Deze website gebruikt cookies.

Magazine

Artikeldatabank

Op zoek naar informatie over een bepaalde streek? Stap je binnenkort een GR-pad of fiets je een lange-afstandsroute waar je meer over wil weten? In deze databank kun je alle artikels opzoeken die in Op Weg verschenen van 2014 tot en met nu! Vink in de linkerkolom je voorkeuren aan en je krijgt een overzicht van alle artikels die aan je criteria voldoen. Ben je op zoek naar een specifieke route of locatie, typ deze  dan links bovenaan in het zoekveld.

Bij heel wat artikels vind je als extra ledenvoordeel de gpx-track van de route, extra fotomateriaal, een interactieve kaart of een uitgebreide steekkaart met de uitgewerkte dagetappes, de logies, info over hoe je de reisbestemming het best kunt bereiken, ...

Bewaar je favoriete artikels! Klik op het hartje en vind ze later gemakkelijk terug bij 'Mijn favorieten'.

  • Park 005, Kralingse Plas

    Wandelen

    Park tot Park Wandelroute in Rotterdam

    Is er in een havenstad als Rotterdam plaats voor wandelaars? Christina Bloem ging op onderzoek en ontdekte tussen de appartementen en industriële bouwwerken een groene corridor met grote en kleine parken en zelfs een paar natuurgebieden. Een langeafstandswandeling in de stad.

    Lees meer
  • Lourdes

    Fietsen

    Met de fiets naar Lourdes

    Voor het Mariabeeld in de basiliek van Tongeren branden tientallen kaarsen. Hier begon Guy Raskin zijn fietstocht naar Lourdes, van basiliek naar kathedraal, van stad naar dorp, dwars door Frankrijk. We pikken het verhaal op in de Charente, de bakermat van de cognac.

    Lees meer
  • Leopold II

    Wandelen

    Op weg naar Congo

    Vijftig jaar geleden loste ons land zijn greep op Belgisch Congo en werd het land onafhankelijk. In en rond onze hoofdstad vind je nog vele sporen uit die koloniale periode. Tom Langmans ging langs Brusselse GR-paden op speurtocht naar ons Congolees erfgoed.

    Lees meer
  • Algarve op zijn mooist

    Wandelen

    Wandelreportage: Langs de GR 13 door de Algarve

    De Algarve is vooral bekend bij zonnekloppers en feestvierders. Maar Tom Langmans hield zich ver van strand en discotheek, koos voor de Via Algarviana en ontdekte het prachtige, ongerepte hinterland.

    Lees meer
  • Wenen Lille

    Fietsen

    Avontuur: Tandemtrektocht van Wenen naar huis

    Na een aantal fietsvakanties van om en bij de 500 km, wilden wij een langere trektocht maken. Onze dertigste huwelijksverjaardag was de ideale aanleiding. Met de tandem van Wenen naar huis leek een haalbare kaart.

    Lees meer
  • Pyreneeën

    Fietsen

    De Pyreneeën voor niet-klimmers

    Tourmalet, Aspin, Aubisque, Luz-Ardiden,… De namen van de beroemdste Pyreneeëncols klinken als klokken. Maar tussen die cols liggen prachtige valleien en ook daar kan je heerlijk fietsen.

    Lees meer
  • Schwarzwald

    Wandelen

    Wandelreportage: In het spoor van het edelhert

    Sinds ze geen natuurlijke vijanden meer hebben, zijn de edelherten de koningen van het Zwarte Woud. Christina Bloem volgde hun sporen door dichte bossen en hoogveengebieden en stond oog in oog met één van hen…

    Lees meer
  • Montenegro

    Wandelen

    Bergwandelen in Montenegro

    Rutger van den Hoofdakker ontdekte de ‘wild beauty’ van de Montenegrijnse bergen.

    Lees meer
  • Veluwemeer

    Fietsen

    Dwars over de Veluwe

    Tom Langmans zocht een fietsbestemming voor kinderen en belandde in het grootste natuurgebied van Nederland.

    Lees meer
  • Maas Loire

    Fietsen

    Van de Maas naar de Loire

    De Maasvallei was voor Guy Raskin de ideale springplank om Frankrijk binnen te fietsen tot aan de kastelen van de Loire.

    Lees meer
  • Orval Chimay

    Wandelen

    Van Orval naar Chimay langs de nieuwe GR16

    George Nelis wandelde een nieuwe etappe in zijn ‘Tour des Trappistes’ en verkende meteen de vernieuwde GR 16.

    Lees meer
  • Auvergne

    Wandelen

    Winterwandelen in de Auvergne

    Terwijl de meeste wintersporters oostwaarts voor de Alpen kozen, reed Annie Thys verder zuidwaarts, naar het natuurpark Livradois-Forez.

    Lees meer
  • Hove Venen

    Fietsen

    Genieten van de Hoge Venen

    Het hoeft geen mountainbike te zijn, ook met een gewone fiets kan je in de Hoge Venen prachtig grensoverschrijdend toeren langs een uitgebreid netwerk van fietsknooppunten. Maar test wel vooraf je versnellingen en remblokjes. Net zoals je conditie misschien.

    Lees meer
  • Wales

    Wandelen

    Op de klippen lopen

    Tjeu Tijskens beklaagde zich zijn keuze voor het Pembrokeshire kustpad niet.

    Lees meer
  • Reggepad

    Wandelen

    Kronkelen langs Regge en Dinkel

    Christina Bloem wandelde en meanderde langs de Regge en de Dinkel.

    Lees meer
  • Vogezen

    Fietsen

    Van Voies Vertes tot Vogezencols

    Voor een gevarieerd fietsparcours moet je in de Vogezen zijn, ontdekte Guy Raskin.

    Lees meer
  • Brandenburg-min

    Fietsen

    In het spoor van Vlaamse migranten

    Guy Raskin fietste door een Duitse regio met Vlaamse roots en kwam zowaar ook Marlene Dietrich tegen.

    Lees meer
  • Luxemburg stad

    Wandelen

    Van station naar station

    Het kleine Groothertogdom Luxemburg heeft een dicht spoorwegnetwerk en daar maken de toeristische diensten graag gebruik van. Samen met de Luxemburgse Spoorwegen creëerden ze een serie wandel- en fietsroutes van station naar station. Voor deze wandeltip combineren we een bezoek aan de hoofdstad met een tocht doorheen de landelijke buitengebieden.

    Lees meer
  • Tijl UIlenspiegel

    Wandelen

    In het spoor van Tijl Uilenspiegel

    Volgens de legende was Tijl Uilenspiegel een deugniet die vrij als een vogel rondtrok. Veel later, in een roman uit de 19e eeuw, krijgt Tijl gezelschap van Nele en Lamme Goedzak en wordt hij een verzetsheld tegen de Spaanse bezetter. Het is deze Tijl die onze gids is voor een prachtige Streek-GR langs kreken en kanalen.

    Lees meer
  • Opaalkust

    Grote Routepaden

    Herfst aan de Opaalkust

    Start van een prachtige week stappen. De kuststrook heeft zijn naam niet gestolen. Opaal is een in kleuren ongeëvenaarde, kostbare steen. De zee is hier overheersend helblauw, met duizend kleurschakeringen. Witte opaal kan je gevoelsleven tot rust brengen, lees ik ergens. De Opaalkust kan dat ook.

    Lees meer
  • Zuid Tirol-min

    Fietsen

    Fietsen in Zuid-Tirol

    Om al fietsend van het hooggebergte te kunnen genieten, hoef je geen Schleck of Contador te zijn. Je kan ook gewoon de rivierdalen volgen en af en toe een trein nemen om hoogtemeters te winnen. Met groot succes testten we deze tactiek uit tussen de Dolomietentoppen van Zuid-Tirol.

    Lees meer
  • Pyreneeën-min

    Wandelen

    Pyreneeën in de mist

    Juni 2010. Terwijl België zijn verkiezingskoorts uitzweet, teistert een lagedrukgebied een groot deel van Europa, waaronder Zuid-Frankrijk. De honger naar de bergen is echter te groot om de geplande huttentocht af te blazen. Relaas van zeven dagen genieten van bergen vol mist, regen en sneeuw.

    Lees meer
  • f3

    Wandelen

    Wandelpad van Ourthe en Néblon

    Het Sentier pédestre de l’Ourthe et de Néblon is een vrij onbekend langeafstandswandelpad in de provincie Luik. De route heeft een lusvorm, je kan dus overal starten. Wij deden dat bij Tilff in de Ourthevallei.

    Lees meer
  • Mallorca

    Wandelen

    Met Saar naar Mallorca

    Met de kinderen de bergen in trekken, het zijn mooie herinneringen. Maar kijk, de tijden komen weer. Enkele maanden geleden begon Saar, ons oudste kleinkind, aan mijn mouw te trekken. Ze is zes en sportief, dus waarom niet. Bestemming werd de Sierra de Tramuntana in Mallorca.

    Lees meer
  • Streek GR Haspengouw

    Wandelen

    De nieuwe Streek-GR Haspengouw

    Van afwisseling gesproken: het ene moment duik je een bos, boomgaard, vallei of holle weg in en geniet je van de beslotenheid van het landschap. Even later wandel je over een plateau en zijn het de vergezichten die je verwonderen. Hoog tijd dat hier een Streek-GR kwam.

    Lees meer
  • Noorwegen

    Wandelen

    Zwerven tussen elanden en muskusossen

    Het uitgestrekte Noorwegen biedt eindeloze mogelijkheden voor trektochten in een unieke natuur. Wij doorkruisten Trollheimen, Dovrefjell en Rondane, drie aansluitende gebieden ten zuiden van Trondheim.

    Lees meer
  • Land van riet en water

    Wandelen

    WaterReijk: land van riet en water

    Meren, plassen, sloten, kanalen en moerassen: in de winter is WaterReijk een gedroomde plek voor heldhaftige schaatstochten, in de zomer een schitterend decor voor wandel- of fietstochten langs wuivend riet en schilderachtige waterdorpen.

    Lees meer
  • wandeling in de vallee de la bethmale

    Wandelen

    Een klein paradijs voor grote wandelaars

    Ik krijg een mail van Alpy vzw: “Er is tijdens de krokusvakantie nog één plaats vrij om te gaan sneeuwschoenwandelen in de Pyreneeën. De groep zoekt een zesde enthousiasteling.” Ik lees het geen twee keer en stuur een enthousiaste mail.

    Lees meer
  • Nurtschweg

    Wandelen

    De vele grensverhalen van de Nurtschweg

    Grensgebieden herbergen vele verhalen. Dat geldt zeker voor de Duits-Tsjechische grens, waar de Nurtschweg 133 kilometer lang slingert langs het voormalige IJzeren Gordijn dat tot 1989 hermetisch was afgesloten.

    Lees meer
  • Hasselt

    Grote Routepaden

    H als uitvalsbasis

    Sinds april 2015 heeft ook Limburg een moderne stadsjeugdherberg: Hostel H in Hasselt. Voor onze redacteur de ideale uitvalsbasis om twee dagen lang GR- en LF-trajecten in de buurt te verkennen.

    Lees meer
  • Hessen

    Fietsen

    Fietsen in sprookjesland Hessen

    Noord-Hessen is een land van sagen, legenden en sprookjes. Wie kent niet de verhalen die de gebroeders Grimm hier optekenden? Op rivier- en spoorwegroutes maken we kennis met het decor van deze vertellingen.

    Lees meer
  • Finland

    Wandelen

    Land van dennen, berken en meren

    Finland is een land dat zich makkelijk laat omschrijven: dennen, berken en meren, aangevuld met prachtige panorama’s, goed uitgeruste shelters en een adembenemende natuur. Kortom de perfecte mix voor een wandelavontuur. Wij trokken een weekje door het Koli National Park, een memorabele vakantie met een mix van fysieke inspanningen, lekker eten en heerlijke rust. Het relatief jonge park – opgericht in 1991 – wordt inmiddels door de Finnen als ‘nationaallandschap’ beschouwd. Niet onlogisch, als je zoals wij op een plek als deze belandt, met zicht op het Pielinen-meer.

    Lees meer