Bustocht Wavre - Waterloo

 • Organisator GR Antwerpen
 • Regio Waals-Brabant
 • Wanneer? zondag 20 oktober 2019
  7:30 - 19:30

Streek-GR127 Wandelronde van Waalse Brabant.

Anno 2017, Waals-Brabant, - de kleinste van de Waalse provincies (65 kilometer in de breedste breedte en nauwelijks meer dan 20 hooguit, van noord naar zuid) - werd doorkruist door vier wandelpaden, in totaal ongeveer 166 kilometer. In het begin van 2018 worden 266 kilometer in één keer toegevoegd, en niet zomaar 266. Deze nieuwe route heeft niet de ambitie zoals zijn grote broers "wit en rood" - de wandelaar te begeleiden 'naar de Semois, of naar Luik, Parijs of Boulogne-sur-Mer. Deze nieuwe Geel-Rode
streek GR laat je toe heel de provincie te ontdekken buiten de gebaande paden.

We lopen de ganse dag over de hellingen en door bos in de valleien van de Lasne en de Ohain in de voetsporen van het Pruisische Leger. Een deel van het GR pad loopt dwars door het slagveld waar Wellington op zijn paard zat, commando's gaf en zijn artillerie en troepen moed in sprak. En het heeft niet veel gescholen.

Het Pruisische IVe Legerkorps, 30 000 man sterk, was om 16:00 uit het Bois de Paris tevoorschijn gekomen. Eerst had Von Bülow nog geopperd dat hij de komst van het IIe en Ie Korps zou afwachten maar dat werd door Von Blücher kortaf afgewezen. Het IVe Korps zuiverde om te beginnen kasteel Fichermont, gelegen aan de uiterste linkerflank van het Geallieerde leger, dat om 10:30, bij een van de eerste gevechtscontacten van de slag, aan een Franse eenheid schermutselaars verloren was gegaan. Daarbij maakten de Pruisen contact met het Nederlandse regiment "Oranje-Nassau", bestaande uit troepen die in Nassau gerekruteerd waren, dat een voorwaartse positie bezette bij Papelotte en La Haie met ongeveer dezelfde functie als Hougoumont en La Haye Sainte, zij het van veel minder belang omdat diep ingesneden beken het front hier afschermden, wat ook de reden was geweest voor Ney om zijn cavaleriecharge niet op dit punt uit te voeren. De Nederlandse Nassauers werden wegens hun blauwe uniformen eerst voor Franse troepen aangezien en door de Pruisen onder vuur genomen. Toen regimentscommandant prins Karel Bernhard van Saksen-Weimar-Eisenach hierop woedend verhaal kwam halen, antwoordde de commanderende Pruisische officier: "Vriend, kan ik er wat aan doen dat jullie je als Fransen kleden?"

De boerderij in het hart van de slag van Waterloo.

Op 18 juni 1815, tijdens de Slag bij Waterloo, was de boerderij van Papelotte deel van een 3-delig steunpunt van Wellington, samen met het kasteel Hougoumont en de boerderij la Haye Sainte. De boerderij werd verdedigd door twee regimenten Nassauers (Duitse) soldaten uit het hertogdom Nassau, opgeleid in het Nederlandse leger), het werd kort bezet door Franse troepen. De boerderij werd gedeeltelijk platgebrand tijdens het gevecht en werd pas herbouwd in 1857-1858, toen werd de achthoekige
toren boven de poort gebouwd.


Afbeeldingen

 • GR-pad Streek-GR127 Wandelronde van Waals Brabant
 • Van Wavre
 • Naar Waterloo
 • Aantal km 20km of 25km
 • Verzamelplaats 07u35 Berchem Station Binnensingel 2600 Berchem. Aan het strook voor kort in en uitstappen naast het plein en aan de kant van de hoofdingang van het station met de loketten.
  07u45 Crowne Plaza hotel Generaal Le Grellelaan 10 2020 Antwerpen bus halte van De Lijn voor het Hotel
 • Tochtleiding Bert en Ronald
 • Prijs Leden 18 Ä P/P
  Niet-Leden 20Ä P/P
 • Meer info Voor extra Info, updates en uitgebreide brochure ĎDe GRote Busí
  e-mail naar Ronald Rothwell
  antwerpen@groteroutepaden.be
  met de vraag Ďgraag extra info en de GRote Busí
  Adres Boomlaarstraat 124 2500 Lier
  Tel 03 480 80 65 GSM 0473 97 97 04
Terug naar overzicht