Op zoek naar Sinte Mildreda aan weerskanten van de heuvelrug van Merckeghem

 • Organisator GR West-Vlaanderen
 • Regio Frans Vlaanderen
 • Wanneer? donderdag 04 december 2014
  10:00

Jozeph Dezitter, heemkundige, meubelmaker  en houtsnijder (1883-1957) van Bollezeele, omschreef zijn dorp als het meest Vlaamse dorp in Frans-Vlaanderen. Hij publiceerde drie boeken met zijn houtsneden: Les derniers moulins de Flandre (1938), Les Maisons rustiques de Flandre (1944) en Les Chapelles rustiques de Flandre (1949).

.

Mooi stadhuis en prachtige gotische Sint-Wandrillekerk met rijk interieur: ondermeer prachtige retabels. Bekend bedevaartsoord: talrijke bedevaarders komen er voor de noveen en dat sinds de 15de eeuw.  Bekende bron ‘Source Notre-Dame’. Bollezeele ligt op de heuvelrug die via Merckeghem loopt naar Watten. De GR 130 ‘IJzer’ is de wit-rode leidraad.

.

We starten in het centrum  en na een ommetje langs het kerkhof komen we uit op de weg naar Merckeghem. We zoeken even de vlakte op (van 51 m naar 20 m boven zee) om na anderhalve km terug te klimmen naar het centrum van Merckeghem. Vlakbij ligt een oriëntatietafel: mooi zicht op de hele Vlaamse vlakte in het noorden. We springen van het ene stukje GR naar het andere en kiezen zuidwaarts. We stappen op onverhard van het ene beekvalleitje naar het andere. Kort voor de D928 maken we een haakse bocht in de richting van Volcherinckhove waar we welkom zijn voor de middagpauze in Herberg In d’Hope. Vlaams –gotische St.-Volkwinkerk. Hier werd in 1495 Michiel Drieux geboren, rector van de Leuvense universiteit. In Volckerinckhove is de VVV Yser Houck gevestigd. Felix Boutu junior (zijn vader Felix Boutu senior was burgemeester in Broxeele)  is met de vereniging aktief rond behoud en promotie van het culturele erfgoed en het Vlaamse karakter van de streek Rubrouck - Bollezeele - Merckeghem - Volckerinckhove, precies waar GR IJzer door trekt. Zo heeft Yser Houck tal van oude Vlaamse kapellen in de regio gerestaureerd. Verder is Yser Houck recent op de barricade geklommen om te voorkomen dat de rustige Westhouck zou worden omgewoeld voor de aanleg van een 'locodroom' (= een soort ovaalvormige spoorinfrastructuur voor het rangeren van TGV-stellen) in de buurt van Buysscheure en Rubrouck. Yser Houck promoot het behoud van oude Vlaamse folklore en organiseert ondermeer ook wandeltochten in de regio. Ook het net van 'Rando-cafés'  kwam er vooral onder hun impuls
Na de middag stappen we opnieuw in de richting van de heuvelrug. We steken door het Braem Veld en komen uit op de weg naar de bekende Sinte-Mildreda-kapel, in de volksmond ‘St.-Mulders’. Mildreda was een jonge Engelse maagd, familie van de eerste kristelijke koning van Engeland. Ze kwam naar Frankrijk en verbleef lange tijd in een abdij nabij meaux. In het nabije Millam, dat toen aan de zee lag, wachtte ze op een schip dat haar terug naar Engeland moest brengen en liet er een kleine kluis bouwen. We wandelen nu helemaal rond de Galgeberg met de watertoren op het hoogste punt (63 m).  We stappen tussen Ronsberg en Eeckhout Veld. In het boek ‘Raadselachtig Vlaanderen’ weet Paul de Saint-Hilaire een merkwaardig verhaal te vertellen over Eeckhout Veld: “Beneden de weg naar Brouckstraete toont men nog de plaats waar in de 15de eeuw de stad Eecke, beroemd om haar lakenhandel, werd verzwolgen. In één nacht spoelde de zee de laag gelegen gronden onder en sleepte de dijken, de huizen, het vee en de mensen mee. De toren bood lange tijd weerstand, zo gaat het verhaal, onder luid klokkengelui. En zelfs nu nog kondigt de doodsklok naderend onheil aan. Dat vertellen toch de bewoners die het voorbeeld aanhalen van 1789, 1913 en 1918. Op de plaats van de verdronken stad is nu een moeras met een eigenaardige vreemde flora en met een meer, dat een ware afgrond heet te zijn en dat nog nooit door iemand werd gepeild. In een nabijgelegen weide ziet men twee flinke heuveltjes of tumuli. Eén van de heuveltjes wordt Ronsberg genoemd. Het is 5 tot 6 meter hoog en heeft een omtrek van meer dan 400 meter.”  Van daar gat het richting Pandgat, een klein gehucht in de vallei van de Hollandbeek. Nog een wijde boog langs de Noord Bunder en we komen zo weer aan in Bollezele

 • GR-pad GR 130 ĎIJzerí
 • Van Bollezeele.
 • Naar Bollezeele.
 • Aantal km 23,8 km
 • Verzamelplaats om 9.45u aan de kerk van Bollezeele
  Hoe kom je er?
  Vanuit het Noorden: Neem de autoweg E40 naar Calais en in Duinkerke de A25 naar Rijsel. Afrit 16 in Bergues, de weg naar Wormhout/Cassel. Na 1 km de D925 tot aan kruispunt Erkelsbrugge en rechtsaf naar Bollezeele.
  Vanuit het Zuiden: Neem In Poperinge de Frans-Vlaanderenweg naar Steenvoorde en Cassel. Op de markt in Cassel rechtdoor en neem dan de weg naar Watten. Kies dan bij de tweede splitsing de weg naar ArnŤke en verder rechtdoor naar het kruispunt Erkelsbrugge en daar naar Bollezeele.
 • Tochtleiding Piet Hardeman
 • Prijs 1 euro voor GR-leden en 2 euro voor niet-leden.
 • Meer info Aanmelden bij tochtleider Piet Hardeman, Westouter
  057 44 56 57 of piet.hardeman@telenet.be en enkel op die dag 0472 97 49 00
Terug naar overzicht