op tocht in het waterland net ten zuiden van de Lys Romane: Robecq - Busnes - Mont-Bernanchon – Robecq.

 • Organisator GR West-Vlaanderen
 • Regio Frans Vlaanderen
 • Wanneer? donderdag 04 april 2019

Na Haverskerque – St-Venant (2012), Boëseghem – Isbergues (2013), Steenwerck – Sailly-sur-la-Lys (2014),  Roquetoire – Aire-sur-la-Lys (2015), Liettres – Mametz (2016), Rely – Febvin-Palfart (2017) en Amettes – Burbure (2018) strekken we voor de achtste en laatste maal op rij onze benen langs "la Lys Romane". Dit maal geen hoogteverschillen en geen panoramapaden. We wandelen in het vlakke valleiland rond het brede Canal d'Aire à la Bassée en de talrijke zijriviertjes van de Lys Romane. De (gekanaliseerde) Leie krijgen we niet te zien alhoewel we soms maar enkele km ten zuiden er van op stap zijn. Wie een glimp wil opvangen van de Leie zal bij de brug over de Leie nabij het Leie-jachthaventje van Haverskerque en het binnenrijden van Saint-Venant op zijn wenken bediend worden. De Leie vormt hier ook de grens van de departementen Le Nord en Pas-de-Calais.

De streek waardoor we vandaag wandelen behoorde tot aan het Verdrag van Utrecht (1703) officieel tot de (Spaanse) Nederlanden. Ze maakte destijds ook deel uit van het Graafschap Artesië (Artois).

De tocht is een aaneenschakeling van bewegwijzerde paden met in de voormiddag de GRP Tour de la Lys (geelrood) maar vooral de met geel gemarkeerde lokale paden zoals Les Tchiens (startplek Robecq - 12,5 km), le Fouen (startplek Gonnehem - 10 km), Le Béniau (startplek Robecq - 12,5 km) en La Nave (startplek Gonnehem - 10 of 15 km).

We starten de wandeling op de parking bij de Saint-Mauricekerk (heropgebouwd na 1918) van Robecq (Robeke) en wandelen met de Ruelle Fachaux naar de bredere Rue de la Brasserie waar een goede waarnemer geelrood van de GRP Tour de la Lys zal opmerken. Hier dwarsen we voor de eerste keer La Busnes. Het riviertje ontspringt nabij de grote centrumstad Lillers en loost na 12,6 km haar water in de Leie ter hoogte van de kleine jachthaven van Haverskerque . De GRP ontgoochelt want "goudron" blijkt zijn voorkeur te zijn. Voor ons niet gelaten: met de ruelle Binot laten we hem (voorlopig) links liggen en wandelen onverhard het akkerland in met de Sentier Les Tschiens. Deze eigenaardige naam wordt toegedicht aan de (oude) inwoners van Robecq: koppig van aard, weinig spraakzaam, hard werkend maar ook nog al gierig, bekwame commerçanten zijn het ook.

Na deze mooi landelijke aardeweg met o.a. zicht op de kerk Saint-Venantkerk van het gelijknamige Leiedorp keren we terug naar de Rue de la Brasserie nabij het schaduwrijke Parc de la  Biette waar vissers thuis zijn. We maken een korte wandeling langsheen de talrijke visvijvers. Voor de tweede keer dwarsen we La Busnes en belanden op het jaagpad langs het Canal d'Aire à la Bassée.  Dit 50 m brede en 39 km lange kanaal is onder deel van de waterweg die Duinkerke met het Scheldebekken verbindt. Met de Pont de la Biette dwarsen we onder toezicht van de GRP Tour de la Lys het kanaal en kiezen voor het mooie brede grazig oeverpad richting het gehucht l'Epinette. Geelrood maar ook de lokale Sentier du Béniau sturen ons met de Rue de l'Epinette langs merkwaardige bouwvallige en in het groen verscholen bouwsels dwars op het kanaal het binnenland in. De lelijkheid (en de GRP) ontvluchten we door te kiezen voor een brede grindwegel tussen vlas- en graanvelden. Schaduwloos wandelen we richting de kleine gemeente Busnes (Bune) met onze mooie pitstop “Café Au Stop” waar de vriendelijk Patricia ons opwacht (adres: rue 8 Mai 1945, F-62350 Busnes; tel: 0033/3 21 54 18 83).

Na spijs en drank laten we snel de (opvallende) verkeersdrukte van het kleine dorp achter ons door te kiezen voor een landschapswandeling kriskras doorheen het biljartvlak akkerland. Aan de zuidelijke horizon vallen enkele oude bekenden op: de grote Tereos suikerfabriek van Lillers en daarachter een opvallende beboste bult: Fosse nr.2 van het oude mijnwerkersdorp Ferfay. Tijdens de tocht van een jaar geleden liepen we op en langs de terril en langs het dorp. Het tweede riviertje van de dag komt steeds naderbij: La Nave. Deze kleine rivier is 22 km lang en mondt in Gonnehem uit in la Clarence, een zijrivier van de Leie. Met een graspad, verlengd met een netelpaadje, lopen we er naar toe en erlangs. In de nabijheid van de met hoge aardewallen afgeschermde afvalslib bezinkingsbekkens en bij de brug over de snelstromende en diep liggende rivier kiezen we voor een streep Sentier du Béniau, een mooi graspad dat stroomafwaarts meandert met de rivier tot aan de Pont de la République.

In het l'Eclème, een klein gehucht nabij het dorp Gonnehem, brengt een prachtig stukje schaduwrijke natuur ons bij de monding van La Nave in de La Clarence. In dit waterziek natuurgebied loost ook Le Grand Nocq en La Busnettes haar water in La Clarence. Voorbij de metaalplatenbrug wandelen we op een smal krijtpad langsheen de rivier. Afhankelijk van de toestand van het pad (hoog opgeschoten netels) breien we een verlengstuk aan dit mooie pad.

Wanneer de eerste huizen opduiken kiezen we opnieuw voor het open vruchtbare leemland om met een (stofferige) prachtige bloemrijke veldwegel richting Les Harisoires, een gehucht bij het dorpje Mont-Bernanchon, bij de zuidoever van het Canal d'Aire à la Bassée te belanden. In dit boerenland is de veldleeuwerik heer en meester. Luid  en helder tierelierend klimt hij tot een nauwelijks zichtbare stip aan de hemel om vervolgens naar beneden te tollen. Landen doet hij niet bij zijn nest, wel in de ruime buurt ervan. Met hun gezang bakenen de voelmannetjes hun territorium af.

De tocht eindigen we met een lange wandeling op een gras- en aardepad langs de verfrissende zuidoever van het brede kanaal. Een bezoek aan Geotopia, een waterrijk natuurgebied met een mooie vogelkijkhut uit 2008, mogen we niet missen. Even verder duikt een bijzonder bouwsel op: het is het Maison de la Nature, een educatief project uit 2008 in het dorpje Mont-Bernanchon.

Met de Pont de l'Eclème dwarsen we voor de laatste keer het kanaal. Robecq met zijn Saint-Mauricekerk is nu heel nabij.

Afbeeldingen

 • GR-pad GPR Tour de la Lys.
 • Van Robecq.
 • Naar Robecq.
 • Aantal km Ongeveer 25,5 km; we stappen in de voormiddag iets minder dan 8 km.
 • Verzamelplaats 09.30 uur, kerkplein in Robecq (stel de GPS in op Rue de l'Eglise, F-62350 Robecq).
 • Tochtleiding Jaak Perneel (enkel bereikbaar op die dag op 0468/18 62 92).
 • Prijs € 1 voor GR-leden en € 2 voor niet-leden.
 • Meer info * Er is geen estaminet in Robecq. Wie vroeg is, kan terecht voor een koffie in Le St-Venantais bij de kerk van Saint-Venant. Dit is het dorp net over de brug over de gekanaliseerde Leie.
  * Je kan een fotovideo bekijken op:
  https://vimeo.com/292740011/404bb8bdd6 .
Terug naar overzicht