Kessenich (Kinrooi)

 • Organisator GR Limburg
 • Regio Limburg
 • Wanneer? zondag 27 mei 2018

Opnieuw wandelen wij in de prachtige Maasvallei.  De wandeltocht in lusvorm vertrekt in Kessenich en loopt tussen de Maasplassen door naar het stadje Thorn. Daar komen we het LAW 11 tegen dat we zullen volgen om terug naar het vertrekpunt te stappen.

Kessenich is het meest noordoostelijke dorp van België en deelgemeente van Kinrooi. De charmante kern is verfraaid met de kerk en de kunstmatige heuvel Den Berg, waarin zich de ruïnes van een mottekasteel en de grafkapel bevinden.

Tussen België en Nederland ligt Koningssteen – Kollegreend, een van de eerste natuurontwikkelingsgebieden van het RivierPark Maasvallei. Hier grazen runderen en paarden. We stappen tussen grindplassen door en verder langs de Maas om het 'Einde van België' te bereiken. Een mooi panoramapunt.

Thorn is ontstaan als benedictinessenklooster; later werd het een mini-vorstendom met als heerser de abdis van het klooster. Tot 1794 leefde de gemeenschap een vreedzaam bestaan, maar toen de Fransen kwamen, moesten de dorpelingen belasting betalen op de grootte van de vensters. Omwille van gebrek aan geld metselden de inwoners de vensters gedeeltelijk dicht, om ze te verkleinen. Ze kalkten daarna de gevels van hun huis wit en zo is het 'witte stadje' ontstaan.

De naam van het natuurgebied de Drie Eigen duidt aan dat deze plaats door drie gemeenten gemeenschappelijk beheerd werd: Kessenich, Thorn en Neeritter.

Het gebied wordt ook ’t Vijverbroek genoemd en ligt in een oude Maasmeander. Het is een moerassig gebied met elzen, wilgen en natte weiden. De Itterbeek stroomt erdoorheen en runderen grazen hier vrij rond.

 • GR-pad LAW 11
 • Aantal km 12
 • Verzamelplaats 12.30 u Genk, Klokkuil
  13.15 u Kessenich, Borgstraat
  Parking naast de kerk van Kessenich.
  GPS-coŲrdinaten: N51 09 04 E005 49 29


  Vertrek wandeling: 13.30 u
 • Tochtleiding Mariella Rigotti

  mariella.rigotti@gmail.com
  0486 976336
 • Prijs Kostendelend meerijden vanuit Genk: 4,00 EUR
Terug naar overzicht