Van Hervelinghen naar GuÓnes langs sublieme veldwegen.

  • Organisator GR West-Vlaanderen
  • Regio Frans Vlaanderen
  • Wanneer? zondag 19 mei 2019

Voor de tweede etappe van de pelgrimsroute naar Rome vertrekken we opnieuw in Hervelinghen. Boven op de Mont de Couple kiezen we zuidoost voor een lange wandeling op de heuvelkam, de zon tegemoet.

Ter hoogte van het ‘Blockhaus’, waar de GR 128 en de ‘Tour du Boulonnais’ rechts kiest, daalt de GR 145 links de heuvel af. Deze groene heuvelflank heeft als toponiem: ‘la Queue du Berger’ (waar halen ze het?). Vóór je stijgen en dalen sportvliegers op de ‘aérodrome’ van St-Inglevert. Helemaal beneden, aan het bio-waterzuiveringsstation, kiest wit-rood pal rechts voor Hauteville, een dorpje in de schaduw van de A16. Ook geluidsoverlast plaagt de plek. Voorbij de brug van de snelweg en na het verwijderen van de oordopjes is het meer dan genieten van een veldweg en het ‘bois de l’Abbaye’ (maar alleen buiten het jachtseizoen).

Een tweede veldweg van bijna 2 km vormt het aperitief voor de middagpauze in het rustige dorpje ’Landrethun le Nord’. Op het terras van ‘Au Vieux Jack’, een resto-pub, kan je genieten van een Angelsaksisch drankje, tenminste als de Brexit dit nog toelaat. Langs een 2 km lange veldweg verlaat je de plek en wissel je voor Caffiers, alweer een dorpje waar de voordeur de achterdeur raakt. De GR wijzigt van koers en klimt de kaart op in de richting van het ‘Foret Domaniale de Guînes’. Met zijn 800 ha dé groene long in dit hoofdzakelijk agrarisch gebied en meteen een druk bezocht bos voor de inwoners van Calais. Beuk, haagbeuk, eik en es zijn de voornaamste bewoners in dit nogal heuvelachtig bos met zijn kalk- en silexondergrond. In mei bloeit hier de zeldzame bergvrouwenmantel.

Bijna halfweg het bos kom je aan de ‘Colonne Blanchard’, een monument als herinnering aan de overtocht van het kanaal vanuit Douvres. Heb je genoeg kilometers in de benen, dan  stap je hier de bus op. Mag het iets meer zijn, dan kies je het GR pad dat een verbinding maakt naar het centrum van Guînes. Je ontdekt er de Frans-Engelse historiek rond de ‘Camp du Drap d’or’,  ‘la Tour de l’Horloge’ en dé gelegenheid om  je dorst te lessen.

Afbeeldingen

  • GR-pad GR 145(F) en GR 128(F).
  • Van Hervelinghen.
  • Naar GuÓnes.
  • Aantal km Korte tocht: 20 km Ė lange tocht 25 km of individueel.
  • Verzamelplaats De bus vertrekt om 7.15 u in Roeselare, om 7.50 u in Ieper en om 8.25 u in Veurne.
  • Tochtleiding Dani Nolf (tel: 051/30 84 21 of dani.nolf@telenet.be) en Piet Hardeman (GSM: 0472/97 49 00, tel : 057/44 56 57 of piet.hardeman@telenet.be ).
  • Prijs 17 Ä voor leden en 20 Ä voor niet-leden.
Terug naar overzicht