De dreven in het Waasland brengen ons bij moerduivels en Reynaert.

  • Organisator GR West-Vlaanderen
  • Regio Oost-Vlaanderen
  • Wanneer? zondag 17 maart 2019

Het stationnetje van Moerbeke zal drukkere tijden gekend hebben toen de suikerfabriek nog in volle bedrijvigheid was. Vandaag is het er stil, zo stil dat zelfs op zondag het cafeetje dicht is. Bijgevolg moeten we uitwijken naar het centrum van Moerbeke. Jammer, want daardoor moeten we de bus nemen om ons startpunt voor deze zondagtocht te bereiken. Na de ochtendkoffie laten we ons brengen naar het kapelletje van H. Antonius van Padua. 100 meter verder stappen we via de Terwestbrug over de Moervaart. De Moervaart werd in de 15de eeuw bevaarbaar gemaakt en vooral gebruikt voor het vervoer van turf. Na enkele meters volgen we dan ook het bord ‘turfmeersen’ langs een mooie lindendreef. Dit hoekje is in 2010 uitgeroepen tot het mooiste plekje van Moerbeke. Op het einde van de dreef komen we aan een smeedijzeren poort. Hier stond het kasteel Wulfsdonk, al in 1253 vermeld als omwalde hoeve, behorende tot de Gentse St.-Baafsabdij. We volgen een stukje van de vroegere kasteelgracht. Wat verder komen we langs het natuurgebied Turfmeersen, beheerd door Natuurpunt en de JNM, de Jeugdbond voor Natuur en Milieu. Het is een gunstig biotoop voor planten zoals watergentiaan en lidsteng. Ook verschillende libellen zoals het lantaarntje en de grote keizerlibel komen hier voor. We dwarsen de Zuidlede. We zitten in een waterrijk gebied, doorsneden door beekjes en boerenslagen, veelal omzoomd met bomen. Zo volgen we iets verder de Olentgracht met rechts van ons het natuurgebied “Tussen de twee Leden” met meersen gevormd door het ontginnen van turf. Een overladen wegwijzerboom laat ons richting Doorslaar gaan. Nu zijn we op het grondgebied Lokeren.

De Vossendam is beplant met jonge eiken en wat verder volgen we een oude tramroute (Overmere-Lokeren-Zaffelare), mooi afgebakend met wilgen. Zo kom je voorbij een akker waar wilgentenen gekweekt worden. Een radiomast, een speelpleintje en een petanqueplein kondigen het einde van de tramroute aan.  We komen in Doorslaar voorbij de O.L.Vrouwekerk uit 1842.

Via een stukje verkaveling kom je in het Doorgangpad. In de verte zie je een ‘silo’ staan van de firma Van Peteghem, gelegen langs de N70 Antwerpen – Lokeren – Gent. Die N70 moeten we dwarsen. Langs de Nieuwpoortstraat ligt de Nieuwpoorthoeve. Een grindweg met jonge populieren brengt ons naar de spoorlijn Antwerpen – Gent. Een kapel en een rustbank met verwijzing naar het epos Reynaert de Vos met rechter Naert onder zijn boom,  doen ons even halt houden.  We dwarsen de spoorlijn om aan de andere kant van de lijn op onze stappen terug te keren. Een noodzakelijk ommetje om de Ganzendreef te volgen. In deze omgeving komen er bloemisterijen voor.

Een mooi hoekje wordt gevormd door de kapel van Altijddurende Bijstand. We komen ter hoogte van de autoweg Antwerpen – Gent maar kiezen ervoor om rechtsaf te gaan en de volgende brug over de autoweg te nemen. Ter hoogte van een vervallen bakhuisje nemen we een trage weg: Holeinderede.  Blijkbaar wordt dit pad ook door heksen gebruikt. Het Beddenneedstraatje wordt een boerenslag. Landschappelijk is dit een van de betere stukjes uit de wandeling. We dwarsen de N445 Gent-Overmere. Het bosje rechts van ons is de Galgenberg, waar vroeger misdadigers en heksen ter dood gebracht werden.

Geef  toe, een smal pad met een dikke knotwilg en de naam Bochtenwegel, dat klinkt veelbelovend en het is er inderdaad ook mooi.

We moeten nog een stukje doorheen een verkaveling om het centrum van Laarne te bereiken. Laarne heeft een mooi kerkplein met het in 2015 prachtig gerestaureerde oud gemeentehuis en St.-Hubert zorgt voor het welverdiende streekbiertje na deze prachtige wandeling.

Afbeeldingen

  • GR-pad Moerbeke – Laarne GR122 Hulst-Doornik.
  • Van Moerbeke.
  • Naar Laarne.
  • Aantal km Korte tocht: ongeveer 21 km – lange tocht 25,5 km of individueel.
  • Verzamelplaats De bus vertrekt om 7.45 u in Roeselare en om 8.15 u in Brugge.
  • Tochtleiding Noël Aneca en Johan Van Malderen.
  • Prijs 17 € voor leden en 20 € voor niet-leden.
Terug naar overzicht