langs de vallei van de Canche: een klooster, een kerkhof, beboste moerassen en de vestingen van Montreuil.

 • Organisator GR West-Vlaanderen
 • Regio Frans Vlaanderen
 • Wanneer? zondag 14 april 2019

Voor de lange tocht vertrekken we opnieuw vanuit Sempy in de vallei van de Bras de Bronne. Dit jaar volgen we stroomafwaarts de loop van de Canche naar Montreuil-sur-Mer.

In Aix-en-Issart, waar het tracé van de GR121 door loopt, start de korte tocht. Het is een mooi dorp aan de oevers van de Bras de Bronne.  In Marant stappen we via de PR de heuvels aan de rechteroever van de Canche op. Bossen, velden, groeiende vergezichten zijn onze begeleiders.

Aan een kruispunt in de velden nemen we het traject van de GR121 in de richting van Neuville-sous-Montreuil.

De lunchpauze genieten we in de tuin van “La Chartreuse”, een imposant voormalig Karthuizerklooster. De tuin wordt onderhouden door vrijwillgers. In het klooster worden er regelmatig culturele activiteiten georganiseerd.

Hier was het grootste Belgische burgerziekenhuis ondergebracht tijdens WO I. Er was o.a.  een “colonie scolaire” met een 120-tal kinderen. 

Er loopt een interessante tentoonstelling over het gebruik en gebeuren van toen, waar uitleg met beeld en tekst wordt verstrekt. Deze kan tijdens de lunchpauze worden bezocht.

Iets verderop ligt een kerkhof (waar alleen nog de console van het kruis zichtbaar is!) waar 599 Belgische vluchtelingen  (meestal Vlamingen) begraven liggen.

Na de picknick wandelen we via Neuville-sous-Montreuil door de beboste moerassen van de meanderende Canche, een groen, weelderig begroeid gebied. De lange tocht gaat via het stille dorp “la Calotterie”, de korte tocht via het gehucht “La Madeleine-sous-Montreuil” weer de heuvel op (opnieuw via de GR121) van waaruit we een mooi uitzicht krijgen op de vestingen van Montreuil.

We klimmen tot op de goed bewaarde vestingsmuren en wandelen die helemaal rond Montreuil om via het oude centrum deze dagtocht  in dit heerlijke stadje te beëindigen.

Aan de Place du Général de Gaulle zijn er meerdere brasseries (met terras) waar we nog bij een drankje kunnen napraten.

Afbeeldingen

 • GR-pad GR 121.
 • Van Sempy.
 • Naar Montreuil-sur-Mer.
 • Aantal km Korte tocht: 19,6 km Ė lange tocht: 24,6 km.
 • Verzamelplaats De bus vertrekt om 7 u in Roeselare en om 7.30 u in Ieper.
 • Tochtleiding Michel Vandeweghe (GSM: 0472/90 92 68) en Piet Hardeman (GSM: 0472/97 49 00, tel : 057/44 56 57)
 • Prijs 17 Ä voor leden en 20 Ä voor niet-leden.
 • Meer info * in Sempy is er koffie met croissant, aangeboden door de busmaatschappij (er nl. is geen cafť).
  * We picknicken in de tuin van La Chartreuse te Neuville-sous-Montreuil, er zijn dranken te verkrijgen.
  * Je moet Ä 3 te betalen voor de toegang tot ďLa ChartreuseĒ. Er is ook mogelijkheid voor een bezoek aan de tentoonstelling over de activiteiten in de Chartreuse rond de Belgische vluchtelingen die daar verbleven tijdens WO I (dit is inbegrepen in de Ä 3 toegang).
  Zie ook: www.lachartreusedeneuville.org .
Terug naar overzicht