Van Bailleul naar Steenwerck, 3 oorlogskerkhoven, vochtige broeken en meersen.

 • Organisator GR West-Vlaanderen
 • Regio Frans Vlaanderen
 • Wanneer? donderdag 04 juli 2019

De stad Bailleul (Belle), meerdere keren verwoest doorheen haar geschiedenis, werd prachtig heropgebouwd na de Eerste Wereldoorlog. De Grote Markt, in typisch Vlaamse architectuur, is bijzonder charmant, met mooie huizen, het stadhuis in neo-Vlaamse stijl, en het imposante belfort van 62 meter hoog. Dit laatste, ingeschreven op de UNESCO-werelderfgoedlijst, bezit een klokkentoren met 35 klokken. Van op de top is het uitzicht over de vlakte en de heuvels van Vlaanderen indrukwekkend!

We starten de wandeling door het stadje waar enkele interessante architectonische werken te zien zijn.  Een groot Brits kerkhof (5.199 graven) werd samen met het burgerkerkhof mooi geïntegreerd. We stappen verder op het Franse deel van de streek-GR Heuvelland door het lagere gebied van de 'meersen' rond de Mont de Lille.

Waar het traject samenloopt met de GR128B vervolgen we deze tot in het dorp Steenwerck. Indertijd was er een aanzienlijke handel langs de Grote Beke, van Sint-Janskappel naar de Leie. Deze beek was gekanaliseerd, voorzien van sluizen en bevaarbaar met platbodems. Textielwevers leverden hun laken in het centrum van het stadje en het werd vervolgens langs de Leie naar Armentiers gebracht om verder verhandeld te worden. Er was ook een redelijke handel met Belle. Tijdens WO I werd Steenwerck helemaal verwoest. De Sint-Jan-de-Doperkerk, na de verwoesting van de oude kerk, werd  in 1923 herbouwd in Romaans-Byzanthijnse stijl.

We nemen onze pick-nick in het café van het Musée de la Vie Rurale, dat we kunnen bezoeken gedurende de middagpauze, een waarlijk heel interessante, uitgebreide verzameling van 'toen' en met veel vrijwilligerswerk! Na de middag stappen we voorbij het Vlaams huis en het Duits kerkhof (Deutscher Soldatenfriedhof Steenwerck) naar de Belgische grens, waar we via 'de Broeken' het tracé van de streek-GR Heuvelland terug opnemen. Een mooie veldweg brengt ons hoger in het landschap tot de Eikelstraat, die tijdens WO1 een verbindingsweg vormde tussen het nabijgelegen front en Bailleul. Vandaar dit kleine Britse kerkhof 'Westhof Farm' (133 graven) langs de weg, prachtig gelegen met een mooi zicht op de heuvels en Belle. Via dit mooie onderdeel van de streek-GR Heuvelland komen we terug in Belle. Op de markt kunnen we nagenieten op een terras.

Afbeeldingen

 • GR-pad GR 121B, streek-GR Heuvelland en GR 128.
 • Van Bailleul
 • Naar Steenwerck
 • Aantal km 26 km.
 • Verzamelplaats Verzamelen aan het Belfort in Bailleul.
 • Tochtleiding Michel Vandeweghe, GSM: 0472/90 92 68.
 • Prijs Ä 1 voor GR-leden en Ä 2 voor niet-leden.
 • Meer info * parkeren kan op de Place Charles De Gaulle of achter het Belfort aan de kerk.
  * 's middags pick-nick in het cafť Rando Le Damier (marktplaats).
Terug naar overzicht