Zomerlus te Affligem

 • Organisator GR Vlaams-Brabant
 • Regio Vlaams-Brabant
 • Wanneer? zondag 19 augustus 2018

Affligem is niet alleen gekend van het gelijknamige bier, of van de files die elke dag daar beginnen op de E40.

Er is ook een bekende abdij, vanaf waar mooie wandelingen starten. Abdij Affligem -waarvan de oorsprong terug gaat tot de prille 11de eeuw - ligt op de grens van de huidige provincies Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant. Geografisch is dit de overgang tussen het reliëfrijke Land van Aalst en het Pajottenland.

De abdij was tijdens het Ancien Régime één van de meest invloedrijke abdijen in de Nederlanden, met een belangrijke (politieke) rol in het oude Hertogdom Brabant, en verwierf doorheen vele eeuwen een uitgestrekt areaal aan bos- & landbouwgronden. Na de Franse periode gingen deze domeinen verloren, maar gelukkig heeft de streek hierdoor tot op vandaag een zekere authenticiteit en landelijk karakter kunnen bewaren.

De omgeving rond de abdij vormt nu het décor voor onze verrassend mooie zomerluswandeling. Naast akkers met vruchtbare leemgrond, talloze paardenweiden, klaterende beekjes en de oude kersenboomgaarden van Mazenzele - bestemd voor het brouwen van Kriek & Geuzebier in het Pajottenland - is het Kravaalbos de onbetwiste blikvanger op deze wandeling. Dit 80 hectaren grote loofbos - deels natuurgebied - situeert zich op het grondgebied van vier (deel)gemeenten: Meldert en Baardegem (Aalst), Asse-ter-Heide (Asse) en Mazenzele (Opwijk). Het bos biedt de wandelaar boeiende en gevarieerde natuurelementen in een zacht glooiend landschap.

Voor deze wandeling konden we een beroep doen op de grondige terreinkennis van GR-wandelaar Johan H. die in deze buurt woont. Bijgevolg verkennen we vooral kleine lokale en amper gekende paadjes, in combinatie met een beetje GR 128 en een vleugje Streek-GR Groene Gordel. Niet te missen!

 • GR-pad GR 128 & Streek-GR Groene Gordel
 • Van Luswandeling met vertrek- & eindpunt aan de abdij Affligem
 • Aantal km ca 18 km.

  Het parcours is grotendeels onverhard en/of langs zeer rustige landwegjes. Het terrein is licht glooiend, door akkers en met enkele zeer mooie bospassages (Kravaalbos).

  Er wordt op deze wandeling in groep gestapt, aan gezapig tempo.
 • Verzamelplaats Vanaf 9u30 op de Parking van de abdij Affligem.
  Adres: Abdijstraat 6 - 1790 Hekelgem.
  De Abdijstraat is het verlengstuk van de "Nieuwe Kassei", een zijstraat van de N9 (Dendermonde-Brussel).
  Start luswandeling: om 10u stipt.
  Terug aan de abdij: ca. 16u.30

  Wegbeschrijving: E40 - afrit 19A - volg eerst de aanduidingen naar Hekelgem. In deze dorspkern zijn er specifieke wegwijzers naar "abdij affligem". Komende vanuit het dorp moet je de N9 oversteken om de abdij te bereiken!

  Opgelet: we raden eigen vervoer/carpooling aan. De abdij is niet vlot bereikbaar met openbaar vervoer (er is enkel een halte van de belbus).
 • Tochtleiding Johan i.s.m. Carla & Herman
 • Prijs 1,5 euro p.p. ter plekke te betalen - kinderen tot 12 jaar gratis.
  Honden mogen mee, mits aangelijnd.

  Graag vooraf je deelname aanmelden per e-mail op grbusbrabant@gmail.com
 • Meer info We voorzien een middagstop (na ca 9 km) in een gezellige horeca-zaak te Mazenzele. Eigen picknick toegelaten mits consumptie. In de namiddag wandelen we via een alternatieve route terug naar de abdij.

  Wie wil kan na de wandeling nog wat blijven napraten bij een ijsje, pannenkoek of frisse pint in het "Gasthof d'Oude Brouwerij", dat zich naast de abdij situeert.

  Extra informatie kan je nog opvragen via e-mail bij op grbusbrabant@gmail.com of via de GR-GSM: 0477-73 64 32. Dit nummer is ook "noodnummer" de dag van de tocht.
Terug naar overzicht