Deze website gebruikt cookies.

Magazine

Artikeldatabank

Op zoek naar informatie over een bepaalde streek? Stap je binnenkort een GR-pad of fiets je een lange-afstandsroute waar je meer over wil weten? In deze databank kun je alle artikels opzoeken die in Op Weg verschenen van 2014 tot en met nu! Vink in de linkerkolom je voorkeuren aan en je krijgt een overzicht van alle artikels die aan je criteria voldoen. Ben je op zoek naar een specifieke route of locatie, typ deze  dan links bovenaan in het zoekveld.

Bij heel wat artikels vind je als extra ledenvoordeel de gpx-track van de route, extra fotomateriaal, een interactieve kaart of een uitgebreide steekkaart met de uitgewerkte dagetappes, de logies, info over hoe je de reisbestemming het best kunt bereiken, ...

Bewaar je favoriete artikels! Klik op het hartje en vind ze later gemakkelijk terug bij 'Mijn favorieten'.

  • Rescue Kaukasus

    Wandelen

    Een ongewone redding in de Kaukasus

    Wandelen is geen gevaarlijke sport. Toch gebeuren er elk jaar honderden kleine en grote ongevallen, niet alleen in de bergen. En het kan iedereen gebeuren, ook ervaren wandelaars.

    Lees meer
  • Westfront Nieuwpoort

    Fietsen

    Van het Zwin tot de Verloren Gernoare

    Zaterdag 17 oktober, gezellig aan de ontbijttafel. Op de radio en in de weekendkranten alleen maar onheilspellende coronaberichten. Eén lichtpuntje toch, het weerbericht. “Het wordt vandaag een zonnige dag. Tegen de avond in het uiterste westen van het land mogelijk een spatje regen.” Voor ons het signaal om de fietsen in te laden en de gloednieuwe Kustroute te ontdekken.

    Lees meer
  • Mechels Broek

    Wandelen

    Met de GR 128 door het prachtige Vlaanderenland

    In 2009 was het gedaan met mijn lief. Ik wilde alleen op pad om mijn hoofd leeg te maken en mijn verdriet een plaats te geven. Mijn papa raadde me GR aan. Ik ging naar de bib, vond de topogids van de GR 128 en wandelde van Sint-Truiden naar Tongeren. Ik werd verliefd zoals alleen een meisje van 19 verliefd kan worden en wist toen al dat er nog veel meer wandelingen zouden komen.

    Lees meer
  • Kompas_intro_bewerkt

    Grote Routepaden

    Welk kompas heb je écht nodig?

    “Ga nooit op stap zonder kaart en kompas.” Een goede raad voor elke wandelaar. Maar waarvoor gebruik je eigenlijk een kompas? Welk type kompas heb je echt nodig? En is het duurste kompas altijd het beste?

    Lees meer
  • Center of Disease Control James Gathany

    Grote Routepaden

    Teek-Away

    Het fraaie lenteweer activeert niet enkel de mens. De natuur komt terug tot leven en daar horen helaas teken bij. Laat je niet afschrikken door het gevaar op een tekenbeet. Met een dagelijkse controle van je huid en een correcte verwijdertechniek, zit je zeker goed.

    Lees meer
  • Grote Routepaden

    Grote Routepaden online, Deel 1 De routepagina

    Omdat Grote Routepaden ook online een versnelling heeft geplaatst, gaan we in enkele etappes op stap door de hoofdpaden van onze vernieuwde website.

    Lees meer
  • Silsombos3

    Wandelen

    Lente in de Groene Vallei, Dagwandeling vanuit Veltem

    Het was allemaal netjes gepland. In de paasvakantie zou ik voor Op Weg enkele etappes van de vernieuwde Streek-GR Dijleland verkennen. Tot corona roet in het eten gooide. Ik maakte van de nood een deugd en verkende volop de natuur in eigen buurt.

    Lees meer
  • kaartlezen_02

    Wandelen

    Hoe navigeer jij een wandeling?

    Wij GR-stappers zijn gelukzakken. We kopen een GR-gids en kunnen meteen ‘op weg’. Het pad staat immers prima aangegeven met de vertrouwde wit-rode (GR) of geel-rode (Streek-GR) wegmarkeringen. Ondertussen vertelt de wandelgids ons alles over de bezienswaardigheden en laat hij ons op tijd stoppen bij een café. Met zijn kaartjes geeft hij ons zowel het overzicht als de details. En als we al eens een wegmarkering missen, dan vinden we het pad snel terug met de wegbeschrijving.

    Lees meer
  • Mooie rustplek

    Fietsen

    Met 3 kinderen 3 dagen door 3 landen

    GR-wandelcoördinator Barbara Dessein ontdekte tijdens een familiereünie in de Oostkantons de populariteit van de Vennbahn en kreeg de kriebels om het spoorwegpad met haar gezin helemaal te fietsen, van Aken tot Troisvierges. Het zou voor deze wandelfamilie hun maidenfietstrip worden. Redenen genoeg om hen uit te vragen over hun ervaringen.

    Lees meer
  • liefdesverhaal -alternatief voor wit-rood ©Bart Vermeyen_

    Wandelen

    Het grensgeval GR 12

    Ondanks zijn klinkende naam Amsterdam-Parijs heeft de GR 12 geen unieke levenswandel. In Nederland deelt hij identieke genen met het Floris V-pad en in Frankrijk leidt hij regelmatig een dubbelleven met andere GR-zusjes. Enkel in België krijgt de GR 12 een volwaardig eigen tracé.

    Lees meer
  • Fietsen

    Fietsen

    Ik ga op reis en ik neem mee

    Het kringspelletje is zo oud als de straat. Elk kind herhaalt het bagagelijstje van zijn voorganger en voegt er één item aan toe. De verliezer is de eerste die iets vergeet mee te nemen. Ervaren fietstrekkers als we zijn, hebben wij ons bagagelijstje netjes op papier staan. Elk jaar, aan het begin van de zomer, halen we het boven om onze twaalf fietstassen te vullen. “Wij vertrekken op een heel lange fietsvakantie en wij nemen mee…”

    Lees meer
  • Brussel

    Grote Routepaden

    Een groene ketting rond Brussel

    We wisten niet dat het Brussels Hoofdstedelijk Gewest zo groen was. Tijdens onze fietstocht op de ‘Groene Wandeling’ vallen we van de ene verbazing in de andere.

    Lees meer
  • tip

    Wandelen

    Treinwandeltip: In een klein stationnetje, ‘s morgens in de vroegte

    In de gloednieuwe gids met acht ‘treinwandeltochten’ langs Vlaamse GRpaden viel ons oog op de wandeling van Gontrode naar Munkzwalm. Geen spectaculaire streek, maar wie ervan houdt het landschap merkbaar te zien veranderen, zal aan dit rustig stukje Oost-Vlaanderen zeker aangename herinneringen overhouden.

    Lees meer
  • Ode

    Wandelen

    Langs Vlaamse GR-paden

    In Vlaanderen valt er evenveel wandelplezier te beleven als in de Dolomieten. Ik heb deze stelling proefondervindelijk voor mezelf bewezen langs enkele Oost-Vlaamse GR-paden. Zoek het geluk niet te ver, het ligt soms op een boogscheut van je voordeur. Of de vogels onderweg blauw zijn of goudgeel doet er niet toe.

    Lees meer
  • Kempen

    Wandelen

    Treinwandeltip: Een stukje Antwerpse Kempen

    Pas in 2012 veroverde Herentals zich een plaatsje op de GR-wandelkaarten, maar het deed dat meteen in stijl. Het stadje nestelde zich pal op de beroemde GR 5 en werd daardoor ook nog eens de draaispil van de splinternieuwe Streek-GR Kempen. In logistiek jargon klinkt het zo: Herentals is nu een belangrijke hub in het GR-netwerk.

    Lees meer
  • Strand

    Wandelen

    Treinwandeltip: Moet er nog zand zijn?

    Met het GR 5A pad is de kans groot dat we onze 70 km lange zandbak voortaan met andere ogen gaan bekijken. Zon hoeft voor ons zelfs niet, als er maar een stevige bries staat om het drukke massatoerisme helemaal weg te blazen. Extraatjes zoals een bio-peeling, een jodiumshot en een mooi bruin of rozig blozend tintje krijgen we er gratis bij.

    Lees meer
  • Namen Gedinne

    Wandelen

    120 km van station tot station

    Op zoek naar een treinwandeling in de provincie Namen? Op GR 126 tussen Namen en Gedinne kan je maar liefst 120 km stappen van het ene treinstation naar het volgende. Een unieke kans om een GR-traject onafgebroken over een langere afstand te beleven.

    Lees meer
  • tot bij de salm in salmchateau of toch de glain

    Wandelen

    Treinwandeltip: Hogerop langs de Salm

    De Salm is zeker niet de meest spectaculaire Ardennenrivier, maar wat het kabbelende water in de loop der tijden van de streek gemaakt heeft, behoort tot het betere Belgische landschapswerk. Met drie stationnetjes op spoorlijn 42 en twee dagwandelingen op GR 571 kan je de Salmvallei makkelijk zelf ontdekken.

    Lees meer
  • Tongeren

    Wandelen

    Treinwandeltip: Over berg en dal

    De enige Vlaamse provincie waar we met deze rubriek nog geen Trein-GR-Spoor door trokken is Limburg. Met de Kempen, de Voerstreek, de fruitstreek en tal van GR’s dachten we keuze zat te hebben. Maar de ijzeren sporen laten zich niet zomaar plooien naar al die toeristische trekpleisters. Uiteindelijk kwamen we terecht in een veel minder bekend, maar daarom niet minder interessant stukje Limburg.

    Lees meer
  • rugzak

    Wandelen

    Tips om je rugzak lichter te maken

    Kamperen in de bergen is een unieke ervaring. Maar het materiaal moet mee, natuurlijk. Tel daar nog eens voeding en water bij, en het gewicht loopt al snel op. Reden te meer om alleen dát mee te nemen wat je echt nodig hebt. Met onze tips bereik je moeiteloos de verlichting.

    Lees meer