Deze website gebruikt cookies.

Magazine

Artikeldatabank

Op zoek naar informatie over een bepaalde streek? Stap je binnenkort een GR-pad of fiets je een lange-afstandsroute waar je meer over wil weten? In deze databank kun je alle artikels opzoeken die in Op Weg verschenen van 2014 tot en met nu! Vink in de linkerkolom je voorkeuren aan en je krijgt een overzicht van alle artikels die aan je criteria voldoen. Ben je op zoek naar een specifieke route of locatie, typ deze  dan links bovenaan in het zoekveld.

Bij heel wat artikels vind je als extra ledenvoordeel de gpx-track van de route, extra fotomateriaal, een interactieve kaart of een uitgebreide steekkaart met de uitgewerkte dagetappes, de logies, info over hoe je de reisbestemming het best kunt bereiken, ...

Bewaar je favoriete artikels! Klik op het hartje en vind ze later gemakkelijk terug bij 'Mijn favorieten'.

  • jekervallei in Wallonie

    Fietsen

    Fietsen langs de taalgrens Deel 7, De Jekervallei tussen Tongeren en Kanne,

    Verwonderd over de tegenstrijdige tweetaligheid rond onze taalgrens verkende redacteur Ward Van Loock in de zomer van 2019 de grillige scheidingslijn tussen Vlaanderen en Wallonië, van Komen tot Voeren. In aflevering 7 fietsen we langs weerszijden van de Jeker die aan de overkant van de taalgrens Geer genoemd wordt.

    Lees meer
  • Westfront Nieuwpoort

    Fietsen

    Van het Zwin tot de Verloren Gernoare

    Zaterdag 17 oktober, gezellig aan de ontbijttafel. Op de radio en in de weekendkranten alleen maar onheilspellende coronaberichten. Eén lichtpuntje toch, het weerbericht. “Het wordt vandaag een zonnige dag. Tegen de avond in het uiterste westen van het land mogelijk een spatje regen.” Voor ons het signaal om de fietsen in te laden en de gloednieuwe Kustroute te ontdekken.

    Lees meer
  • 0103

    Fietsen

    Fietsen langs de taalgrens, Deel 6, Brabants Haspengouw

    Verwonderd over de tegenstrijdige tweetaligheid rond onze taalgrens verkende redacteur Ward Van Loock in de zomer van 2019 de grillige scheidingslijn tussen Vlaanderen en Wallonië, van Komen tot Voeren. In aflevering 6 fietsen we tussen Sint-Joris-Weert en Hoegaarden.

    Lees meer
  • uitzichtplatform ENCI-groeve (3)

    Fietsen

    Mijn mooiste 50 km, Langs Maastrichtse buitengoederen

    Landschapsschoon, mooie fietswegen, bezienswaardigheden, leuke terrasjes, … iedereen heeft zo zijn eigen criteria voor schoonheid. Voor mij staat ‘schoon’ ook voor onbekend, bijvoorbeeld leuke wegjes die om weet ik welke reden (nog) niet opgenomen zijn in een fietsnetwerk. Laat dit nu het geval zijn rond Maastricht.

    Lees meer
  • Typ landsch bezui Brus

    Fietsen

    Fietsen langs de taalgrens, Deel 5, Het groene heuvelland bezuiden Brussel

    Verwonderd over de tegenstrijdige tweetaligheid rond onze taalgrens verkende redacteur Ward Van Loock in de zomer van 2019 de grillige scheidingslijn tussen Vlaanderen en Wallonië, van Komen tot Voeren. In aflevering 5 fietsen we tussen het Hallerbos en het Zoniënwoud.

    Lees meer
  • typischPajottenland

    Fietsen

    Fietsen langs de taalgrens, Deel 4, Van Lessines naar Enghien (Edingen)

    Verwonderd over de tegenstrijdige tweetaligheid rond onze taalgrens verkende onze redacteur in de zomer van 2019 de grillige scheidingslijn tussen Vlaanderen en Wallonië, van Komen tot Voeren. In acht afleveringen kan je zijn fietservaringen meevolgen. Aflevering 4 speelt zich af in Henegouwen tussen Lessines en Enghien (Edingen).

    Lees meer
  • MAS (2)

    Fietsen

    Citytrip in eigen stad

    Antwerpen was geen onbekende toen we enkele maanden geleden besloten om ‘naar ’t stad’ te verhuizen. Maar nu we tijdens de lockdown aangewezen zijn op onze nabije omgeving, hebben we de tijd om onze nieuwe woonplaats meer in detail te leren ontdekken. Gelukkig worden we daarbij geholpen door Van Ranst & co, die ons toelaten om te wandelen, te joggen én te fietsen.

    Lees meer
  • brugvervangtVeer

    Wandelen

    Gestel aan de Grote Nete

    Op enkele kilometers van Lier, waar beide Netes elkaar omarmen, stroomt de Grote Nete door een schier onbewoond weidelandschap. Het kleine buitengehucht Gestel (Berlaar) verschijnt als een kostbaar kleinood op mijn weg. Het is een merkwaardig goed bewaard dorp dat de rust en authenticiteit van 100 jaar geleden uitstraalt.

    Lees meer
  • IMG_20200410_102440

    Fietsen

    Op bedevaart in eigen streek

    Kapellekestocht op de taalgrens

    Lees meer
  • Silsombos3

    Wandelen

    Lente in de Groene Vallei, Dagwandeling vanuit Veltem

    Het was allemaal netjes gepland. In de paasvakantie zou ik voor Op Weg enkele etappes van de vernieuwde Streek-GR Dijleland verkennen. Tot corona roet in het eten gooide. Ik maakte van de nood een deugd en verkende volop de natuur in eigen buurt.

    Lees meer
  • Flirten met de Grens

    Fietsen

    Blik op het Waasland

    Na het bevel dat wij in ons kot moesten blijven werd het aluminium ros uit de winterslaap gewekt en ingespannen voor een nieuwsoortig gebruik: coronatochtjes ‘rond de eigen kerktoren’. Zo ontsnapten we aan de vier muren die op ons zouden kunnen vallen, terwijl we onszelf in die ene klap een tweede vlieg gunden: dag na dag de belabberde winterconditie verder wegtrappen.

    Lees meer
  • L87Flobecq1

    Fietsen

    Fietsen langs de taalgrens Deel 3, Vlaamse Ardennen/Pays des Collines

    Verwonderd over de tegenstrijdige tweetaligheid rond onze taalgrens verkende redacteur Ward Van Loock in de zomer van 2019 de grillige scheidingslijn tussen Vlaanderen en Wallonië, van Komen tot Voeren. In acht afleveringen kan je zijn fietservaringen meevolgen. In aflevering 3 toeren we door twee tweetalige gemeenten.

    Lees meer
  • Trimaarzate

    Fietsen

    Fietsen langs de taalgrens, Deel 2, Kluisbergen (Mont de l' Enclus)

    Verwonderd over de tegenstrijdige tweetaligheid rond onze taalgrens verkende redacteur Ward Van Loock in de zomer van 2019 de grillige scheidingslijn tussen Vlaanderen en Wallonië, van Komen tot Voeren. In acht afleveringen kan je zijn fietservaringen meevolgen. Aflevering 2 brengt ons van de Scheldevlakte naar de Kluisberg.

    Lees meer
  • IMG_1247

    Wandelen

    Met GR 561 door het GrensPark Kempen-Broek

    Helemaal in het noorden van Limburg ligt het GrensPark Kempen-Broek, een 25.000 ha groot gebied dat nat en droog afwisselt en veel stilteplekken telt.

    Lees meer
  • CWRM

    Wandelen

    CWRM

    100 jaar geleden naderde de Groote Oorlog zijn einde. Een ideale manier om het herdenken af te sluiten is een bezoek aan het Provinciedomein De Palingbeek in Zillebeke. Nog tot 11november kan je het Kunstproject ComingWorldRememberMe bezoeken, in combinatie met een GR-tocht langs oorlogskerkhoven en andere bijzondere plekken.

    Lees meer
  • Thorpark 01, schachtbok

    Wandelen

    Thorpark

    De recente uitbreiding van het Nationaalpark Hoge Kempen met tien vierkante kilometer betekende een uitbreiding van het wandelaanbod met vijftig kilometer. Dat klonk ons als muziek in de oren. Nieuwsgierig gingen we op onderzoek.

    Lees meer
  • Linkeroever

    Grote Routepaden

    Linkeroever de groene oksel van 't Stad

    April 1956. Mijn moeder wilde mij als negenjarige knaap het Antwerpen leren kennen waar zij vóór de oorlog ‘diende’. Na een wandeling door de ‘konijnenpijp’ kwamen we op Linkeroever boven water in een haast onbewoond gebied. Vandaag wonen er 15.000 mensen in blokken, maar toch zijn er nog merkwaardige groengebieden overgebleven.

    Lees meer
  • Eurovelo 2 018-min

    Fietsen

    Tweerivierentocht

    Deze fietstocht brengt je door de mysterieuze Jekervallei en langs de Maas tussen Maastricht en Luik, met als toetje het akkerlandschap van het Haspengouws plateau.

    Lees meer
  • De Nete te Vorselaar

    Wandelen

    De Kleine Nete, te voet en per kano

    Vier dagen verlengd weekend is voor Katrijn en Steve het perfecte excuus om de oversteek te maken naar een Zwitserse Alpentop. Getuige daarvan de cover van deze Op Weg. Maar voor hen is het slechts een aanloop naar meer. Naar hoger, uitgestrekter, ongerepter.

    Lees meer
  • Kempense Heuvelroute

    Fietsen

    Kempense Heuvelroute

    Na de Goudzoekersroute rondom Mol die we vorig jaar voorstelden, zijn er nog drie culinaire fietsroutes bijgekomen in de Antwerpse Kempen. Op het menu: een ontbijt en een routebeschrijving bij het vertrekpunt; tussen-, hoofd- en nagerecht in twee of drie andere horecazaken langs de route.

    Lees meer
  • Hageland-min

    Wandelen

    GRand Cru Hageland

    40 jaar geleden begon een aantal wijnbouwers op de zuidhellingen van de Hagelandse heuvels opnieuw wijnstokken aan te planten. Vandaag kan het Hageland uitpakken met de titel ‘meest noordelijke wijnstreek van Europa’ en het label ‘kwaliteitswijn met gecontroleerde oorsprongsbenaming’. Een dagstapper met een slok wijngeschiedenis.

    Lees meer
  • Borgloon-min

    Fietsen

    Wijnroute Haspengouw

    In de Bordeaux zijn de wijngaarden groot en oud en noemt men ieder wijnhuis een ‘Château’. In Haspengouw zijn de wijngaarden klein en jong en is er slechts één Château. Maar er zijn wel veel ‘gewone’ kastelen. Met deze fietslus passeren we er maar liefst twaalf, waaronder het enige echte wijnkasteel van België.

    Lees meer
  • kempen

    Wandelen

    Rondje Kempen

    Kanalen speelden een belangrijke rol bij de ontwikkeling van de Kempen. In 1846 begon men het Kempens Kanaal te graven om het chronische watertekort in de streek te verhelpen. Met de latere zijkanalen ontstond een net van waterwegen, waarvan het Albertkanaal de jongste en belangrijkste is. Het gehucht Bouwel, deelgemeente van Grobbendonk, ligt vlakbij de samenvloeiing van beide kanalen.

    Lees meer
  • Vlaanderen fietsroute-min

    Fietsen

    Vlaanderen Fietsroute - Deel 3

    Waar ter wereld je op grote tocht gaat, het maakt niet zoveel uit. Dat ondervond onze reporter op zijn veertiendaagse fietstocht rond Vlaanderen. Ook dicht bij huis sta je al eens voor verrassingen, of moeten er risico’s worden genomen. De strijd is soms ongelijk en hogere krachten staan dan aan je zijde. Vandaag deel 3: van Ieper naar Gent.

    Lees meer
  • Brussel

    Grote Routepaden

    Een groene ketting rond Brussel

    We wisten niet dat het Brussels Hoofdstedelijk Gewest zo groen was. Tijdens onze fietstocht op de ‘Groene Wandeling’ vallen we van de ene verbazing in de andere.

    Lees meer
  • tip

    Wandelen

    Treinwandeltip: In een klein stationnetje, ‘s morgens in de vroegte

    In de gloednieuwe gids met acht ‘treinwandeltochten’ langs Vlaamse GRpaden viel ons oog op de wandeling van Gontrode naar Munkzwalm. Geen spectaculaire streek, maar wie ervan houdt het landschap merkbaar te zien veranderen, zal aan dit rustig stukje Oost-Vlaanderen zeker aangename herinneringen overhouden.

    Lees meer
  • Fietstip Pietersberg

    Fietsen

    Twee forten, twee rivieren, één kanaal

    Het kalkmassief van de Sint-Pietersberg ligt op de grens van Vlaanderen, Wallonië en Nederland. Het vormt een afwisselend fietsgebied met vlakke trajecten in de rivierdalen en pittige klimmetjes daartussen.

    Lees meer
  • Kempen

    Wandelen

    Treinwandeltip: Een stukje Antwerpse Kempen

    Pas in 2012 veroverde Herentals zich een plaatsje op de GR-wandelkaarten, maar het deed dat meteen in stijl. Het stadje nestelde zich pal op de beroemde GR 5 en werd daardoor ook nog eens de draaispil van de splinternieuwe Streek-GR Kempen. In logistiek jargon klinkt het zo: Herentals is nu een belangrijke hub in het GR-netwerk.

    Lees meer
  • Strand

    Wandelen

    Treinwandeltip: Moet er nog zand zijn?

    Met het GR 5A pad is de kans groot dat we onze 70 km lange zandbak voortaan met andere ogen gaan bekijken. Zon hoeft voor ons zelfs niet, als er maar een stevige bries staat om het drukke massatoerisme helemaal weg te blazen. Extraatjes zoals een bio-peeling, een jodiumshot en een mooi bruin of rozig blozend tintje krijgen we er gratis bij.

    Lees meer
  • Terrils

    Fietsen

    Terrils, vijvers en heide

    Deze afwisselende fietslus op het Limburgse knooppuntennetwerk brengt je door de vochtige bossen en de droge heidegebieden van Midden-Limburg.

    Lees meer
  • zuurstofkuur

    Fietsen

    Zuurstofkuur aan de rand van de hoofdstad

    Even ten zuiden van Brussel strekt zich een van de grootste bossen van België uit: het Zoniënwoud. Eeuwenlang was dit een moeilijk doordringbaar gebied met overwegend eikenbomen, tot het in de loop van de 18de eeuw werd getransformeerd tot een woud van statige beuken. De resterende 4400 ha zijn intussen beschermd en je kan er in alle rust wandelen, joggen... én fietsen!

    Lees meer
  • Leuven Brussel

    Fietsen

    Dwarsliggers

    De snelste weg van Leuven naar Brussel? Vergeet de E40 en de drukke N2. Een hogesnelheidstrein? Geen sprake van, Louis T ligt nog dwars op het spoor. De snelste snelweg voor de fietsende werkmens is nog de jongste HST-fietsroute. We deden de test tijdens een zeldzaam warm weekend en in omgekeerde richting. Eeuwige dwarsliggers.

    Lees meer