Borkel (Valkenswaard, Nl)

 • Organisator GR Limburg
 • Regio Limburg
 • Wanneer? zondag 10 februari 2019

Vanuit de Sportparkdreef in Borkel nemen we het Brabants Vennenpad (geel-rode markeringen) tot aan de mooie, meanderende Dommel. We volgen het pad langs de Dommel, maar bij te hoge waterstand blijven we op het Vennenpad.

Via het gehucht De Achterste Brug komen we in het natuurgebied De Plateaux. Dit gebied vormt samen met Het Hageven op Belgisch grondgebied een uniek en waardevol, grensoverschrijdend natuurgebied van 550 ha. We doorkruisen dit heide- en vengebied  tot aan de drukke Luikerweg (N69), die we snel oversteken.

Even een stukje fietspad, daarna leiden de markeringen van het Brabants Vennenpad ons naar de visvijvers van De Maaij-Liskes. Aan de prachtige vogelkijkhut kunnen we onze picknick nuttigen. Mogelijk spotten we zwanen, reigers, een fuut, een ijsvogel of een woudaapje, de kleinste Nederlandse reiger.

We verlaten De Maaij en gaan via het Airbornepad naar de Pastoorwijer. Het Airbornepad Market Garden is een Lange-Afstand-Wandelpad van 220 km van Lommel naar Arnhem, dat loopt in de voetsporen van de bevrijders van september 1944. Vanaf de Pastoorwijer volgen we lange tijd de GR561, even via het verharde fietspad De Boevenheuvelfietsroute. We passeren de schuilhut Het Schut, genoemd naar een stuw in het riviertje De Beekloop, in 1888 aangelegd ten behoeve van de Weteringen (vloeiweiden).

Door bossen en velden komen we na oversteek van de drukke steenweg Hasselt-Valkenswaard in het natuurgebied De Malpie. Het bestaat uit zo’n 350 ha aan stuifzanden, natte en droge heide, vennen en bos. Via een knuppelbrug doorkruisen we het Groot Malpieven. We bereiken terug de Dommel en langs deze rivier en de bossen van de Malpie komen we terug in Borkel-dorp, waar ons een natje en/of droogje wacht.

René P

 • GR-pad Brabants Vennenpad
  Airbornepad Market Garden
  GR561
 • Van Luswandeling vanuit Borkel (Nl.)
 • Aantal km 21,5 km
 • Verzamelplaats 08.30 u Houthalen, carpoolparking (E314,/N715, afrit 29)
  09.15 u Borkel, Mgr. Kuypersplein 5556 Borkel - Valkenswaard
  Gps-coŲrdinaten: N51 17 55 E005 26 42

  (er is ook een gratis parking in de Pater Aartslaan)


  De wandeling vertrekt om 09.30 u
 • Tochtleiding Renť Putzeys
  +32494 99 54 12
  reneputzeys@gmail.com
 • Prijs Kostendelend meerijden vanuit Houthalen: 4,00 EUR pp
Terug naar overzicht