Deze website gebruikt cookies.

Dag van de Trage Weg 15 & 16 oktober

Ook op deze 16de editie kan je weer overal in Vlaanderen mooie en vaak nog onbekende paden ontdekken, via het uitgebreide wandelprogramma. In ons dichtbebouwde Vlaanderen blijft het immers belangrijk om trage wegen te beschermen, want zij vormen de basis van onze Grote Routepaden!

Gregor Dirven GR-vrijwilliger in Vlaams-Brabant zet zich actief in rond de bescherming van trage wegen.

'Ik ben begonnen met een inventaris op te maken van de GR’s in Vlaams-Brabant: welke paden op deze routes liggen nog niet in het openbaar domein, zijn nog niet opgenomen in de vroegere buurtwegenatlas of zijn nog geen eigendom van de gemeente of van een natuurgebied. Rond die wegen probeer ik de gemeenten dan te mobiliseren, met heel uiteenlopende resultaten'.

Hoe overtuig je gemeentes om een trage weg te erkennen?

'Het is belangrijk om een grondig dossier op te maken. Daarbij moet je bewijzen, via kaarten en/of getuigenissen, dat de weg al minstens 30 jaar ononderbroken wordt gebruikt. Als Grote Routepaden hebben we natuurlijk het voordeel dat er vaak topogidsen bestaan die al meer dan 30 jaar oud zijn. Dat geeft meteen een sterk bewijs'.

Wat maakt dat een gemeente al dan niet positief reageert?

'Je ziet vaak dat gemeenten in verstedelijkte gebieden meer interesse hebben. Daar zijn minder trage wegen en het gemeentebestuur is zich sterker bewust van het belang ervan. Ze voelen de druk van de stad en willen meer nadruk leggen op het landelijke dat er nog is. In landelijke gemeentes is de houding vaak: het is niet zo erg als dat pad verdwijnt, er zijn er nog zoveel andere'.

Het volledige interview kan je als abonnee lezen in ons magazine 'Op Weg'.