Jemelle (Rochefort)

 • Organisator GR Limburg
 • Regio Namen
 • Wanneer? zondag 08 september 2019

We begeven ons vandaag naar de poort van de Ardennen. Rondom Rochefort komt veel kostbaars uit de grond: enerzijds water, als basis voor het gelijknamige trappistenbier, anderzijds kalk, dat o.a. uit de groeven rondom Jemelle wordt gewonnen. Het ene bedreigt blijkbaar het andere, er wordt nu een juridische strijd bevochten, voorlopig in het voordeel van de trappisten. Meer uitleg daarover, tussen pot en pint, op het einde van de dag!

 

Onze tocht volgt verscheidene stukken van de vernieuwde GR 151. Onze collega’s van de SGR hebben op basis hiervan een mooie luswandeling gemaakt, met vertrek en aankomst te Jemelle, deelgemeente van Rochefort.

'Hoogtepunt' van de wandeling is een bosrijke heuvel, die de riviertjes de Lhomme en de Wamme scheiden. Wij volgen deze en talrijke zijwatertjes, die door vele valleien lopen en voor variatie in het parcours zorgen. Dit kan ook af en toe voor natte voeten zorgen (een gewaarschuwd wandelaar is er 2 waard!).

 

We maken ook graag een ommetje voor het historisch hoogtepunt van de dag: het kasteel van Jemeppe in Hargimont, met haar indrukwekkende donjon. De vestiging vindt haar oorsprong in de 10e eeuw.  Picknicken doen we even verderop, in de velden of langs de Wamme, we zien wel.

 

Nadat de innerlijke mens versterkt is, gaan we verder door de velden, op en neer, er zitten ook nog een paar venijnige klimmetjes bij. We volgen ook nog de bedding van een hopelijk droog riviertje, duimen dat er niet teveel regen valt!

 

Via het bos en de GR 151 belanden wij uiteindelijk terug in Jemelle. Napraten en nagenieten doen we in het stationscafé, waar ook verscheidene lokale ‘specialiteiten’ te proeven zijn.

 

Herman

 • GR-pad GR 151 Tour du Luxembourg Belge
 • Aantal km 20,5
 • Verzamelplaats 08.10 u Carpoolparking Diepenbeek (Verbindingslaan, tegenover het Total benzinestation)

  09.30 u Jemelle, parking voor het treinstation van Rochefort-Jemelle (N849, 1 Route de Forrières, 5580 Jemelle). Graag een seintje aan Herman als je hier rechtstreeks naar toe rijdt.
  Er ligt ook een alternatieve parking ACHTER het station (Place des Déportés)
  GPS-coördinaten: N50 09 34 E005 16 02

  Verplaatsing: Reken op een 100 km, duurtijd 1.15 u

  De wandeling vertrekt om 09.45 u in Jemelle
  Picknick in Al Bèyôle
 • Tochtleiding Herman Billiau
  +32495 29 57 27

  E-mail: herman.billiau@hotmail.com
 • Prijs Kostendelend meerijden vanuit de carpoolparking in Diepenbeek:
  12,00 EUR pp.
 • Waar? Jemelle ligt 3 km ten oosten van Rochefort, aan de samenvloeiing van de riviertjes de Wamme en de Lhomme. De Wamme is een zijriviertje van de Lhomme.
  De Lhomme zelf is dan weer een zijrivier van de Lesse.
Terug naar overzicht