Donderdagstapdag: Zwervend langs rijke akkers en hofsteden tussen het Frans-Vlaamse Volckerinckhove en Rubrouck

 • Organisator GR West-Vlaanderen
 • Regio Frans Vlaanderen
 • Wanneer? donderdag 07 december 2017

We starten de wandeling in Volckeringhove aan de herberg “In d’Hope”.

Via een pad gaan we richting de Sint-Tolkwinkerk en passeren we een replica van een rosmolen. Wat verder heb je een pittoresk huisje waar de dienst van toerisme is gehuisvest. Het volgende dorp is Broxeele, misschien wel niet zo gekend als Brussel (beide namen betekenen hetzelfde namelijk moerasgebied). Toch heeft het dorpje ook een “manneke pis”, maar Piet kan daar zeker wel iets meer over vertellen. Van hieruit trekken we naar een oude molenruïne die dienst doet als opslagruime. Regelmatig hoor je het geraas van de TGV. Je kunt hem niet zien, men heeft het traject van het spoor zo aangelegd dat het de glooiingen van het landschap volgt. De hoogspanningspylonen zijn storender maar noodzakelijk voor de elektriciteitsbehoefte. (De kerncentrale van Gravelines ligt misschien op een vijftiental kilometers van hier.)

Na een goeie 4 km wandelen we via een pad naar Rubrouck. In de weiden kom je nog echte drinkpoelen tegen waar tal van salamanders, kikkers, padden enz. huisvesten. We hebben al een aantal keren dicht bij de IJzer gelopen maar deze valt natuurlijk niet op want hij is niet meer dan een beek.

De middagpauze is voorzien in Rubrouck bij Patricia. Let op de waardin is een echte kletskous en kan nog enkele woordjes Vloams. Tijdens de middag kan je de 16 -eeuwse kerk bezoeken, waar je ook de reus kan ontdekken. Veel van de dorpjes hebben een reus. De dubbele deur bevindt zich aan de zijkant en kan wel wat spannen.

In de namiddag lopen we richting Merkckegem zonder de dorpskern aan te doen met prachtig panorama van de kustvlakte en de industriële bedrijvigheid van Duinkerke en de kerncentrale van Gravelines als markeringspunten in het landschap. De uitgestrekte velden zijn omzoomd met meidoornhagen en bosjes. De naam houtland is zeker begrijpbaar. Een bijzondere biotoop voor roofvogels. Een kruisteken voor de kapel van “OLV van krampen” kan soelaas brengen voor de lange winterwandeling. Wees getroost bij een tweede bijzonder mooie kapel heb je nog een herkansing. Deze kapel is gewijd aan Sainte Mildrede. Zeker eens de moeite om tot aan de kapel te wandelen. In de kapel heb je schilderijen uit 1780 met onderaan Vlaamse teksten. Eigenlijk op veel plaatsen kun je de verwantschap met Vlaanderen nog voelen.

We gaan de Galgberg op. Deze getuigenheuvels zijn het begin van een reeks heuvels die doorlopen in Vlaanderen en Wallonie. De Kemmelberg en de Kluisberg zijn voor ons de bekendste.

We dalen af richting Volckeringhove waar we in Herberghe in d’Hope nog een afscheidsdrank kunnen nemen.

Afbeeldingen

 • GR-pad GR IJzer van bron tot monding (GR 130)
 • Van Buysscheure
 • Naar Buysscheure
 • Aantal km 24 km
 • Verzamelplaats Verzamelen : vanaf 9.00 u nabij Herberghe in d'Hope (GPS : rue Principale 57, F-59470 Volckerinckhove)
  Start wandeling om 09.30 u
 • Tochtleiding Willy Vandenberghe - Inschrijving : uitsluitend op www.donderdagstappen.mygb.nl. Op de dag zelf is de tochtbegeleider bereikbaar op 0473714884
 • Prijs Leden 1 euro - niet-leden 2 euro
 • Meer info Alle info over deze tocht in GRiffel West. Stuur een mail naar fgp.degryse@gmail.com voor gratis exemplaar
Terug naar overzicht