Verrassende plekjes ontdekken langs het Dijleland tussen Leuven en Mechelen: van Wilsele naar Muizen.

  • Organisator GR West-Vlaanderen
  • Regio Vlaams-Brabant
  • Wanneer? zondag 17 februari 2019

Na de koffie in Wilsele-Putkapel komen we algauw terecht op het gezamenlijke traject van de GR 128/Streek-GR Dijleland.

Vlug zoeken we de velden op om via een breed graspad voor het eerst de Dijle te ontmoeten. De stilte wordt enkel doorbroken door grote ijzeren vogels. We bevinden ons dichtbij een belangrijke aanvliegroute naar de luchthaven van Zaventem.

In Rotselaar komen we aan bij de watermolen, een beschermd monument omwille van zijn industrieel-archeologische waarde. Reeds in werking in de 13de eeuw, is het thans een project van cohousing met een waterkrachtcentrale die groene energie opwekt.

Verderop botsen we op een oorlogsmonument ter nagedachtenis van de Slag bij de Molen op 12 september 1914 waarbij meer dan 300 Belgische soldaten het leven lieten door inslaande kogels en granaten van de Duitse artillerie in een drie uur durende strijd.

We stappen verder langs een vredige, rechte met gras begroeide veldweg.

Via een kasseiweg bereiken we het mooie dorpscentrum van Wakkerzeel, een sedert de 13de eeuw bekend bedevaartsoord ter ere van Sint-Hubertus tegen de hondsdolheid.

Via een verharde buurtweg en het natte gebied van het ‘Haachtse Broek’ bereiken we Wespelaar waar we tijd nemen voor onze picknick. In het centrum passeren we het onzichtbare stulpje van de brouwersfamilie de Spoelberch, een familie van meer dan 10 miljard euro…, en de nederige Sint-Lucia-kerk.

Na het Spiltbos flaneren we even langs de zuiderrand van Haacht. Enkele mooie groene stroken brengen ons naar een drukke weg die we even moeten volgen tot aan het brugwachtershuisje uit de 18de eeuw waar we ter hoogte van Rijmenam de provincie Antwerpen betreden via het verhoogde jaagpad langs de Dijle.

Op weg naar de oude hoofdstad van de Nederlanden verlaat de groep van de korte afstand de Dijle ter hoogte van Hever. De andere stappers blijven de linkeroever volgen tot aan de brug in Muizen. De Vampier van Muizen, één van de wreedste Belgische seriemoordenaars uit de 20ste eeuw, zullen we tot onze opluchting niet ontmoeten. Via de GR 12 wandelen we door het natuurgebied Mechels Broek naar ons eindpunt bij de sporthal de Nekker, waar we in het cafétaria kunnen bijtanken voor de afreis naar West-Vlaanderen.

Afbeeldingen

  • GR-pad GR 128 en Streek-GR Dijleland GR 12.
  • Van Wilsele-Putkapel.
  • Naar Wakkerzeel en Muizen
  • Aantal km Korte tocht: 22 km of lange tocht: 27,3 km of individueel.
  • Verzamelplaats De bus vertrekt om 7.15 uur in Roeselare en om 7.45 uur in Kortrijk.
  • Tochtleiding Ivan Degryse (lange afstand, GSM: 0486/83 87 29) en Piet Hardeman (korte afstand, GSM: 0472/97 49 00).
  • Prijs 17 € voor leden en 20 € voor niet-leden.
Terug naar overzicht