Ongelooflijke verscheidenheid tussen Bredene en Oostende, en een stadsbezoek erbij!

 • Organisator GR West-Vlaanderen
 • Regio West-Vlaanderen
 • Wanneer? donderdag 01 maart 2018

Wij vertrekken vanaf de Kapelstraat in Bredene, richting De Haan en steken al snel de autoweg over, en keren dan om richting Oostende. We volgen een mooi aangelegd pad door de brede duinen, tot voorbij de Bredense hoofdstraat. Daarna door een duinenbos, en dan komt voor het eerst de zee in zicht, en we volgen de kustlijn over anderhalve kilometer. We komen ter hoogte van Fort Napoleon, dat sedert 2000 jaar van een puinhoop omgebouwd werd tot een gezellig museum over de periode anno 1800, en waar soms interessante vertoningen met buskruit en napoleonistische soldaten te zien zijn. 

Van het Fort Napoleon zijn we snel bij de vuurtoren, en vandaar  nemen we de overzet naar het centrum van Oostende. De meegebrachte boterhammen of de kaviaar zijn dan aan de beurt, in cafe “de Pelouse” (Kadzandstraat, 2 - 8400 Oostende). Er staat een grote pot soep gereed.

Vanaf daar gaan we kriskras door het centrum, waar de belangrijkste bezienswaardigheden aan bod komen: Het museumschip “Amandine”, de neogotische Petrus- en Pauluskerk, en de oude “Peperbusse”, het schoolschip “Mercator”, het Wapenplein, het Marie-Joséplein, het bloemenuurwerk met “Dikke Mathilde”, het kubistische ex-postgebouw, het stadspark met leeuw op resten van de oude stadsmuur, de Koninklijke villa met Japanse tuin, de drie “gapers”, de koninklijke gaanderijen. Buiten het historische centrum van voor 1900 vinden we toch enkele “belle Epoque” huizen,  en de koninklijke stallingen in Noorse stijl.

Het Maria Hendrikapark biedt meerdere waterpartijen, en een plankendoorgang onder hoge bomen, iets wat in deze omgeving echt wel onverwacht te noemen is. Daarvan gaan we over een paar historische bruggen richting de Spuikom, op de grens van de vuurtorenwijk van Oostende (Opex), en de deelgemeente Sas-Slijkens van Bredene.

Voorbij de Spuikom komen we in landelijk achterland, en via een residentiële wijk van Bredene terug bij ons beginpunt.

Afbeeldingen

 • GR-pad GR 5A
 • Van Bredene
 • Naar Bredene
 • Aantal km 22 km
 • Verzamelplaats Verzamelplaats: taverne Moeder Lambiek in Bredene (open vanaf 9 uur; gratis parking langs de Kapelstraat in Bredene).
  Hoe startplaats bereiken?
  - Stel de GPS in op Kapelstraat 165, 8450 Bredene
  - met de Kusttram (stap af bij de halte Bredene aan Zee)
  startuur : er zijn twee vertrekuren voorzien : 9u30 en 10u.
 • Tochtleiding De aanmelding doe je uitsluitend op www.donderdagstappen.mygb.nl.
  Tochtleiders : Wilfried Calcoen (enkel bereikbaar op 0474 47 60 79 op de dag zelf) en Patrick De Backer (enkel bereikbaar op 0494 89 71 53 op de dag zelf)
 • Prijs Leden 1 euro - niet-leden 2 euro
 • Meer info Alle info over deze tocht in GRiffel West. Stuur een mail naar
  fgp.degryse@gmail.com voor gratis exemplaar.
Terug naar overzicht