Boxtel ( Nl, Noord-Brabant)

 • Organisator GR Limburg
 • Regio Nederland
 • Wanneer? zondag 11 augustus 2019

Een lus van 11 km voert ons naar de Kampina.

De Kampina is een gevarieerd natuurgebied met  heide, dennenbossen en vele vennen. Centraal ligt de grote Kampinese Heide die gesierd wordt door talrijke vennen zoals het Belversven. Meer beschut liggen de Huisvennen en de Zandbergsvennen, die bijzonder rijk zijn aan libellensoorten. Over de heide klinkt de zang van de wulp. De heide is hier en daar venig en kent bijzondere soorten als lavendelheide. Vooral aan de noordzijde en de oostzijde liggen uitgestrekte (aangeplante) dennenbossen. Er lopen ook twee beken door de Kampina, de Beerze en de Rosep, meanderend door het gebied.

 

De lus van 9 km voert ons naar de Oisterwijkse vennen.

Tot 1912 behoorde het gebied tot het landgoed "De Hondsberg", ooit verbonden aan het voormalige Kasteel Durendaal. Er waren plannen om het gebied te verkavelen en te bebouwen, waarop het in 1913 door de Vereniging Natuurmonumenten is aangekocht.  De vennen zijn bijna alle zeer schilderachtig en aantrekkelijk door hun zwaar beboste, grillige of rechte oevers, het voorkomen van eilandjes en de begroeiing met de zeer geurige gagel en waterlelies. Veel  vennen hebben een aanzienlijke omvang en een flinke oeverlengte. De namen van de vennen in het gebied van Natuurmonumenten zijn Staalbergven, Groot Aderven, Klein Aderven, Wolfsputven, Van Esschenven, Choorven, Witven, Groot Kolkven en de Brouwkuip. Voorts het Voorste Ven, het Achterste Ven, de Lammervennen, het Brandven en het Diaconieven. Omringd door het aangrenzende landbouwgebied liggen verder het Allemansven en het Hildsven. Bovendien zijn er ook nog eens veel naamloze kleine vennetjes. De wandeling voert langs veel van deze vennen.

 • GR-pad LAW Vennenpad en LAW 11
 • Aantal km 20 km in 2 lussen.
  11 km in de voormiddag , 9 km in de namiddag.

  Middagpauze in Boshuis Venkraai Bosweg 162 Oisterwijk. Na de wandeling van de voormiddag rijden we met de auto’s naar de picknickplaats (3.5 km). Soep en snacks te verkrijgen.
 • Verzamelplaats 08.30 u HOUTHALEN, carpoolparking.
  09.45 u OISTERWIJK Posthoornseweg, voorbij restaurant de Posthoorn.
  GPS: Posthoornseweg 8 Oisterwijk. Nr. 8 is het restaurant ‘De Posthoorn’, rijdt wat verder en aan de rechterkant van de weg is een parking.
  Gps-coördinaten: N51 34 32.84 E005 13 46.25
  of 51.575789 5.229514

  De wandeling vertrekt om 10.00 uur.
 • Tochtleiding Jan Daneels 014612628 of 0477207708 jan.daneels@telenet.be .
 • Prijs Kostendelend meerijden vanuit Houthalen: 10,00 EUR pp.
 • Waar? Noord-Brabant
Terug naar overzicht