Lanaken - Maastricht (Nl.)

 • Organisator GR Limburg
 • Regio Limburg
 • Wanneer? zondag 19 mei 2019

Bij de wandelboom Lanaken kruisen zich het GR5-pad Noordzee-Middellandse Zee en het GR561 Kempen-Maaslandpad. Wij volgen het GR5-pad richting Maastricht dat eerst het kanaal Briegden-Neerharen en later de Zuid-Willemsvaart volgt. In Smeermaas bereiken we de oever van de Maas die we volgen tot Maastricht via de Boscherweg.

Het nieuwe traject van het GR5-pad leidt ons langs De Hoge Fronten en het Waldeckpark; restanten van de verdedigingswerken rond Maastricht uit de 17de eeuw, nadat de oude stadsmuren niet meer voldeden. Bij het Waldeckbastion en de Kazematten verlaten we het GR-pad en volgen de groene omgeving van de Jeker.

De Jeker stroomt langs de middeleeuwse stadsmuren, door het Aldenhofpark, het Monsigneur Nolenspark en het Stadspark en mondt ten slotte uit in de Maas.

Ter hoogte van het Henri Hermanspark komen we het GR128/GR561-pad tegen, dat we volgen tot het eindpunt van deze halve dagtocht. Aan de bushalte Mosae Forum nemen we bus 45 terug naar het Cultureel Centrum van Lanaken (om 15.11 u of 17.11 u, rijtijd 11 minuten).

Je kan er echter ook voor kiezen om terug te stappen tot in Lanaken!

De terugweg volgt dan het GR5-pad tot aan de ijzeren brug over de Zuid-Willemsvaart. Via het Marktplein, het Sphinx-Kwartier en de Lage Frontenweg verlaten we zo Maastricht weer.

Na de ijzeren brug nemen we even afscheid van het GR5-pad en stappen we over Jaagpad West tot in Smeermaas; maar aan het kanaal Briegden-Neerharen pikken we het GR5-pad weer op om veilig in Lanaken te geraken. • GR-pad GR5
  GR128/GR561
 • Van Lanaken
 • Naar Maastricht
 • Aantal km 12 km lijnwandeling of 19 km luswandeling
 • Verzamelplaats 10.00 u GR-wandelboom Lanaken, parking Onderwijsstraat nabij het Cultureel Centrum van Lanaken.
  GPS-coŲrdinaten: N50 53 23 E005 39 20

  Vertrek wandeling: 10.15 u
 • Tochtleiding Mariella Rigotti
  0486 976336
 • Meer info Weetjes over 'Mestreech':

  De naam Maastricht komt van de Latijnse benaming Mosae Trajectum en verwijst naar de brug voor de Romeinse heirweg over de Maas.

  In de 12de eeuw verbleef Hendrik van Veldeke in de stad waar hij het 'Leven van Sint-Servaas' schreef. Hij is de eerste volkstalige schrijver van de Lage Landen en hanteerde het Limburgs van zijn tijd en geboortestreek. Zijn werken worden beschouwd als de basis voor de Nederlandse, Limburgse en Duitse literatuur.

  Van 1830 tot 1839 was Maastricht een geÔsoleerde, Hollandse stad midden in bezet Belgisch gebied. In het verdrag van 1843 wordt de stad, samen met de rechteroever van de Maas, definitief terug bij Nederland gevoegd.

  Om de grens vast te leggen werden 50 kanonschoten afgevuurd. Waar de kanonkogel viel, werd de grenspaal neergezet.

  Om een Europese muntunie te realiseren, houden 12 landen in Maastricht een topconferentie. In 1992 wordt het Verdrag van Maastricht ondertekend: de 'euro' wordt geboren.
Terug naar overzicht