Deze website gebruikt cookies.

Magazine

Artikeldatabank

Op zoek naar informatie over een bepaalde streek? Stap je binnenkort een GR-pad of fiets je een lange-afstandsroute waar je meer over wil weten? In deze databank kun je alle artikels opzoeken die in Op Weg verschenen van 2014 tot en met nu! Vink in de linkerkolom je voorkeuren aan en je krijgt een overzicht van alle artikels die aan je criteria voldoen. Ben je op zoek naar een specifieke route of locatie, typ deze  dan links bovenaan in het zoekveld.

Bij heel wat artikels vind je als extra ledenvoordeel de gpx-track van de route, extra fotomateriaal, een interactieve kaart of een uitgebreide steekkaart met de uitgewerkte dagetappes, de logies, info over hoe je de reisbestemming het best kunt bereiken, ...

Bewaar je favoriete artikels! Klik op het hartje en vind ze later gemakkelijk terug bij 'Mijn favorieten'.

  • Monnikenpad

    Wandelen

    De erfenis van de monniken

    De invloed die de Benedictijner monniken hebben gehad op de ontwikkeling van de duinen en polders van het NoordHollandse Kennemerland is nog steeds in het landschap af te lezen.

    Lees meer
  • Eurovelo 2 018-min

    Fietsen

    Tweerivierentocht

    Deze fietstocht brengt je door de mysterieuze Jekervallei en langs de Maas tussen Maastricht en Luik, met als toetje het akkerlandschap van het Haspengouws plateau.

    Lees meer
  • Discus

    Wandelen

    Op weg met een discusprobleem

    Jarenlang al wandelt lezer Jan, gepakt en gezakt, Europa rond. Sinds kort heeft hij rugklachten en na radiologisch onderzoek werd een discopathie L4-L5, L5-S1 vastgesteld. Wat nu?

    Lees meer
  • Sauer

    Fietsen

    Langs de Sauer

    De grens tussen Duitsland en Luxemburg wordt grotendeels gevormd door rivieren: de Moezel, de Sûre en de Our. Aan de Luxemburgse kant volgt de Piste Cyclable 3 deze drie grensrivieren. Aan de Duitse kant van de Sûre, die daar Sauer heet, is er nu ook een fietsweg, de Sauertalradweg.

    Lees meer
  • Eifel

    Wandelen

    Parallel met Kyll en spoor

    De Eifel staat garant voor urenlang struinen door uitgestrekte rustgevende landschappen en slaperige dorpjes met typische witte vakwerkhuisjes. In het mooie en kalme Kylltal is dat niet anders.

    Lees meer
  • kniepijn

    Wandelen

    Kniepijn bij afdalingen

    Michel, wandelaar en lezer van dit blad, wordt sinds kort geconfronteerd met een zeurende tot soms stekende pijn in de knie. Vreemd genoeg doet de pijn zich vooral voor bij het afdalen van hellingen. Stijgt de weg dan verdwijnt de pijn. Michel is 71, maar zou nog lang niet willen toegeven aan de raad van zijn dokter om enkel op vlakke wegen te wandelen. Laten we even de binnenkant van een knie bekijken.

    Lees meer
  • De Nete te Vorselaar

    Wandelen

    De Kleine Nete, te voet en per kano

    Vier dagen verlengd weekend is voor Katrijn en Steve het perfecte excuus om de oversteek te maken naar een Zwitserse Alpentop. Getuige daarvan de cover van deze Op Weg. Maar voor hen is het slechts een aanloop naar meer. Naar hoger, uitgestrekter, ongerepter.

    Lees meer
  • Berlijn-min

    Fietsen

    Van Zaltbommel naar Berlijn

    Wil je naar Berlijn fietsen, dan is de Hanzefietsroute de perfecte gids. De route verbindt de steden van het middeleeuwse handelsverbond ‘De Hanze’, van het Nederlandse Zaltbommel via Lübeck naar de Poolse grens om via Berlijn terug naar Nederland te keren.

    Lees meer
  • Kempense Heuvelroute

    Fietsen

    Kempense Heuvelroute

    Na de Goudzoekersroute rondom Mol die we vorig jaar voorstelden, zijn er nog drie culinaire fietsroutes bijgekomen in de Antwerpse Kempen. Op het menu: een ontbijt en een routebeschrijving bij het vertrekpunt; tussen-, hoofd- en nagerecht in twee of drie andere horecazaken langs de route.

    Lees meer
  • Lahntal

    Fietsen

    Langs de Lahn

    De Rijn telt tal van zijrivieren en de fietsminnende Duitse overheden weten daar wel raad mee. Vlak voor de Rijn op zijn linkeroever de Moezel verwelkomt, doet hij op zijn rechteroever hetzelfde met de Lahn. Hier in Lahnstein eindigt - of vertrekt zo je wilt - de Lahntalradweg die de rivier vanaf de bron in het Rothaargebergte tot aan de monding in Lahnstein volgt.

    Lees meer
  • Luxemburg stad

    Wandelen

    Van station naar station

    Het kleine Groothertogdom Luxemburg heeft een dicht spoorwegnetwerk en daar maken de toeristische diensten graag gebruik van. Samen met de Luxemburgse Spoorwegen creëerden ze een serie wandel- en fietsroutes van station naar station. Voor deze wandeltip combineren we een bezoek aan de hoofdstad met een tocht doorheen de landelijke buitengebieden.

    Lees meer
  • Pieterpad monumentje

    Wandelen

    Het Pieterpadmonument

    Vlakbij Maastricht, net over de Belgisch-Nederlandse grens, ligt de Sint-Pietersberg. De top van de heuvel is een kruispunt van maar liefst vier (!) langeafstandsroutes.

    Lees meer
  • Maastricht-min

    Fietsen

    Wijnroute Maastricht

    Deze fietslus voert heuvel op en heuvel af, van wijngaard naar wijngaard door het unieke mergellandschap aan de andere kant van de Maas. Een pittige tocht voor fijnproevers.

    Lees meer
  • Heart-Rate-Training

    Grote Routepaden

    Luister naar je hart

    Met onze auto gaan we op regelmatige basis naar de garage voor klein of groot onderhoud. Maar hoe zit het met onze eigen motor, ons hart? Dragen we daar evenveel zorg voor?

    Lees meer
  • Hageland-min

    Wandelen

    GRand Cru Hageland

    40 jaar geleden begon een aantal wijnbouwers op de zuidhellingen van de Hagelandse heuvels opnieuw wijnstokken aan te planten. Vandaag kan het Hageland uitpakken met de titel ‘meest noordelijke wijnstreek van Europa’ en het label ‘kwaliteitswijn met gecontroleerde oorsprongsbenaming’. Een dagstapper met een slok wijngeschiedenis.

    Lees meer
  • Borgloon-min

    Fietsen

    Wijnroute Haspengouw

    In de Bordeaux zijn de wijngaarden groot en oud en noemt men ieder wijnhuis een ‘Château’. In Haspengouw zijn de wijngaarden klein en jong en is er slechts één Château. Maar er zijn wel veel ‘gewone’ kastelen. Met deze fietslus passeren we er maar liefst twaalf, waaronder het enige echte wijnkasteel van België.

    Lees meer
  • Laarne

    Fietsen

    Het slot van Laarne

    Dat LF 30 (Scheldedeltaroute), GR 128 (Vlaanderenroute Oost) en GR 122 (Brakel-Hulst) elkaar ontmoeten ter hoogte van Laarne is geen toeval. Een decor van jonkvrouwen en ridders, heren en heerlijkheden, een waterburcht en heksen op de brandstapel maken het plaat(s)je compleet.

    Lees meer
  • Israël-min

    Wandelen

    Trail Angels

    Het zat er al langer aan te komen, en de voorbije lente was het eindelijk zo ver: een staptocht in het Midden-Oosten. Een begeleide trekking in Palestina bleek zeer duur, dus werd het Israël. Wij komen snel te weten dat de ‘Israel National Trail’ een tocht is van 2 à 3 maanden over de hele lengte van het land. Zeg maar de ‘GR van Israël’ dus.

    Lees meer
  • Vlaanderen fietsroute

    Fietsen

    Vlaanderen Fietsroute - Deel 1

    Twee weken lang ontsnapte onze reporter aan de drukte en de lelijkheid van het hopeloos verkavelde Vlaanderen. Hoe? Door op zijn fiets te springen en 900 km lang de bordjes ‘Vlaanderen Fietsroute’ te volgen. Vandaag deel 1: van Gent naar Tongeren.

    Lees meer
  • kempen

    Wandelen

    Rondje Kempen

    Kanalen speelden een belangrijke rol bij de ontwikkeling van de Kempen. In 1846 begon men het Kempens Kanaal te graven om het chronische watertekort in de streek te verhelpen. Met de latere zijkanalen ontstond een net van waterwegen, waarvan het Albertkanaal de jongste en belangrijkste is. Het gehucht Bouwel, deelgemeente van Grobbendonk, ligt vlakbij de samenvloeiing van beide kanalen.

    Lees meer
  • Euregio 006-min

    Fietsen

    Fietstip: Ourthe en Vesder

    De Ourthe en de Vesder zijn twee schilderachtige rivieren die kronkelend hun weg zoeken door de heuvels van de Ardennen. Ten zuiden van Luik mondt de Vesder in de Ourthe uit, die op zijn beurt enkele kilometers verder de Maas instroomt. Het tweestromenland tussen Ourthe en Vesder is het onderwerp van deze fietstip.

    Lees meer
  • zon

    Grote Routepaden

    De zon, vriend of vijand?

    Het weer is prachtig, de zon schijnt uitbundig. Ideaal voor de geplande wandel- of fietstocht. Serotonine (gelukshormoon) stroomt door je aderen. Het wordt een lange en zware dag, maar met zo’n weer kan hij niet stuk. Of toch? Kan de zon je vijand worden?

    Lees meer
  • Pieterpad

    Wandelen

    Het Pieterpad

    5 september 2011. We trekken met de trein naar Pieterburen, helemaal in het noorden van Nederland. Hier vertrekt het Pieterpad, het langste wandelpad van Nederland. Eindpunt is het meest zuidelijke punt van Nederland, de Sint-Pietersberg bij Maastricht. Aangezien we nog even tijd hebben, bezoeken we in Pieterburen de zeehondencreche. Leuke diertjes, die daar goed verzorgd worden wanneer ze aanspoelen of hun moeder verloren zijn.

    Lees meer
  • Frankrijk

    Wandelen

    Krinkelende kronkelende wandelweg

    Heb je het over het Circuit des 25 Bosses? Dan spreek je met twee woorden: klimmen en dalen. Want dit is geen rechttoe rechtaan wandeling. Het pad kronkelt voortdurend tussen, over en onder de rotsen. ‘Een uitdagende wandeling voor getrainde benen’, zo lezen we in de gids. Helemaal waar! Reken op vijf uur, zonder pauzes, voor iets meer dan 14 kilometer flink doorstappen. Maar grillige rotspartijen, zeeën van wit zand en weergaloze vergezichten over het Forêt de Fontainebleau maken de inspanning meer dan goed.

    Lees meer
  • zalf-min

    Grote Routepaden

    Een zalfje voor de pijn

    Sporten is gezond, maar kan soms ongewenste neveneffecten hebben. Welke wandelaar of fietser heeft nog nooit last gehad van overbelaste spieren, pezen of gewrichten? Of van een kleine bloeduitstorting? Wie is nog nooit gestoken door een insect?

    Lees meer
  • Kylltalradweg-min

    Wandelen

    Fietsen met de Kyll mee

    Dat de spoorlijn in het Kylldal mogelijkheden biedt voor een fraaie lijnwandeling, kon je al in het februarinummer van Op Weg lezen. Maar het traject en zijn treinen kunnen ook ingezet worden door fietsers. De fietsvriendelijke Deutsche Bahn, die hier geen toeslag voor tweewielers vraagt, nodigt hiertoe beslist uit.

    Lees meer
  • f3

    Wandelen

    Wandelpad van Ourthe en Néblon

    Het Sentier pédestre de l’Ourthe et de Néblon is een vrij onbekend langeafstandswandelpad in de provincie Luik. De route heeft een lusvorm, je kan dus overal starten. Wij deden dat bij Tilff in de Ourthevallei.

    Lees meer