Bustocht: Hulst – Rode Sluis (Moerbeke) GR 122

 • Organisator GR West-Vlaanderen
 • Regio Nederland
 • Wanneer? zondag 18 maart 2018

Hulst: het vertrekpunt van GR 122 is te vinden aan de wandelboom bij de Gentse Poort en het monument van het dierenepos  “Reynaert de Vos”. We wandelen op de vesten en komen zo langs de Keldermanspoort en de Nieuwe Bierkaai. Sinds 2012 is het water terug in de stad. Aan het einde van de 18e eeuw werd de oorspronkelijke haven gedempt. We komen o.a. langs de Dubbele Poort en de stadsmolen. De stadsmolen is een korenmolen uit 1792. Het is een ronde, stenen stellingmolen.

Hulst ligt midden de polders. We bewandelen dan ook veel van die polderdijken.  Aangezien die dijken op vandaag geen functie meer hebben als waterkering worden ze ook wel ‘slapende dijken’ genoemd. Hoog en droog en dus werden die dijken weleens gebruikt om er de wegen op aan te leggen.
Het Landgoed Groot Eiland is een natuurgebied dat privé-bezit is. Heel recent werd het toegankelijk gemaakt voor wandelaars. Het GR-pad werd dan ook doorheen dit gebied omgelegd. Een prachtig gebied met diverse biotopen zoals grasland, kreken, rietland en bos.

We hebben in Koewacht een merkwaardige picknickplaats gevonden namelijk in een aspergekwekerij met bijbehorende winkel. Het zal misschien nog net iets te vroeg zijn op het jaar om al asperges te kunnen kopen of na een zachte winter juist het goede moment om primeurasperges aan te schaffen.

In de namiddag wandelen we van het ene voormalige fort van de westelijke ‘Staats Spaanse Linie’ naar het andere. De heiligen-namen  Ferdinandus,  Nicolaas, Livinus, Jacob en  Joseph verraden dat de forten van Spaanse origine zijn. De dijk die de forten met elkaar verbindt, wordt heel dikwijls begrazen door schapen. Het wandelpad is dan ook voorzien van klapdeurtjes en/of veeroosters.

De Kloosterweg en de boerderij Ter Haghen verwijzen naar een cisterciënzer nonnenklooster  (1230) dat bijgedragen heeft aan de ontginning en de inpoldering van Zeeuws Vlaanderen.
Uitgerekend aan de grens met België verlaten we het GR-pad. Je kunt er nog een oude grenssteen vinden (maar er staan ook grenspalen in het landschap) op het kruispunt waar we rechtsaf gaan en op Belgische grond komen. Het eindpunt van de wandeling is nabij het gehucht Rode Sluis dat juist in Nederland gelegen is.  Maar ons streekbiertje als afsluiter van deze mooie wandeling laten we schenken in het café-restaurant ‘Het Polderhuis’ dat een grensgeval is, en gelegen op het grondgebied Moerbeke.

Afbeeldingen

 • GR-pad GR 122
 • Van Hulst
 • Naar Rode Sluis (Moerbeke)
 • Aantal km Lange tocht ongeveer 25 km – Kortere tocht ongeveer 22 km of Individueel
 • Verzamelplaats Vertrek om 7.30 u in Roeselare en om 8.00 u in Brugge: Carpoolparking E40 Afrit LOPPEM.
 • Tochtleiding Noël Aneca en Johan van Malderen
 • Prijs Prijs: 16 € voor leden en 19 € voor niet-leden. Inschrijven verplicht door overschrijving op rek BE33 7383 2211 0346 van GR West-Vlaanderen, Goeberg 3, 8954 Westouter.
 • Meer info Alle info over deze tocht in GRiffel West. Stuur een mail naar fgp.degryse@gmail.com voor gratis exemplaar.
Terug naar overzicht