige traject gestart, en in 2003 zijn we in Aken aangekomen.

Denk je dat het 20 jaar later een heel andere ervaring geworden is?

Er is zeker heel wat veranderd aan de routes. Op het traject Laarne – Dendermonde zijn zoveel jaren later slechts 5 km hetzelfde gebleven. Maar ook op veel andere GR’s is dat zo. Mensen denken vaak dat de routes erop achteruitgaan doordat er nieuwe bebouwing bijkomt, maar soms is het juist omgekeerd. Doordat er nieuwe natuurgebieden komen, terreinen onteigend worden zodat er een nieuwe doorgang komt, is het vaak mogelijk het traject fors te verbeteren.

Had je veel contacten met andere wandelaars op de route?

Het is niet zo dat je tijdens het wandelen veel andere wandelaars tegenkwam. En er waren natuurlijk nog geen sociale media zoals nu, waar wandelaars hun ervaringen uitwisselen en foto’s delen. Je had dus niet echt een idee wie de route nog liep.

Nieuw item

Lieve in 2022.

Lieve werd tijdens Corona een fervent GR-wandelaarster. Op de voorbije Fiets- en Wandelbeurs gaf ze aan onze stand info over onder meer GR 5.

Hoe kwam je er toe om de GR 128 te gaan wandelen?

Ik heb GR leren kennen door de fictiereeks GR 5. Ik ging regelmatig wandelen via een wandelclub. Maar daar wandel je altijd in grote massa’s. Het GR-wandelen was anders, echter, leuker, en vooral: je liep niet in de drukte! Dus besloten we de GR129 te stappen. Daarna hadden we een nieuwe uitdaging nodig en dat werd dus de GR128. We starten in Wijtschate en stapten richting Aachen. De hele GR128 heb ik over anderhalf jaar gestapt.

Denk je dat het 20 jaar eerder een andere ervaring was?

Dat weet ik niet, ik ben een echte coronastapper, zoals dat weleens noemt. Ik merk wel dat wandelen in korte tijd echt een boost heeft gekregen en dat mensen dat als een volwaardige sport zien. Zelf vind ik het hiken met rugzak en tent het summum: de absolute vrijheid. Dat is wat wij in de zomer op de GR5 doen: stappen en elke dag zien waar we uitkomen.

Had je veel contacten met andere wandelaars op de route?

Veel andere wandelaars ben ik niet tegengekomen, maar ik had wel fijne ontmoetingen met mensen langs de route. En ik plaatste na elke etappe een verslagje op de FB-groep en daar zijn er dan wel mensen die het echt fijn vinden om je te volgen. En dat vind ik dan weer leuk. Op die manier heb je dus toch contact met andere wandelaars.