Overpelt-Eksel

 • Organisator GR Limburg
 • Regio Limburg
 • Wanneer? zondag 14 januari 2018

In de voormiddag wandelen we door de Pijnvennerheide en de Winnerheide, voornamelijk op bospaden en zonder aanduiding.

's Namiddags leidt de GR 564 ons terug naar onze vertrekplaats. Onderweg passeren we het Hobos, een landgoed dat pas onlangs voor het publiek opengesteld werd.

Het Hobos ('hooggelegen bos') bestaat uit een gevarieerd landschap van bossen, weilanden, boomgaarden, vijvers, houtkanten en een oud gebouwencomplex, met moestuin en parkelementen. Het onderging de afgelopen eeuw geen ingrijpende veranderingen en vormt ook vandaag nog een uitzonderlijk gaaf en structureel geheel.

Het domein is ongeveer 143 ha groot. Het ligt in Lindelhoeven, tussen Overpelt en Eksel, aan de rand van de Lindelse Heide, de Hoeverheide en de Heide achter de Steenweg. De huidige gebouwen dateren grotendeels uit 1790 en werden opgetrokken door J.M. Clerx Junior, die de geschiedenis zou ingaan als Drossaard Clerx, de beruchte rechter die komaf maakte met de laatste Limburgse bokkenrijders.

In de 2de helft van de 18de eeuw was er op het Hobos een jeneverstokerij gevestigd.

Na verscheidene eigendomswissels kwam het landgoed uiteindelijk in handen van de familie Wilsens. Tot het overlijden van de laatste bewoner in 2010 (mevrouw Marie-Anne Wilsels) bleef het landgoed bewaard als een authentiek en samenhangend geheel.

 • GR-pad GR 564
 • Aantal km 2 x 11 km
 • Verzamelplaats 09.45 u parking reservaat 't Plat in Overpelt
  Palisstraat Overpelt Gps N51 12 02 E005 22 04

  Vertrek wandeling: 10.00 u

  Als je alleen in de namiddag meewandelt (11 km), word je om 13.00 u verwacht in cafť 't Lochterhuis, Eindhovensebaan 25 Hechtel-Eksel.
 • Tochtleiding Willy Vandaele
  gsm +32476 27 41 45
  willy.vandaele4@telenet.be
 • Waar? 't Plat is een moerassig heidegebied van 30 ha, in het zuidwesten van Overpelt en het gehucht Holheide, aan de bovenloop van de Holvense beek.
  In dit gebied werd vroeger turf gestoken, tegenwoordig is het gebied droger.
Terug naar overzicht