Bustocht Sibret - Martelange

 • Organisator GR Antwerpen
 • Regio WalloniŽ
 • Wanneer? zondag 27 mei 2018
  7:30 - 20:00

De GR151 wandelronde van de provincie Luxemburg is nog relatief nieuw, pas uitgebracht in 2015  gaan we de eerst komende jaren nog veel wandelplezier aan beleven.

Vandaag starten ten zuiden van Bastenaken in Sibret waar we in 2016 ook vetrokken maar in de andere richting. Een GR pad is immers in beide richtingen gemarkeerd en Sibret is makkelijk bereikbaar met onze bus. Aangezien we ook in zuidelijk richting stappen kunnen we vroeger van start en is het minder klimmen dan dalen.

In het eerste deel zitten we op de hogere plateau vlakbij het brongebied van de Sûre. Er zijn veel kleine bijbeekjes en weideland afgewisseld met bos en moeras, het habitat van de zwarte ooievaar die hier nog voorkomt. Het zijn schuwere vogels dan de witte en moet je wat geluk hebben om er een te zien.

In een van zijbeekjes de Strange bij Hollange is er een natuurherstel programma voor de nog zeldzamer geworden en op veel plaatsen uitgestorven beekparelmossel opnieuw te herintroduceren. Deze weekdier kan enkel overleven in de aller zuiverste beekwater en heeft de hulp nodig van de beekforel om zich voort te planten. Men heeft daarvoor op de Strange een nieuw natuurlijk waterzuiveringsinstallatie geplaatst om deze diertjes een kans te geven. 

In het natuur park van de boven Sûre en het woud van Anlier lopen nog talrijke projecten om het natuur herstel in deze streek te bevorderen. Men koestert ook de hoop op de terugkeer van de otter.

Na wat klimmen en dalen 's ochtends wordt het na de middag pauze wat vlakker en volgen we de meanders van de Sûre op rustige boswegen en de oude bedding van de voormalige buurtspoorweg lijn 516 die Marche en Famenne verbondt via Bastogne met Martelange aansluitend op lijn 517 naar Arlon.

Pas helemaal op het einde wijken we af voor een laatste klim, maar niet te zwaar om dan weer wat af te dalen naar Martelange waar in het park een nieuw voetbrug en trappen toren ons wacht voor we het centrum bereiken.

Een uiterst boeiende wandeltocht met veel afwisseling.


 • GR-pad GR151
 • Van Sibret
 • Naar Martelange
 • Aantal km 20km, 23km of 25km
 • Verzamelplaats Berchem Station (BC): Binnensingel 2600 Berchem, Bushalte van De lijn aan de bus-strook vlakbij de hoofdingang van het station waar de loketten zijn en de fietsenstalling. Vertrek 07u35
  Crowne Plaza (CP): Generaal Le Grellelaan 10 2020 Antwerpen, bushalte van de Lijn aan de kant van het hotel. 07u45
  Reserve opstap voor wie daar woont of met de tram uit Mortsel of Boechout komt. Enkel op aanvraag en telefonisch 0473 97 97 04
  Berchem Kerk (BK): Binnensingel 2600 Berchem, Bushalte van De Lijn ĎWillibrorduskerkí bij Danscafe ĎMemoriesí. Parkeren in de Uitbreidingsstraat achter de bushalte. Vertrek om 07u40
 • Tochtleiding Bert, Peter & Ronald
 • Prijs 16Ä P/P
 • Meer info E-mail naar Ronald Rothwell antwerpen@groteroutepaden.be met de vraag ĎGraag extra infoí
  + 32 (0) 473 97 97 04 of + 32 (0) 3 480 80 65
Terug naar overzicht