GR 130 en GR 5A

 • Organisator GR West-Vlaanderen
 • Regio West-Vlaanderen
 • Wanneer? donderdag 06 december 2018

We starten aan de Gilde van Roesbrugge, een landelijk dorp  in West-Vlaanderen en gelegen in het noordwesten van Poperinge. De dorpskern ligt langs de Ijzer die hier België binnenstroomt.  Een oude tak van de IJzer, de Dode Ijzer, vormt de noordgrens. Aan de andere kant van deze Dode IJzer loopt de bebouwing van de dorpskern door in Beveren-Kalsijde, een gehucht op het grondgebied van de Alveringemse deelgemeente Beveren-aan-de-Ijzer. In het nabijgelegen Haringe werden sporen van Romeinse of Gallo-Romeinse bewoning teruggevonden. Deze plaats werd op het einde van de 9de eeuw voor het eerst vernoemd en in de 11de eeuw kwam er een kerkje. Ten oosten had ene Rohard een brug aangelegd over de IJzer en hier rond ontwikkelde zich bewoning. Deze plaats werd eind 12de eeuw, begin 13de eeuw vermeld als de Ponte Rohardi en Rohardsbrugge.

Terwijl Haringe een klein landelijk dorpje bleef, ontwikkelde Roesbrugge zich verder. Dit dorp werd een klein economisch centrum door zijn goede ligging. Vanaf hier was de IJzer immers bevaarbaar en het dorp lag aan de brug over de rivier op de steenweg tussen Ieper en Duinkerke.

Na de Franse Revolutie werd Roesbrugge een administratief centrum. Het dorp werd hoofdplaats van een kanton en kreeg een vredegerecht. Tot in de tweede helft van de 20ste eeuw waren er nog belastingkantoren, rijkswacht, douane en brandweer gevestigd. Tijdens het Ancien Régime bleef de kapel van Roesbrugge afhankelijk van de parochie van Haringe, maar in 1806 werd in Roesbrugge de nieuwe Sint-Martinuskerk ingewijd en de parochie werd zelfstandig.

We trekken langs een jaagpad van de IJzer over de brug van de Dode IJzer naar Beveren. Langs het pad heb je heel wat laag gelegen weilanden (IJzerbroeken) die in de winter bij overvloedige regen kunnen blank gezet worden. We verlaten het jaagpad en gaan net niet langs de kerk van Beveren maar nemen een binnenpaadje. Wat verder passeren we paardenfokkerij ’t Nederhof. Vervolgens gaan we via een asfaltweg naar Oost-Cappel, een Frans grensdorp. In vroegere tijden was smokkel (blauwen) een noodzakelijke bijverdienste voor veel gewone mensen. De blauwers gingen vooral ’s nachts te werk om de douane te verschalken. Bij de oversteek van de drukke weg zie je nog altijd de barelen van de grens met een douanier op post. De dorpskern met de Sint-Niclaaskerk ligt pal tegen de Belgische grens. Het is een kleine grensgemeente met slechts 500 inwoners.

De streek is weinig veranderd. Dit kunnen we bemerken aan de talrijke akkers. Na een tiental kilometer komen we aan in Bambeke (Bambecque). Hier komt de IJzer België binnen. Het middagmaal nemen we in ’t plaatselijk café “Au Tilleul” (chez Brigitte), waar we onze picknick in een apart zaaltje kunnen nuttigen.

We lopen nu recht naar de Heidebeek (ey Becque). Dit is een klein riviertje in het stroomgebied van de IJzer. Het riviertje ontspringt op de Casselberg. Het vormt hier de natuurlijke grens met België. Hier is het wel opletten geblazen want het kan hier nogal vochtig liggen. Bij heel nat weer kunnen we de oversteek niet maken. Dit zal hopelijk niet het geval zijn. Eenmaal over het bruggetje zijn we terug in België. Nu wandelen we werkelijk op de schreve langs de Heidebeek tot aan de Yzer. Geniet van de prachtig landschap.

 Het ziet er desolaat uit. Hier liggen veel plassen maar dan wel aan de Franse kant. Deze plassen zijn bevolkt met talrijke vogels, zelfs ook nepeenden (lokeenden) waar enkele Franse jager in hun versterkte burcht met verwarming op de loer liggen...

Als we het bruggetje overgestoken hebben zien we rechts de kerk van Roesbrugge en eenmaal aan het houten infocenter is onze wandeling afgewerkt.

  

 • GR-pad GR 130 (GR IJzer van Bron tot Monding) en GR 5A (Wandelronde van Vlaanderen).
 • Van Roesbrugge.
 • Naar Roesbrugge.
 • Aantal km 21,5 km (in de vm : 11,5 km).
 • Verzamelplaats Verzamelen vanaf 9.30 u aan het Christen Volkshuis in Roesbrugge; stel de GPS in op Professor Rubbrechtstraat 25, Roesbrugge.
 • Tochtleiding Willy Vandenberghe (enkel bereikbaar op die dag op 0473/71 48 84).
 • Prijs 1 euro voor GR-leden en 2 euro voor niet-leden.
 • Meer info Je kan gratis parkeren op het Roesbruggeplein of op de parking juist over de brug over de Ijzer langs de kantoren van drukkerij Schoonaert.
Terug naar overzicht