Deze website gebruikt cookies.

Magazine
Sluit filters

Artikeldatabank

Op zoek naar informatie over een bepaalde streek? Stap je binnenkort een GR-pad of fiets je een lange-afstandsroute waar je meer over wil weten? In deze databank kun je alle artikels opzoeken die in Op Weg verschenen van 2014 tot en met nu! Vink in de linkerkolom je voorkeuren aan en je krijgt een overzicht van alle artikels die aan je criteria voldoen. Ben je op zoek naar een specifieke route of locatie, typ deze  dan links bovenaan in het zoekveld.

Bij heel wat artikels vind je als extra ledenvoordeel de gpx-track van de route, extra fotomateriaal, een interactieve kaart of een uitgebreide steekkaart met de uitgewerkte dagetappes, de logies, info over hoe je de reisbestemming het best kunt bereiken, ...

Bewaar je favoriete artikels! Klik op het hartje en vind ze later gemakkelijk terug bij 'Mijn favorieten'.

 • westkust

  Fietsen

  “Basta la Sardegna”

  Kotsbeu van het koude voorjaar van 2002 wilde ik kost wat kost de zon opzoeken. Van de fietsbeurs was me bijgebleven dat in Sardinië de meeste wegen autoluw zijn en de hellingen in het binnenland mild uitvallen. Dus vloog ik eind mei met mijn fiets naar Cagliari om in 14 dagen het eiland te verkennen.

  Lees meer
 • DSC_0671 2 kerkjes op weg naar Chora Tinos

  Wandelen

  Wandelen bij een stevige meltemi

  Op Tinos, een Cycladeneiland in de Egeïsche Zee, kreeg het begrip wind voor ons een nieuwe dimensie. Ooit een glas water van tafel zien geblazen worden? Je zonnebril van je neus voelen vliegen? Alles goed vasthouden is de boodschap, maar in de hete Griekse zomer maakt deze meltemi het wandelen ook net aangenamer.

  Lees meer
 • PontCanal Digoin

  Fietsen

  Het voorgerecht van de Loire

  In de zomer van 2020 zouden wij onze grote trek langs de Loire houden. Om de gekende reden moesten we die knaldrang nog even bedwingen, maar in 2022 was die zo sterk dat het officiële traject ‘La Loire à Vélo’ niet meer volstond. Bij wijze van voorgerecht lappen we er nog een stevig stukje rivierroute bij vóór de officiële start in Cuffy.

  Lees meer
 • P1013437b

  Wandelen

  Om ter mooiste dorpsplein. Met een GR-Arrangement door Brabants Pajottenland

  Wie al jaren zijn tochten zelf uitstippelt, kent het addertje onder het gras: het gepuzzel om de verbinding te maken tussen start, eindpunt en logement. Een echte GR-wandelaar weet daar wel raad mee, maar een andere oplossing is ook mogelijk. Wij kregen een GR-arrangement cadeau en ontdekten het gebundelde gemak van hotelboeking, maaltijden, tochtinfo en … vervoer van en naar het GR-pad. In ons geval de GR 512.

  Lees meer
 • IMG_7803

  Fietsen

  “Je bent maar zo sterk als je zwakste schakel”. In vijf weken van Tielen naar Kufstein

  Eens in de modus van het rondtrekken over ‘lange afstand’ komt van het één altijd het ander. Een tandem in Finland leidt naar een stalen ros in Hongkong, een baby in Kopenhagen naar een team van vijf in de Beierse Alpen. Charlotte Vandenberghe kan er het één en het ander over vertellen.

  Lees meer
 • MarneChampagne101 Hautvillers (5)

  Fietsen

  Fietsen tussen Champagne en Argonne

  Na de Fransen zijn wij Belgen de grootste champagnedrinkers. Een korte vakantie koppelen aan het inkopen van bubbels, dat lusten heel wat landgenoten wel. Koppel je er een fietstocht aan, dan is het vooral vechten tegen de eenzaamheid – tegelijk de schoonheid – van uitgestrekte wijngaarden en graanvelden. Tot je in de loopgraven van de Groote Oorlog duikelt.

  Lees meer
 • 20220304_124006

  Wandelen

  Door de beukenkathedralen van de GR 122

  Met nog drie etappes van de GR 122 voor de boeg pleeg ik eerst overleg met mijn stapmakker. Aangezien zijn knie tegenpruttelt, kunnen we beter het resterende traject in omgekeerde volgorde wandelen en begin ik alleen aan de achtste en zwaarste dagtocht in de heuvels rond Ronse.

  Lees meer
 • IMG_0875

  Wandelen

  Vier dagen bos, heide en vennen. Onze verkenning van de National Park Trail

  Op de eerste natte dagen van een kurkdroge herfst – met een weelde aan paddenstoelen en nog evenveel kleurrijke bladeren aan de bomen als op de grond – testten wij de vernieuwde National Park Trail uit.

  Lees meer
 • ©De Kijkhut_RLKM_2020_W4D-2_original

  Grote Routepaden

  Geen mooie routes met nattevingerwerk. LQT-label voor vernieuwde National Park Trail

  “En plots verrijst een villawijk op ons pad.” Nog steeds gaat in het schone Vlaamse land van ons per dag vijf hectare open ruimte verloren. Dat laat zich snel voelen op de wandelpaden. Het is werk voor specialisten om comfortabele en tegelijk mooie wandelingen uit te stippelen en de kwaliteit ervan te bewaken.

  Lees meer
 • LEJOG30

  Fietsen

  Van het ene einde naar het andere Deel 2 Schotland

  De voorbije 15 jaar fietste ik door zowat alle Nationale Parken en alle uithoeken van het Verenigd Koninkrijk. Eén rit ontbrak nog op mijn Britse palmares: de iconische End to End, van Land’s End in het uiterste zuidwesten van Cornwall naar John O’Groats in het uiterste noordoosten van Schotland. Deel twee van mijn LEJOG-verhaal start aan de Schotse grens.

  Lees meer
 • cotentin 2

  Wandelen

  Het sprookje van 1001 stranden

  Het Normandische schiereiland Cotentin is een weinig bezocht deel van de Franse Atlantische kust. Via een combinatie van de GR 223 en enkele Chemins de Miquelots trek ik langs de kustlijn, een gepeperde tocht van de hel van Utah Beach tot de hemel van La Merveille.

  Lees meer
 • IMG_20220802_162352

  Fietsen

  Herinneringen aan het Zwarte Woud

  Voor de Romeinen was het nog een ‘Silva nigra’, een dichtbebost gebied vol donkere naaldbomen dat haast ondoordringbaar leek. Een dikke tweeduizend jaar later is het voor fietsers net als voor wandelaars niet zo moeilijk om een verlokkelijke weg te vinden tussen de Wälder, Wiesen und Wieden, de bossen, hooilanden en weiden van het Schwarzwald.

  Lees meer
 • 08_door de rivier

  Wandelen

  Het familie iets begin... wat hulle altijd sal bijblij!

  Omdat een deel van onze familie er woont, waren we al vaker in Zuid-Afrika. Afgelopen zomer trokken we er met drie generaties naartoe – twee grootouders, vier kinderen en drie kleinkinderen – om het Pondo Trail te wandelen, een vierdaagse tocht langs de Wildkust in de Oostkaap.

  Lees meer
 • 20220828_192028

  Wandelen

  Alleen met mezelf op de GR 1 Sendero Histórico

  140 km op de GR 1 tussen Olite en Bolea: wat een mooi stukje Spanje! Waarom komen er hier niet meer wandelaars? Is het omdat de voorzieningen schaars zijn? Of is het net andersom? Ik ben haast niemand tegengekomen, dus wandelde ik alleen met mezelf.

  Lees meer
 • 20220719_124648

  Fietsen

  Op zoek naar de bron van de Maas

  De titel kan niet duidelijker. Toch roept hij meteen vragen op. Waar ligt die bron? Hoe ver is dat van mijn woonplaats Zevergem? Google geeft me snel het antwoord: het plateau van Langres en meer bepaald het dorpje Pouilly-en-Bassigny ligt op 700 km van mijn voordeur, als ik de omweg via de Maasvallei volg. En die omweg is wat ik zoek.

  Lees meer
 • 01-Natuurreservaat De Kevie (3)

  Wandelen

  Van de Tongerse akkers naar de Loonse fruitgaarden

  Op 1 januari 2025 fusioneren Tongeren en Borgloon tot één gemeente. Een economisch-politieke kwestie. Maar historisch en toeristisch verbindt deze fusie het Romeinse Tongeren met het middeleeuwse Graafschap Loon, en ook wandelen tussen beide steden biedt tal van mogelijkheden.

  Lees meer
 • Viae Romanae Belgicae84 Paddestraat (2)

  Fietsen

  Dokkeren in een Romeinse driehoek

  Dat de Romeinen lang de plak zwaaiden in onze contreien is bekend. Dat wij ‘Belgen’ volgens Julius Caesar van alle Galliërs de dapperste waren ook. Met een fietstocht tussen de nederzettingen van Tongeren, Bavay en Velzeke kan je dat Gallo-Romeinse verleden herontdekken. Het dokkeren over enkele heirbanen neem je er met plezier bij.

  Lees meer
 • 20220711_142000

  Wandelen

  Van hut naar her op de Tour des Combins

  Als je man zes jaar na datum je verjaardagscadeau aflevert, dan moet hij uit zijn pijp komen. Dat onder het cadeaulint een berghuttentocht zou zitten, was al lang geen surprise meer, maar het was wachten tot we onze kroost ergens konden onderbrengen. De bestemming kiezen was een fijn taakje voor een winteravond. Mijn reisorganisatietalent liet zijn oog vallen op de Tour des Combins, een lus rond de Grand Combin en zijn hoge buren.

  Lees meer
 • jl-haarlem 5

  Fietsen

  “Wisten jullie dat dit hier was?” Langs de LF Kustroute van Gent naar Haarlem

  Een dobberman of een chihuahua? Katholiek of protestant? Zandvoort of Bach? Coureurs of oldtimers? Wel of niet met een motortje? Op de fiets van Gent naar Haarlem is het vaak het één of het ander. Maar er rijzen ook andere vragen.

  Lees meer
 • De hangbrug aan de Olpererhut

  Wandelen

  Een weekje boven de 2000 meter op de Peter-Habeler- Ronde

  In de Wunderkammer Residence in Deurle, met zicht op een bocht van de Leie, schrijf ik dit verslag vanonze Oostenrijkse huttentocht. Het ‘zwarte huis’ is een kunstwerk van Hans Op de Beeck en diende tot voor kort als schrijversresidentie, waarbij je door het grote panoramische raam als een vergezicht uit de renaissance uitkijkt op de meanderende Leie.

  Lees meer
 • 20220726_143938 bis

  Wandelen

  “In the Dutch mountaiiiiiiins”

  Toen ik eind 2021 in het wandelnieuws van Op Weg een kort stukje las over de nieuwe gids van het Dutch Mountain Trail en zijn Seven Summits, zag ik meteen een mooie uitdaging. Niet veel later lag het boekje op mijn keukentafeltje te blinken. Bleef de vraag: wie wil er mee?

  Lees meer
 • LEJOG20

  Fietsen

  Van het ene einde naar het andere, Deel 1 Engeland en Wales

  De voorbije 15 jaar fietste ik door zowat alle Nationale Parken en alle uithoeken van het Verenigd Koninkrijk. Eén rit ontbrak nog op mijn Britse palmares: de iconische End to End, van Land’s End in het uiterste zuidwesten van Cornwall naar John O’Groats in het uiterste noordoosten van Schotland. Met mijn pensionering kwam eindelijk voldoende tijd vrij om in 16 dagen de 1553 km te fietsen.

  Lees meer
 • BZ Steenbergveld Tom Hoebrechts

  Grote Routepaden

  “Nog nooit kreeg ik als ambtenaar zoveel complimenten”

  In vorige nummers van Op Weg vond je Wijs op Wandel, 7 principes voor wandelaars. Met die ‘wandelcode’ wil Grote Routepaden een positieve boodschap uitdragen naar de groeiende groep wandelaars. Vandaag zoomen we in op het zesde principe en leggen we ons oor te luister bij Tom Hoebrechts (ANB) en bij Hiking Advisor.

  Lees meer
 • IMG_20220221_110538

  Wandelen

  In winterse verwondering langs de GR 122

  Is het mogelijk om van thuis uit een hele GR in aparte dagtochten te wandelen zonder gebruik te maken van een auto? De vraag stellen is ze beantwoorden. Het dichtst bij mijn thuisbasis passeert de GR 122. Het startpunt van deze weinig belopen GR ligt in Hulst, het eindpunt in Kluisbergen. Tussen nieuwjaar en half maart – winter én lente – wil ik het volledige traject afwerken.

  Lees meer
 • Wandelen

  “Verstedelijkte gemeenten hebben meer interesse voor trage wegen”

  Tijdens de Dag van de Trage Weg kan je volop genieten van wandelingen en rondleidingen die het belang van trage wegen extra in de verf zetten. Een belang dat wij maar al te goed kennen, want onze GR’s maken natuurlijk zoveel mogelijk gebruik van trage wegen. Als Grote Routepaden ijveren we dan ook mee voor de erkenning van deze wegen, zodat die ook in de toekomst voor iedereen toegankelijk blijven. We spraken met Gregor Dirven één van onze Vlaams-Brabantse vrijwilligers over hoe hij dat aanpakt.

  Lees meer
 • Gulperberg_02

  Fietsen

  Keizerlijke vierdaagse van Luik naar Gent

  Op een maandagochtend in juli hebben we afgesproken in station Gent-Sint-Pieters voor deel één van onze vierdaagse tocht: een treinrit naar startplaats Luik. Daar duikt meteen een eerste vraag op: waar zou de fietswagon zich bevinden? Vooraan of achteraan de trein? Navraag bij een NMBS-man leert ons dat de wagon zich vooraan, in het midden of op het einde van de ellenlange trein kan bevinden …

  Lees meer
 • 20211029_152916

  Wandelen

  Met de koordames over de vuilnisbelt

  Midden in het Oude Land van Loon, de huidige provincie Limburg, ligt de voormalige abdij van Herkenrode. De rijke koordames van deze abdij bezaten uitgestrekte landerijen verspreid over de hele provincie. Eén van de mooiste gebieden die bewaard bleven, ligt op 3 km van de abdij. Een aaneengesloten gebied van bossen, velden en weides, rijk aan fauna en flora: de Herkenrodebossen.

  Lees meer
 • Veenkanaal

  Fietsen

  Bit anner Maal! Een fietsronde door Ostfriesland

  Vergis je niet: Ostfriesland behoort niet tot Nederland, maar maakt deel uit van de Duitse deelstaat Nedersaksen. In verleidelijke folders op de Fiets en Wandelbeurs ontdekte ik dat deze onbekende landstreek aan de Noordzee zich makkelijk zou laten verkennen aan de hand van vijf bewegwijzerde routes die naadloos in elkaar overgaan. Zij flirten met de Noordzeekust én kronkelen het binnenland in, een voorteken voor een afwisselende fietstrip?

  Lees meer
 • 20210922_155102 Saint Florentin

  Fietsen

  1200 km huwelijksreis op de fiets

  Ons huwelijksfeest – twee coronajaren later dan gepland – was een succes en dus wat uitgelopen. Om 2u lagen we in bed. Rond 9u waren we weer op de been. Ontbijten, inpakken en … op de fiets. Eindbestemming: Bordeaux.

  Lees meer
 • 18. En dan de heide in, in het natuurreservaat de Maten

  Wandelen

  Mijn MNM Van het Middelpunt van Vlaanderen naar Maastricht

  Waarom mijn volgende langeafstandswandeling niet starten aan mijn voordeur, dacht ik. In mijn gemeente Buggenhout maakt de GR 126 een vreemde bocht om het Geografisch Middelpunt van Vlaanderen aan te doen. Dus waarom niet. ‘Van het Middelpunt van Vlaanderen naar Maastricht’ klinkt tenslotte beter dan ‘Van mijn voordeur naar Maastricht’.

  Lees meer
 • Ravel44aHockai

  Fietsen

  Via spoorpaden naar Stavelot en Malmedy Langs de grenzen van de Oostkantons Deel 4

  Na zijn rondrit langs de grenzen van het Groothertogdom, ging onze redacteur op zijn ‘grens’elan verder en begon in 2021 aan de verkenning van de vierde regio van ons land. De Oostkantons grenzen aan het Groothertogdom, Wallonië en Duitsland en dat levert een fietslus op van zowat 350 km. In de laatste aflevering betrekken we twee oude spoorwegen in een lus die loopt langs Stavelot, Malmedy en Waimes.

  Lees meer
 • IMG_20220617_132601

  Fietsen

  De vele gezichten van Graz

  De tweede stad van Oostenrijk, 250.000 inwoners groot, heeft een uitgebreid fietsnetwerk. 13 hoofdroutes doorkruisen Graz vanuit de verste uithoeken richting historische centrum. Voeg daarbij nog 16 routes in de regio rondom en wij zijn vertrokken voor heel wat fietsplezier.

  Lees meer