Deze website gebruikt cookies.

Magazine

Artikeldatabank

Op zoek naar informatie over een bepaalde streek? Stap je binnenkort een GR-pad of fiets je een lange-afstandsroute waar je meer over wil weten? In deze databank kun je alle artikels opzoeken die in Op Weg verschenen van 2014 tot en met nu! Vink in de linkerkolom je voorkeuren aan en je krijgt een overzicht van alle artikels die aan je criteria voldoen. Ben je op zoek naar een specifieke route of locatie, typ deze  dan links bovenaan in het zoekveld.

Bij heel wat artikels vind je als extra ledenvoordeel de gpx-track van de route, extra fotomateriaal, een interactieve kaart of een uitgebreide steekkaart met de uitgewerkte dagetappes, de logies, info over hoe je de reisbestemming het best kunt bereiken, ...

Bewaar je favoriete artikels! Klik op het hartje en vind ze later gemakkelijk terug bij 'Mijn favorieten'.

  • Park 005, Kralingse Plas

    Wandelen

    Park tot Park Wandelroute in Rotterdam

    Is er in een havenstad als Rotterdam plaats voor wandelaars? Christina Bloem ging op onderzoek en ontdekte tussen de appartementen en industriële bouwwerken een groene corridor met grote en kleine parken en zelfs een paar natuurgebieden. Een langeafstandswandeling in de stad.

    Lees meer
  • foto1 wim

    Wandelen

    GR-avontuur: met de kleinzoons op stap

    De eerste keer dat ik met mijn twee kleinzoons op stap ging, was reuze meegevallen. Dus smeedden we nieuwe plannen. Ons opzet: verblijven in een jeugdherberg en enkele dagen stappen langs GR-paden. Tweede voorwaarde: we moesten makkelijk ter plaatse raken met het openbaar vervoer. We namen een kaart van de Ardennen en kozen we voor GR5 en GR56. Onze uitvalsbasis zou de jeugdherberg van Sankt-Vith worden. Voor de uitwerking deden we een beroep op de topografi sche kaart nr 56 (Vielsalm) en de Topogids Cantons De L’Est GR 56.

    Lees meer
  • De Wildnis Trail

    Wandelen

    De Wildnis Trail

    In 2007 werd in het Natuurpark Eifel een nieuwe meerdaagse wandeltocht uitgewerkt. 85 kilometer lang is de Wildnis Trail, de nieuwe wandelparel in het Eifelgebergte. Hoog tijd dat Op Weg zijn licht opstak en een wandelrapport opstelde. Tom Langmans ging op onderzoek.

    Lees meer
  • Wales

    Wandelen

    Wandelreportage Wales

    Waarom was het eiland Bardsey voor de Keltische pelgrims het voorportaal van de hemel? Waarom trokken ze er met duizenden naartoe om er biddend hun laatste jaren door te brengen? Christina Bloem vond het antwoord niet, maar ontdekte wel een schitterende wandelroute.

    Lees meer
  • Italiaanse Alpen

    Wandelen

    De berg van de Sneeuwmadonna

    Al eeuwenlang beklimmen pelgrims de 3.558 m hoge Rocciamelone om er te bidden bij de Madonna della Neve. Ignace Fermont klom in hun voetsporen naar het hoogste bedevaartsoord van Europa.

    Lees meer
  • Leopold II

    Wandelen

    Op weg naar Congo

    Vijftig jaar geleden loste ons land zijn greep op Belgisch Congo en werd het land onafhankelijk. In en rond onze hoofdstad vind je nog vele sporen uit die koloniale periode. Tom Langmans ging langs Brusselse GR-paden op speurtocht naar ons Congolees erfgoed.

    Lees meer
  • Algarve op zijn mooist

    Wandelen

    Wandelreportage: Langs de GR 13 door de Algarve

    De Algarve is vooral bekend bij zonnekloppers en feestvierders. Maar Tom Langmans hield zich ver van strand en discotheek, koos voor de Via Algarviana en ontdekte het prachtige, ongerepte hinterland.

    Lees meer
  • Schwarzwald

    Wandelen

    Wandelreportage: In het spoor van het edelhert

    Sinds ze geen natuurlijke vijanden meer hebben, zijn de edelherten de koningen van het Zwarte Woud. Christina Bloem volgde hun sporen door dichte bossen en hoogveengebieden en stond oog in oog met één van hen…

    Lees meer
  • Luxemburg

    Wandelen

    Wandelreportage: Wandelen met de trein

    Per trein of te voet naar Luxemburg? Of waarom niet allebei, met de wandelgids van de Luxemburgse Spoorwegen. Christina Bloem koos drie trajecten langs de lijn Luik-Ettelbruck.

    Lees meer
  • Montenegro

    Wandelen

    Bergwandelen in Montenegro

    Rutger van den Hoofdakker ontdekte de ‘wild beauty’ van de Montenegrijnse bergen.

    Lees meer
  • Orval Chimay

    Wandelen

    Van Orval naar Chimay langs de nieuwe GR16

    George Nelis wandelde een nieuwe etappe in zijn ‘Tour des Trappistes’ en verkende meteen de vernieuwde GR 16.

    Lees meer
  • Auvergne

    Wandelen

    Winterwandelen in de Auvergne

    Terwijl de meeste wintersporters oostwaarts voor de Alpen kozen, reed Annie Thys verder zuidwaarts, naar het natuurpark Livradois-Forez.

    Lees meer
  • Land van Herve

    Wandelen

    Dwars door het Land van Herve

    Wandelen in de sneeuw, het kon vorige winter ook in België. Gilbert Bastiaensen verkende de GR 563.

    Lees meer
  • Koning Dagobert

    Wandelen

    De weg van Koning Dagobert II

    Luc Selleslagh wandelde in Noord-Frankrijk een streek-GR in het spoor van Dagobert II, koning van Austrasië.

    Lees meer
  • Schotland

    Wandelen

    Ceud mile failt

    Gaelic voor ‘duizendmaal welkom’. Zo voel ik mij ook in Schotland. Een gastvrijheid die wij een beetje hebben verleerd. Maar het landschap geeft de doorslag. Er zijn weinig plaatsen waar je de natuurelementen intenser ervaart dan in de omgeving van de Schotse Lochs, Glens en Bens. Wat ons verstand moeilijk vat, herkent ons lichaam meteen: de eeuwigheid van een berg, de dwingende kracht van de wind, en de rust van het meer.

    Lees meer
  • GR 565 Kempen

    Wandelen

    In het spoor van de gebroeders Snieders

    De inkt van de nieuwste GR-topogids was amper droog of onze reporter knoopte al zijn veters. Langs Kempens mooiste duinen en dennen verkende hij het gedeeltelijk vernieuwde traject van GR 565, het oudste langeafstandspad van Vlaanderen.

    Lees meer
  • GR 125 024

    Wandelen

    Vijf dagen tussen Samber en Maas

    Weinig mensen kennen GR 125, een grote luswandeling in het gebied ‘tussen Samber en Maas’. In vijf dagen stappen we van Walcourt naar Anseremme en doorkruisen een prachtige streek vol kleine, onbekende dorpen. Net wat ons aanspreekt…

    Lees meer
  • Pyreneeën-min

    Wandelen

    De Pyreneeën in al hun glorie Lees meer
  • Artemeersmolen

    Wandelen

    GR 129 Dwars door België - Deel1

    Beginnen aan GR 129 roept associaties op met de magische GR 5. In mini-uitgave dan. Het vertrek is even pannenkoekvlak, maar de Alpenbergen zijn ingedrukt tot Ardennenheuvels en het doel is niet de Rivièra maar de Semois. Vandaag deel 1 van Dwars door België: het Vlaamse gedeelte tussen Brugge en Ronse.

    Lees meer
  • Door de bladeren zoeken naar de eerste zichten op de Rijn-min

    Wandelen

    Een boom van een bos

    Donkere paadjes, pittige beklimmingen, vreemde rotsformaties en unieke panorama’s, dat zijn de ingrediënten van een wandeling door het Soonwald. Het recent geopende pad leidt je dwars door het bos, langs burchten en kastelen, recht naar de Rijn.

    Lees meer
  • Weilhorn met achterop de Wetterhorn

    Wandelen

    Wandelen in werelderfgoed

    Aankomen in Zwitserland op één augustus heeft iets. Het is nationale feestdag en zelfs overdag knalt het vuurwerk. De echo’s hoor je tot hoog in de bergen en ook de alpenhoornblazers zijn van de partij. Maar wij zijn gekomen om te wandelen op de Via Alpina...

    Lees meer
  • Florenville

    Wandelen

    GR 129 Dwars door België - Deel3

    Na een pannenkoekvlakke start in het noordwesten slingert GR 129 zich ‘dwars door België’ naar het meest zuidoostelijke punt van het land. Vandaag het slotstuk in onze reeks over dit taalgrensoverschrijdend GR-pad.

    Lees meer
  • Tussen Lomme en Wamme

    Wandelen

    Tussen Lomme en Wamme

    In Jemelle is er nergens een GR-teken te bespeuren. En toch liggen de Ardennen er in al hun wandelglorie binnen voetbereik. Een tocht op de flanken van de Lommevallei is niet aanbevolen voor wie steile hellingen en een tripel geen goede combinatie vindt.

    Lees meer
  • GR 571 Saar &  Arn

    Wandelen

    Op stap met kleinkinderen

    Als langeafstandswandelaar was ik een laatbloeier. Mijn kinderen waren op dat ogenblik al oud genoeg om mee op stap te gaan met de rugzak. Maar nu, als grootouder met kleinkinderen van zes of zeven, dat is toch een ander paar mouwen.

    Lees meer
  • Dolomieten

    Wandelen

    Hoog in de Dolomieten

    Wat in Zwitserland en Oostenrijk een ‘Höhenweg’ is, noemen Italianen een Alta Via. Een sportieve uitdaging dus, midden in de ruwe schoonheid van de Dolomieten. Alta Via 4 staat bekend als de kortste, maar ook de meest technische, met enkele via ferrata’s op het traject en een aantal andere vlakbij. Een klettersteiguitrusting is dus onontbeerlijk.

    Lees meer
  • Vochtrige beekvallei in Aasselburrermillen-min

    Wandelen

    Wandelen door tijd en ruimte

    Wandelaars hebben aan beide zijden van de Belgisch-Luxemburgse grens een ruime keuze aan paden. De ‘Traversée des Pays et des Âges’ is daar in 2008 aan toegevoegd met een specifiek doel: een beter begrip van de cultuurhistorische achtergrond van het landschap.

    Lees meer
  • weidenbach

    Wandelen

    Weidenbach in de winter

    Waarom Weidenbach? Heel eenvoudig, omdat een zekere Herr Zobel er een interessant wandelnetwerk bewegwijzerd heeft met als rode draad het beekje de Salm.

    Lees meer
  • Amandelroute A, zo had het moeten zijn-min

    Wandelen

    Het amandelpad: een pad voor twee seizoenen

    Wanneer de natuur ontwaakt uit zijn winterslaap, slingert het Amandelpad zich als een pastelkleurig lint door de nog sluimerende wijngaarden van de Palts. En net voordat de winter toeslaat, voert het door een golvende, donkerrode zee van druivenstruiken in herfsttooi. Een pad voor twee seizoenen!

    Lees meer
  • Bewegwijzering GR 128

    Wandelen

    Op stap langs GR 128

    Vijfdaags stapavontuur op GR 128 van Saskia , haar man en hun 2 zonen ( 9 en 11 jaar).

    Lees meer
  • zugspitze

    Wandelen

    Te voet naar het dak van Duitsland

    De hoogste bergen van Slovakije en Noorwegen stonden al op ons wandelpalmares. Afgelopen zomer mikten we op een nieuw pinnetje op ons hoedje: de Zugspitze, het dak van Duitsland.

    Lees meer
  • Echaliers

    Wandelen

    Le Chemin des Echaliers

    Het gebrom van de auto die ons aan de abdijgebouwen van Val-Dieu heeft afgezet, verdwijnt achter de bocht. Het is een kille en nog grijze ochtend in juni. We staan op het beginpunt van de Chemin des Echaliers, klaar voor een tweedaagse tocht door het land van Herve en de vallei van de Vesder.

    Lees meer
  • Waal

    Wandelen

    Struinen langs de Waal

    In Nederland aangekomen begint de Rijn zich meteen te vertakken in een brede delta. De eerste zijrivier die zich afsplitst is de Waal. Aan weerszijden van deze rivier liggen uiterwaarden die bij extreem hoog water en in de winter onder water mogen lopen.

    Lees meer