Bustocht Stave of Ermeton-Sur-Biert - Dinant

 • Organisator GR Antwerpen
 • Regio WalloniŽ
 • Wanneer? zondag 16 september 2018
  7:30 - 20:00

Een tocht over de licht golvende heuvels boven- en beneden in de vallei van de Molignée  naar Dinant. Waarschijnlijk starten wij in Stave om na 11 km in de cafétaria van de Abdij Maredsous de middag pauze te nemen. Na de middag make we een korte verplaatsing met de bus naar Sosoye voor de lange tocht en naar Le Marteau voor de start van de korte. Beide passeren aan de ruines van het middeleeuwse kasteel 'Montaigle' (Arendsberg). Wij verlaten daarna de vallei van de Molignee en komen terug op de hogere vlakte bij  Haut le Wastia en Grange waar we een oorlogs monument zien.  

 Van 12 tot 14 mei 1940 was het dorp Haut-le Wastia en de omgeving het middelpunt van een strijd waarin de Franse en Belgische soldaten hun uitstekende moed toonden. Het dorp werd tot tweemaal toe veroverd (50 Duitsers werden krijgsgevangen gemaakt).

Het laatste verzet werd gebroken op 14 mei door vijandelijke tanks. Het gedenkteken en het museum vereeuwigen de herinnering, 8 ruimtes met thema’s, historische objecten, poppen, diarama’s, meditatieruimte, de luchtoorlog, de tankslag in Flavion, de forten van Namen en nog veel meer.

Op het einde van deze tocht passeren wij aan de ruïnes van nog een middeleeuwse Kasteel, het kasteel van Crèvecœur.

Reeds op het einde van de 11e eeuw liet Godfried van Namen een vesting bouwen te Bouvignes. In 1176 liet zijn zoon Hendrik de Blinde er zware muren omheen bouwen. In 1230 werden 16 verdedigingstorens tegen deze muren aan gebouwd, en in 1320 ten slotte werd op een aparte rots de toren van Crèvecœur opgetrokken.

Het kasteel speelde een grote rol in de oude vete tussen Bouvignes en Dinant. Na heel wat ruzies, belegeringen en gevechten, was beide steden hetzelfde lot beschoren: in 1554 werden ze geplunderd door de Franse soldaten van koning Hendrik II. Ook het kasteel van Crèvecœur bood hardnekkig weerstand tegen het Franse leger. Er bleven sindsdien enkel ruïnes van over.

Een 'hartverscheurende' legende

In de strijd tegen Hendrik II zouden drie ridders, waaronder de heldhaftige Pierre Harroy, het kasteel tot het uiterste verdedigd hebben, wetende dat hun echtgenoten in de burchttoren angstig toekeken. Maar de drie helden sneuvelden in de strijd. Daarop grepen hun dappere vrouwen zelf naar de wapens en wierpen zich met de moed der wanhoop in de strijd. Maar het was tevergeefs. Toen zij zagen dat alles verloren was verschansten de Dames van Crèvecoeur zich in de burchttoren. Zij trokken lange, witte gewaden aan, klommen op de borstwering, en sprongen hand in hand en zonder verpinken naar beneden. Dit hart-verscheurende verhaal verleende aan het kasteel de naam waarmee het de geschiedenis ingegaan is.

Wanneer Bouvignies als eindpunt nemen hebben respectievelijk in totaal 21 km voor de korte en 24 km voor de lange tocht achter de rug.

 

 

 

 • GR-pad GR129
 • Van Stave
 • Naar Bouvignies (Dinant)
 • Aantal km 21 km of 24 km
 • Verzamelplaats Berchem Station (BC): Binnensingel 2600 Berchem, Bushalte van De lijn aan de bus-strook vlakbij de hoofdingang van het station waar de loketten zijn en de fietsenstalling. Vertrek 07u35
  Crowne Plaza (CP): Generaal Le Grellelaan 10 2020 Antwerpen, bushalte van de Lijn aan de kant van het hotel. 07u45
  Reserve opstap voor wie daar woont of met de tram uit Mortsel of Boechout komt. Enkel op aanvraag en telefonisch 0473 97 97 04
  Berchem Kerk (BK): Binnensingel 2600 Berchem, Bushalte van De Lijn ĎWillibrorduskerkí bij Danscafe ĎMemoriesí. Parkeren in de Uitbreidingsstraat achter de bushalte. Vertrek om 07u40
 • Tochtleiding Bert en Ronald
 • Prijs 16Ä P/P
 • Meer info Extra Info & Brochure de Grote Bus in pdf en kleur (verschijnt twee keer per jaar)
  E-mail naar Ronald Rothwell antwerpen@groteroutepaden.be met de vraag ĎGraag extra infoí
  + 32 (0) 473 97 97 04 of + 32 (0) 3 480 80 65
Terug naar overzicht