Deze website gebruikt cookies.

Magazine

Artikeldatabank

Op zoek naar informatie over een bepaalde streek? Stap je binnenkort een GR-pad of fiets je een lange-afstandsroute waar je meer over wil weten? In deze databank kun je alle artikels opzoeken die in Op Weg verschenen van 2014 tot en met nu! Vink in de linkerkolom je voorkeuren aan en je krijgt een overzicht van alle artikels die aan je criteria voldoen. Ben je op zoek naar een specifieke route of locatie, typ deze  dan links bovenaan in het zoekveld.

Bij heel wat artikels vind je als extra ledenvoordeel de gpx-track van de route, extra fotomateriaal, een interactieve kaart of een uitgebreide steekkaart met de uitgewerkte dagetappes, de logies, info over hoe je de reisbestemming het best kunt bereiken, ...

Bewaar je favoriete artikels! Klik op het hartje en vind ze later gemakkelijk terug bij 'Mijn favorieten'.

  • Wandelen

    De Schluchtensteig, Een pareltje van een bijzaak

    Alles begon in 2005 met het avontuurlijke idee om de Kilimanjaro te beklimmen. Sindsdien is een meerdaagse tocht ‘met de moaten’ een jaarlijkse traditie. Voor aflevering 17, vier dagen Schluchtensteig, zijn we acht man sterk.

    Lees meer
  • DSC01211

    Wandelen

    Langs het pad van de schilders

    Onze zoon vond de liefde en bezegelde dat met een uitbundig trouwfeest in het zuiden van Polen. Ons besluit was vlug genomen: op de terugweg zouden we even afwijken van de snelweg om te gaan wandelen op de Malerweg. Goed om te herstellen van de feestdagen ervoor …

    Lees meer
  • IMG_20200723_125054

    Wandelen

    325 km door de Eifel

    Op een boogscheut van België start één van Duitslands topwandelpaden, de Eifelsteig. Halsoverkop vertrok ik vorige zomer met de trein naar Aken. Misschien zat corona er voor iets tussen, maar door de groeiende wandelkoorts had ik veel meer drukte verwacht. Behalve in en rond de toeristische trekpleisters Monschau en Trier bleef het rustig op het pad. Niet dat ik daar rouwig om was, zo kon ik nog meer van de stilte genieten.

    Lees meer
  • P1030648

    Wandelen

    Microavontuur op de Königsfeldschleife

    Nadat Cynthia, Louis (7 jaar) en ik enkele luswandelingen in het Hunsrück middelgebergte verkenden, gaan we op pad voor een microavontuur. Het doel is overnachten op een uitkijktoren. Zo gezegd zo gedaan, maar eerst moet er natuurlijk gewandeld worden.

    Lees meer
  • wat kan een streepje zon deugd doen na een regenbuis in het bos

    Wandelen

    50 tinten herfst op de Goldsteig

    Regen tikt op het raam van mijn hotelkamer en sloom kruip ik mijn bed uit. Door het bloemetjesgordijn zie ik het fleurige stadhuis van Marktredwitz. De rode contouren van het historische gebouw slagen er niet in om het immense grijs op te vrolijken. Het nog warme dekbed probeert me te verleiden tot een passieve dag. Zou ik hier een dag niksen, lekker lui in dit hotel droger weer afwachten? Een hete douche, drie koeken en twee koffies later, steekt mijn wandelpassie op. Neen, voor geen duizend regenbuien stel ik mijn start uit! Gewapend met poncho en regenbroek gooi ik mijn rugzak om. Guten Morgen Goldsteig!

    Lees meer
  • Wandelen

    Grensgangers met een rugzak

    1378 kilometer lang was de voormalige Duits-Duitse grens. In 1989 werd het krankzinnige IJzeren Gordijn gesloopt en keken Oost en West elkaar terug in de ogen. Dertig jaar na de sloop wandelen wij de Werra Burgen Steig Hessen. De perfecte meerdaagse wandeltocht om te zoeken naar grenssporen van 30 jaar geleden.

    Lees meer
  • image003

    Wandelen

    Vier dagen door het Bergisches Wanderland

    Even over de Rijn, voorbij Keulen, ligt het Bergisches Land. Een gebied dat wij vroeger vooral kenden voor zijn industrie, maar dat vandaag behalve industrieel erfgoed vooral heel wat wandelmoois te bieden heeft. Wij trotseerden de hittegolf van juni om van de twee langeafstandspaden die er ontwikkeld werden telkens twee etappes te verkennen.

    Lees meer
  • Römerkanal 02 - zigzaggen tussen bosjes en koolzaadvelden

    Wandelen

    Water voor Keulen

    Voor hun villa's en badhuizen in de provinciehoofdstad Colonia Claudia Ara Agrippinensium (Keulen) wilden de Romeinen enkel het beste water. Daarom legden ze van bijna 100 km verderop in de Eifel een leidingnet aan. Wat er vandaag nog rest van dit ongelooflijk staaltje technisch vernuft, ontdekten we op de Römerkanal Wanderweg.

    Lees meer
  • Eindeloze wouden in het Harzgebergte

    Wandelen

    Op de grens van Oost en West langs de Harzer Hexen Stieg

    Oorlogen slaan wonden. Ook al was die oorlog koud en is die al lang gestreden. In het Duitse Harzgebergte tekenen littekens nog steeds het landschap. Van toen Oost en West elkaar het zonlicht niet gunden. Wie scherp kijkt en goed luistert vindt nog fascinerende sporen van deze Kalter Krieg.

    Lees meer
  • Malerweg

    Wandelen

    Klimwerk op de Malerweg

    Vlakbij de Duits-Tsjechische grens, in het Nationaal Park Sächsische Schweiz, loopt de bekende Malerweg, recent nog uitgeroepen tot mooiste wandelpad van Duitsland. Onze verwachtingen zijn bijgevolg hoog. Zeer hoog, want we zijn al wat gewoon.

    Lees meer
  • Zwarte Woud

    Wandelen

    Twee valleien in het Zwarte Woud

    In het zuiden van het Zwarte Woud zijn de toppen het hoogst, daarom staat de regio al lang op ons wandelwenslijstje. In mijn Duitstalige reisgids staat de Zweitälersteig omschreven met drie superlatieven: ‘echteste’, ‘ursprünglichtste’ en ‘malerischste’. Na dat laatste woord in de Duitse Van Dale opgezocht te hebben, was de keuze snel gemaakt. Op weg naar twee valleien.

    Lees meer
  • Moezel

    Wandelen

    Dronken van Moezelbochten

    Mijn allereerste glas wijn kreeg ik van mijn oma, in 1979 op mijn communiefeest. Een banale, mierzoete Schwarze Katz uit Zell die ik met afkeer in kleine slokjes leegdronk. De Moezelwijn en de bijhorende streek kropen in mijn geheugen als suf, saai en ondermaats. Met de komst van de nieuwe Moezelsteig besloot ik te testen of er na 15 wandeldagen nog iets zou overblijven van mijn puberale teleurstelling.

    Lees meer
  • image001

    Wandelen

    De Saar-Hunsrück-Steig

    De Saar-Hunsrück-Steig werd de voorbije jaren veel gelauwerd: ‘mooiste langeafstandswandelroute van Duitsland’, ‘Premiumweg’,… Annie Thys ging op pad en kroonde de Saar-Hnsrück-Steig met de onderscheiding `één van de avontuurlijkste tochten in het middelgebergte.’

    Lees meer
  • De Wildnis Trail

    Wandelen

    De Wildnis Trail

    In 2007 werd in het Natuurpark Eifel een nieuwe meerdaagse wandeltocht uitgewerkt. 85 kilometer lang is de Wildnis Trail, de nieuwe wandelparel in het Eifelgebergte. Hoog tijd dat Op Weg zijn licht opstak en een wandelrapport opstelde. Tom Langmans ging op onderzoek.

    Lees meer
  • Schwarzwald

    Wandelen

    Wandelreportage: In het spoor van het edelhert

    Sinds ze geen natuurlijke vijanden meer hebben, zijn de edelherten de koningen van het Zwarte Woud. Christina Bloem volgde hun sporen door dichte bossen en hoogveengebieden en stond oog in oog met één van hen…

    Lees meer
  • Droompaden Eifel

    Wandelen

    Droompaden in de Eifel

    In de Vordereifel kregen ze geen ‘steig’, maar kozen ze voor een ander concept.

    Lees meer
  • Berlijn 09

    Wandelen

    Wandelstad Berlijn

    Christina Bloem verkende het hele kleurenpalet van de stad: blauw en groen en het zwarte randje.

    Lees meer
  • Palts

    Wandelen

    Wandelen tussen woud en wijn

    Het middelgebergte Palts heeft twee troeven die het tot een wandelparadijs maken: het grootste woud van Duitsland en het grootste wijngebied van Duitsland. De nieuwe Weinsteig combineert beide en voert je langs schilderachtige wijndorpen, adembenemende uitzichtpunten en intrigerende burchtruïnes.

    Lees meer
  • Ahrtal

    Wandelen

    Indian Summer in het Ahrtal

    Romantici noemden de Ahr ooit ‘de wildste dochter van de Rijn’. De rode druiven op de steile hellingen langs de rivier gedijen goed in het milde klimaat. Overdag warmen de leisteenrotsen en de stenen muurtjes van de wijnterrassen op en ’s nachts geven ze de opgeslagen warmte weer vrij aan de ranken. Resultaat is het meest noordelijke wijnbouwgebied van Duitsland.

    Lees meer
  • Hertog Limburgpad zuil-min

    Wandelen

    Ambassadeur op het Hertog Limburgpad

    Aanleiding voor mijn tocht is een voordracht over het oude Hertogdom Limburg in de bibliotheek van Kerkrade. Als Brabander voel ik me haast persoonlijk schuldig voor de Slag bij Woeringen en de verovering van het hertogdom door de Brabanders. Misschien kan ik die geschiedenis wandelend en schrijvend een beetje goedmaken…

    Lees meer
  • Oberpfalz Falkenberg 1

    Wandelen

    Herfst in de Oberpfalz

    In de middeleeuwen brachten zoutkoeriers hun witte goud door de wouden van Nürnberg naar Praag. Vandaag herleven die oude handelswegen in de ‘Goldsteig’, een toproute dwars door ongerepte bossen en uitgestrekte velden.

    Lees meer
  • Grenzweg-min

    Wandelen

    Wandelen op de oude grens

    Wat in Vlaanderen een GR is, noemen ze in Duitsland een steig. Sommige regio’s bouwen voort op die langeafstandspaden en ontwikkelen lusvormige dagtochten. Deze ‘premiumwandelingen’ zijn perfect te vergelijken met onze dagstappers. Op Weg ging op verkenning in Hessen, in het dal van de Werra.

    Lees meer
  • Podagristenpad

    Wandelen

    Het Podagristenpad

    In 1843 reisden drie deftige Drentse heren per koets naar het Duitse kuuroord Bad Bentheim. Ze leden aan podagra, voetjicht, en hoopten dat het geneeskrachtige water hen zou genezen. Na drie maanden kuren waren ze van hun kwaal verlost en uit blijdschap liepen ze terug naar Coevorden.

    Lees meer
  • Grimmland

    Wandelen

    Sprookjes en sagen uit Grimmland

    Hans en Grietje, Roodkapje, Sneeuwwitje, ...De wereldberoemde sprookjes van de gebroeders Grimm bestaan precies tweehonderd jaar. Hun verjaardag wordt in Duitsland uitbundig gevierd. Hessen, de deelstaat waar de Grimms opgroeiden, verwent de wandelaars zelfs met een nieuwe wandelroute: de Grimmsteig. Welkom in de wereld van Vrouw Holle.

    Lees meer
  • Door de bladeren zoeken naar de eerste zichten op de Rijn-min

    Wandelen

    Een boom van een bos

    Donkere paadjes, pittige beklimmingen, vreemde rotsformaties en unieke panorama’s, dat zijn de ingrediënten van een wandeling door het Soonwald. Het recent geopende pad leidt je dwars door het bos, langs burchten en kastelen, recht naar de Rijn.

    Lees meer
  • buren

    Wandelen

    Het Noaberpad: op bezoek bij de buren

    We weten het allemaal: goede buren zijn beter dan verre vrienden. Op het Noaberpad bezoeken we de goede buren of‘noabers’ langs een groot stuk van de Nederlands-Duitse grens.

    Lees meer
  • Amandelroute A, zo had het moeten zijn-min

    Wandelen

    Het amandelpad: een pad voor twee seizoenen

    Wanneer de natuur ontwaakt uit zijn winterslaap, slingert het Amandelpad zich als een pastelkleurig lint door de nog sluimerende wijngaarden van de Palts. En net voordat de winter toeslaat, voert het door een golvende, donkerrode zee van druivenstruiken in herfsttooi. Een pad voor twee seizoenen!

    Lees meer
  • Smokkelpaden

    Wandelen

    Op smokkelpaden door het Juragebergte

    Het Juramassief vormt de grens tussen Zwitserland en Frankrijk. Geen wonder dat dit oude gebergte met zijn vele kloven een paradijs was voor smokkelaars. Inmiddels hebben de ‘pungelaars’ met hun buidel plaats gemaakt voor wandelaars met rugzak en vormen de smokkelwegen de ruggengraat van een uitgebreid net van wandel- en fietspaden.

    Lees meer
  • Moezelsteig

    Wandelen

    Gloednieuw: de Moezelsteig

    Toen we hoorden dat ook de Moezel een eigen Steig zou krijgen, begon het meteen te kriebelen. 11 april 2014, één dag voor de officiële opening van het langeafstandspad, stonden we aan het beginpunt in Perl, klaar voor vier etappes. Een mooi begin dat smaakt naar meer. Veel meer.

    Lees meer
  • Steinbocktour

    Wandelen

    De Steinbocktour, pittig en mooi

    Helemaal in het zuiden van Duitsland, aan drie kanten omgeven door buurland Oostenrijk, liggen de Allgäuer Alpen. Pal op de grens op de kammen is de Steinbocktour uitgezet.

    Lees meer
  • Nurtschweg

    Wandelen

    De vele grensverhalen van de Nurtschweg

    Grensgebieden herbergen vele verhalen. Dat geldt zeker voor de Duits-Tsjechische grens, waar de Nurtschweg 133 kilometer lang slingert langs het voormalige IJzeren Gordijn dat tot 1989 hermetisch was afgesloten.

    Lees meer
  • Witte goud

    Wandelen

    In het spoor van het witte goud

    Voor alle duidelijkheid: we hebben het in de titel niet over sneeuw, wel over zout. Aan de basis van de nieuwe SalzAlpenSteig, een gezamenlijk Duits-Oostenrijks wandelproject, liggen een aantal eeuwenoude zoutroutes. Ooit was zout van levensbelang voor het bewaren van voedsel, vandaag kunnen wij ons nog moeilijk voorstellen hoe kostbaar dit witte goedje vroeger was.

    Lees meer