De IJzer: van smalle gracht tot brede beek...

 • Organisator GR West-Vlaanderen
 • Regio Frans Vlaanderen
 • Wanneer? donderdag 05 december 2019

De wandeling start aan ‘le Lion d’Or’ op het driehoekig marktplein. De naam Esquelbecq (Ekelsbeke) komt van de vele eiken die langs de Ijzer gelegen waren.

Op de plaats heb je de kerk die gewijd is aan Sint-Volkwin (Saint-Folquin). Tot in de 17e eeuw heeft de kerk vele wijzigingen ondergaan. Vanaf het plein zijn de klokken van het carillon zichtbaar. In 1976 is de kerk door een brand zwaar beschadigd, maar in een korte tijd volledig gerestaureerd. Opmerkelijk aan deze kerk zijn de versierde gevels uit 1610 met de beige bakstenen op een achtergrond van rode bakstenen. De kerktoren kan bezocht worden en op de eerste verdieping wordt de gebeurtenis van de tragische brand uitgelegd.

Op de markt heb je eveneens het kasteel dat dateert uit de 17e en 18e eeuw. Waarschijnlijk bestond er in de 9e eeuw een houten kasteel. Door het hekwerk zijn de portierswoning, de duiventoren en tuin te zien. De tuin dateert van tussen 1821 en 1852. In deze tuin staan opmerkelijke bomen. In de zomer is de tuin open mits een entree te betalen.

Nog op het plein heb je de kasteelherberg uit de 17e eeuw waarvan de trapgevel eveneens bestaat uit siermetselwerk zoals de kerk. Voor de Franse revolutie deed dit gebouw dienst als bestuurscentrum. Hier werd recht gesproken.

We doen het blokje om en passeren het gemeentehuis. Dit is een voormalig herenhuis met een laan eiken. Het dateert uit de regeerperiode van Napoleon III. In 1993 werd het huis aangekocht door het gemeentebestuur om als gemeentehuis dienst te doen. In het domein is er een arboretum met talloze aangeplante fruitbomen. Er staan nog een 18-tal zeer oude eiken.

Langs bijzonder rustige veldwegen, al of niet verhard, bereiken we Bollezeele. In café-rando: ‘Au Tour du Monde’ (adres: 6 Grand' place, 59470 Bollezeele, Frankrijk, : +33 3 28 68 04 92) zijn we welkom voor de PN.

De namiddagwandeling voert ons langs ongekende hoogte: de’ Rysselberg’ waar we zicht hebben op de kustlijn met Duinkerke en Gravelines. Vooraleer de cirkel rond is passeren we Zegerskappel, voorheen een molenaars- en brouwersdorp met de prachtige ‘Manoir d’Orval’: eerder een gerechtsgebouw en zonder link met het hemels drankje.

Afscheid in de ‘Lion d’Or, bij een frisse pint.

Afbeeldingen

 • GR-pad GR 130
 • Van Esquelbecq.
 • Naar Esquelbecq.
 • Aantal km 24,5 km, waarvan 11,5 km in de voormiddag.
 • Verzamelplaats Cafť ďAu Lion díOrĒ, 1 rue de Bergues, 59470 Esquelbecq.
  (tel: +33 03 28 65 61 09); verzamelen vanaf 09.30 u.
 • Tochtleiding Dani Nolf (e-mail: dani.nolf@telenet.be; 051/30 84 21; GSM (enkel op die dag): 0486/63 45 90).
 • Prijs Ä 1 voor GR-leden en Ä 2 voor niet-leden.
 • Meer info Hoe kom je er? Via de A25, afrit 15 of via Roesbrugge en Poperinge naar Wormhout. Dan nog 3 km tot Esquelbecq.
Terug naar overzicht