De groene gordel ten zuiden van Brugge, een heel bosrijk gebied.

 • Organisator GR West-Vlaanderen
 • Regio West-Vlaanderen
 • Wanneer? donderdag 07 maart 2019

Na het vertrek passeren we langs allerlei schoolgebouwen, het GR-pad is hier een stuk aangenamer en rustiger dan de drukke wegen voor gemotoriseerd vervoer in de directe omgeving. Daarna gaat het langs een parkomgeving en een paar residentiële straten op grondgebied Sint-Michiels tot aan de tunnel onder de expressweg, waarlangs we snel het Provinciaal domein Tillegem binnenwandelen. Daar gaat het langs een mooi meer, een kronkelend bospad en een grote dreef met zicht op het kasteel Tillegem, en tenslotte een heidegebiedje.

We steken een drukke baan over en komen aan de rustige Diksmuidse Heirweg die ons recht het stadspark Tudor binnenloodst. Al spoedig gaan we via een reeks bospaden, tot we een zicht krijgen op het kasteel Tudor (in duidelijk Engelse stijl) uit 1904. Het voormalige conciergehuis is nu een herberg genaamd Mary Tudor. We volgen nog meerdere bospaden tot aan de ingang van het domein Beisbroek.

Het stadspark Beisbroek bestaat uit allerlei bossen met mooie dreven, de bebossing is pas gebeurd in de 19de eeuw, dat is ook de periode waarin het kasteel werd opgericht dat nu dient als natuurcentrum en volkssterrenwacht. In het domein rondom het bezoekerscentrum bevindt zich een schaalmodel van ons zonnestelsel. De planeten worden voorgesteld door sculpturen van Jef Claerhoudt. Bij het binnengaan van het domein merken we al het eerste beeld op van de verste planeet Pluto.

Langs een breed pad doorheen het bos en een binnenweide bereiken we het kasteel, met weer een herberg met terrasjes. Net vóór het kasteel slaan we af op een bospad, daarna een dreef tot aan de ingang van het domein waarna we al snel op grondgebied Varsenare komen. Na een straat met woningen steken we een steenweg over, en komen we, nog steeds in een bosrijke omgeving, via een pad bij het Oud Gemeentehuis van Varsenare (vlakbij de kerk), waar we hartelijk welkom zijn voor het middageten. Je kan er ook een warme kom soep bestellen.

Na het eten keren we via een totaal andere weg terug naar Beisbroek, Tudor en Tillegem, waarbij we geruime tijd gebruik maken van de groene gordel rondom Brugge, en ook vlakbij het kasteel Tillegem passeren. Dit zal voor velen onbekend terrein zijn, met een paar leuke landschappen.

Afbeeldingen

 • GR-pad GR 5A (Wandelronde van Vlaanderen).
 • Van Brugge
 • Naar Tudor, Beisbroek en Varsenare
 • Aantal km 21,5 km.
 • Verzamelplaats Samenkomst in de grote hal aan de achterzijde van het station van Brugge.
 • Tochtleiding Wilfried Calcoen (enkel bereikbaar op die dag op 0474/47 60 79) en Patrick De Backer (enkel bereikbaar op die dag op 0494/89 71 53).
 • Prijs 1 euro voor GR-leden en 2 euro voor niet-leden.
 • Meer info Er vertrekt een groep om 9.00 u, o.l.v. Wilfried Calcoen. Een tweede groep start om 9.45 u o.l.v. Patrick De Backer. Vermeld zeker voor welke groep je inschrijft. Het middageten zal voor de vroegste groep niet voor 12 u zijn, voor de tweede groep pas tegen 13 u.
Terug naar overzicht